Το ΔΝΤ προβλέπει συρρίκνωση έως και 30% της αφγανικής οικονομίας

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021 13:58
UPD:14:01
REUTERS/Yuri Gripas

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του Αφγανιστάν θα μπορούσε να συρρικνωθεί έως και 30% μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, ανέφερε το ΔΝΤ στην τελευταία περιφερειακή οικονομική του έκθεση.

Ο Τζιχάντ Αζούρ, διευθυντής του τμήματος ΔΝΤ για τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία, δήλωσε ότι η κατάσταση της χώρας επιδεινώνεται, ακόμη και πριν πέσει η Καμπούλ.

«Αντιμετώπιζαν περισσότερα από ένα σοκ - ξηρασία, Covid», είπε στοCNBC. «Επομένως, αυτό που προβλέπουμε και φοβόμαστε είναι μια απότομη συρρίκνωση».

Η έκθεση σημείωσε επίσης ότι η μη ανθρωπιστική βοήθεια έχει σταματήσει, τα ξένα περιουσιακά στοιχεία έχουν παγώσει και οι αφγανικές τράπεζες έχουν πληγεί από έλλειψη μετρητών μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία.

«Αυτά τα σοκ θα μπορούσαν να προκαλέσουν συρρίκνωση της παραγωγής 20-30 %, με πτώση των εισαγωγών, υποτίμηση του Αφγανιστάν και επιτάχυνση του πληθωρισμού», αναφέρεται στην έκθεση. «Η επακόλουθη πτώση του βιοτικού επιπέδου απειλεί να οδηγήσει εκατομμύρια άτομα στη φτώχεια και θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανθρωπιστική κρίση».

Επιπλέον, «η αναταραχή τροφοδοτεί μια αύξηση των Αφγανών προσφύγων» που θα μπορούσε να επιβαρύνει τους δημόσιους πόρους στις χώρες υποδοχής, να πιέσει την αγορά εργασίας και να δημιουργήσει κοινωνικές εντάσεις, ανέφερε το ΔΝΤ, τονίζοντας την ανάγκη βοήθειας από τη διεθνή κοινότητα.

Η G-20 την περασμένη εβδομάδα δεσμεύτηκε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κρίσης στο Αφγανιστάν.

Ο Αζούρ είπε ότι το ΔΝΤ χαιρετίζει τη διευρυμένη ανθρωπιστική βοήθεια της διεθνούς κοινότητας και είπε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στις υπηρεσίες εκπαίδευσης και υγείας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το CNBC



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα