Από την έντυπη έκδοση
Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]
Εντυπωσιακά, σε επίπεδο εισπράξεων, κινήθηκε ο φετινός Αύγουστος για τα τουριστικά καταλύματα. Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δείχνουν ότι για τις επιχειρήσεις του κλάδου καταλυμάτων με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων (Α.Ε., ΕΠΕ), για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 1,29 δισ., σημειώνοντας αύξηση 133,6% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020, όπου είχε ανέλθει σε 553,3 εκατ. ευρώ.
Το σημαντικό, όμως, είναι η σύγκριση με το 2019, δηλαδή πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, που επηρέασε αρνητικά την περσινή σεζόν. Σύμφωνα με τα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ, τα έσοδα των καταλυμάτων τον φετινό Αύγουστο (1,29 δισ. ευρώ) προσέγγισαν τα έσοδα του 2019, δηλαδή της καλύτερης χρονιάς για τον ελληνικό τουρισμό, τα οποία είχαν διαμορφωθεί λίγο πάνω από το 1,3 δισ. ευρώ. Όσον αφορά τις επιδόσεις ανά περιφέρεια, τη μεγαλύτερη αύξηση εσόδων σε σχέση με το 2020 είχαν τα καταλύματα στη Χαλκιδική (250%) και τη μικρότερη στη Ζάκυνθο (94%).
Ανοδικά, όμως, κινήθηκαν και οι επιχειρήσεις εστίασης κατά τη διάρκεια του φετινού Αυγούστου. Για τις επιχειρήσεις του κλάδου υπηρεσιών εστίασης με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 194,66 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 45,7% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020, όπου είχε ανέλθει σε 133,57 εκατ. ευρώ.
Θετικό το κλίμα, αλλά υπάρχουν διαφορές
Παρά το θετικό κλίμα, αλλά και τη ζήτηση που υπάρχει για το ελληνικό τουριστικό προϊόν, με τα έσοδα να προϋπολογίζονται από 10 μέχρι και 12 δισ. ευρώ, από 18 δισ. ευρώ τη «χρυσή» χρονιά του 2019, η σεζόν δεν ήταν το ίδιο καλή για όλους.
Από τη μια έχουμε τα ξενοδοχεία των πόλεων και τα χειμερινά καταλύματα που ουσιαστικά θα ξεκινήσουν στη σεζόν αυτή την περίοδο χωρίς τους καλύτερους οιωνούς. Από την άλλη έχουμε τα συμβόλαια των θερινών καταλυμάτων με τους tour operators για τη σεζόν 2022, με τις εκπτώσεις που ζητούν να είναι υψηλές και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς καν την απόδοση προκαταβολών στα ξενοδοχεία.
Αιτία για τη στάση των tour operators, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στη «Ν» παράγοντες της αγοράς, είναι οι μεγάλες ζημιές, δεκάδων δισ. ευρώ, που κατέγραψαν το 2020, όταν η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία δέχθηκε τεράστιο πλήγμα από την πανδημία χάνοντας το 75% των εσόδων του 2019. Για τα αστικά ξενοδοχεία αλλά και για τον χειμερινό τουρισμό ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρος Βασιλικός, επισημαίνει στη «Ν»: «Φέτος ως κλάδος πήγαμε πολύ καλύτερα απ’ ό,τι ευελπιστούσαμε. Αυξήθηκε η κατανάλωση των τουριστών, ενώ ο κόσμος ταξίδεψε περισσότερο καθώς το είχε ανάγκη μετά τα lockdowns. Η σεζόν, όμως, ήταν από τις αρχές Ιουλίου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Μια περίοδος, δηλαδή, περίπου 80 ημερών. Με τον πανελλαδικό μέσο όρο του διαστήματος αυτού δεν μπορούμε να επουλώσουμε τις πληγές του περασμένου έτους».
Ειδικά για τα αστικά ξενοδοχεία ο κ. Βασιλικός υπογραμμίζει ότι ούτε τα city break ούτε τα business travels, ούτε ο συνεδριακός τουρισμός έχουν επιστρέψει. Όσον αφορά τον χειμερινό τουρισμό της σεζόν 2020-2021, επίσης δεν δούλεψε.
Για τη συνέχεια επισημαίνει ότι «αυτές οι κατηγορίες καταλυμάτων καλούνται να λειτουργήσουν από εδώ και πέρα, έχοντας να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση και με την πορεία των τουριστικών ροών να είναι ο άγνωστος Χ».
«Επειδή δεν έρχεται οριζόντια η ανάκαμψη, δεν θα πρέπει να προχωρήσουμε απαραίτητα και σε οριζόντια κατάργηση των μέτρων» σημείωσε χαρακτηριστικά στη «Ν» ο κ. Βασιλικός.
Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Χριστίνα Τετράδη, μιλώντας στη γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων τόνισε ότι η σεζόν κινήθηκε πολύ καλά την περίοδο Ιουλίου - Οκτωβρίου, αλλά σε επίπεδο εσόδων δεν υπάρχει ανάλογη απόδοση σε όλες τις περιοχές. Τόνισε ακόμη ότι η αβεβαιότητα στην αρχή της σεζόν ώθησε τους ξενοδόχους που εξαρτώνται σε μεγάλο ποσοστό από τους tour operators να δώσουν πολύ χαμηλές προσφορές, με τις τιμές να είναι κατά 20% έως και 30% κάτω σε σχέση με το 2019. Έδωσαν, δηλαδή, τις προσφορές που έχουν για τα εγγυημένα συμβόλαια, χωρίς όμως να τους έχουν δοθεί δεσμεύσεις για την κάλυψη των δωματίων των ξενοδοχείων.
Συζητήσεις με μηδενικές αυξήσεις για τη νέα σεζόν
Όσον αφορά την επόμενη χρονιά, η κ. Τετράδη σημειώνει ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον, αλλά οι συζητήσεις που γίνονται με τους tour operators είναι για μηδενικές αυξήσεις (σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι 2%), με υποχρεωτική έκπτωση για early booking από 10% μέχρι 20%, αλλά χωρίς την απόδοση στα ξενοδοχεία των αντίστοιχων προκαταβολών, όπως παραδοσιακά γινόταν πριν από το 2020. Όπως εξήγησε, μάλιστα, «οι προκαταβολές χρησιμοποιούνται από τα ξενοδοχεία ως κεφάλαια κίνησης και τα οποία για την επόμενη σεζόν δεν θα υπάρχουν». Υπογράμμισε, τέλος, ότι το ΞΕΕ θα παρουσιάσει σύντομα μέσω της έρευνας του ΙΤΕΠ τα ακριβή στοιχεία για τα ξενοδοχεία, όπως κάνει κάθε χρόνο.