«Πράσινη Συμφωνία ΕΕ»: Οι ευρωβουλευτές ψηφίζουν, οι αγρότες πιέζουν

Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021 12:05
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Της Μαρίας Βε

Κρίσιμη αυτή η εβδομάδα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς αναμένεται να αποδείξει εάν μπορεί να επιβιώσει το «πράσινο σχέδιο»- ορόσημο της ΕΕ και να καταστήσει την παραγωγή τροφίμων πιο βιώσιμη, εν μέσω μπαράζ πιέσεων από αγρότες, αγροτικές επιχειρήσεις, ακόμη και από την αμερικανική κυβέρνηση.

Η φιλόδοξη στρατηγική «Farm to Fork» (από την παραγωγή στην κατανάλωση) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιδιώκει να εφαρμόσει ένα ριζικά νέο γεωργικό μοντέλο στην Ευρώπη, που θα βασίζεται στη μείωση κατά το ήμισυ της χρήσης φυτοφαρμάκων έως το 2030, περιορίζοντας δραματικά τα λιπάσματα και διασφαλίζοντας ότι το 25 % των γεωργικών εκτάσεων της ΕΕ είναι βιολογικά.

Η συγκεκριμένη πρακτική, προκαλεί πιέσεις και αντιδράσεις, τόσο εντός όσο και εκτός ΕΕ, ιδιαίτερα μεταξύ επικριτών, που υποστηρίζουν ότι η ευρωπαϊκή προσέγγιση θα μειώσει τις αποδόσεις των καλλιεργειών και θα αυξήσει τις τιμές των τροφίμων. 

Οι ΗΠΑ επιθυμούν οι χώρες να βασιστούν σε ένα σχέδιο διατήρησης της υψηλής παραγωγής, ενώ οι υπουργοί γεωργίας της Ευρώπης μάχονται για να διασφαλίσουν ότι οι νέοι πράσινοι στόχοι, δε θα επηρεάσουν τα 270 δισεκατομμύρια ευρώ της ΕΕ,  την πολιτική αγροτικών επιδοτήσεων. 

Ποιος θα κερδίσει αυτή τη «μάχη»; 

Πολλά θα εξαρτηθούν από την πολιτική στάση των ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο, οι οποίοι θα συζητήσουν την πολιτική «Farm to Fork» σήμερα και θα ψηφίσουν αύριο Τρίτη. 

Παρόλο που οι αποφάσεις τους δεν θα είναι νομικά δεσμευτικές σε αυτή τη φάση, οι συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας θα σηματοδοτήσουν το είδος της δυναμικής που βρίσκεται πίσω από το σχέδιο της Επιτροπής μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, καθώς και ποιοι συμβιβασμοί θα χρειαστεί να λάβουν χώρα. 

«Οπλισμένη» με μια σειρά μελετών που προειδοποιούν ότι το «Farm to Fork» θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή τροφίμων ή ακόμη και να καταστραφεί, προκειμένου να σωθεί το περιβάλλον, η «Copa & Cogeca», η μεγάλη ομάδα λόμπι αγροτών στην Ευρώπη, ξεκίνησε μια συντονισμένη εκστρατεία επικοινωνίας με τα μέλη της γεωργικής βιομηχανίας, ώστε να πιεστούν οι ευρωβουλευτές να χαλαρώσουν όσο γίνεται τους πράσινους στόχους στο σχέδιο της Επιτροπής. 

Σε μια 15σέλιδη «στρατηγική υπεράσπισης» επίσης, τα λόμπι τονίζουν τη σημασία του να καθυστερήσει η διαδικασία ψηφοφορίας των νέων κανόνων μέχρι τον Νοέμβριο. 

Ταυτόχρονα, ένα ηλεκτρονικό μήνυμα στους νομοθέτες της ΕΕ, που απέστειλαν οι επικεφαλής των επιχειρηματικών επιμελητηρίων της Τσεχίας και της Σλοβακίας, επικαλείται την κοινή λογική, αναφέροντας πόσο σημαντική είναι η ισορροπία μεταξύ φιλοδοξιών και πραγματικών δυνατοτήτων. 

Επίσης, ένας βασικός στόχος πίεσης των σκεπτικιστών των νέων κανόνων, είναι να απαιτήσουν από την Κομισιόν, να προβεί σε μια ακαδημαϊκή πρόβλεψη για τον αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν όλοι οι στόχοι του «Farm to Fork» στην αγορά, ενώ υποστηρίζουν ότι αξίζουν να γνωρίζουν τον τρόπο που θα επηρεαστεί η διαβίωσή τους. 

« Αρμαγεδδών» μελετών για το «Farm to Fork» 

To Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, διεξήγαγε μελέτη, η οποία αναφέρει ότι οι πράσινοι στόχοι, θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τις αποδόσεις των αγροτών, αυξάνοντας την εξάρτηση της ΕΕ από εισαγόμενα τρόφιμα, γεγονός που θα δημιουργήσει περισσότερα περιβαλλοντικά προβλήματα. 

Άλλη μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το λόμπι φυτοφαρμάκων «CropLife» και δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, σημειώνει ότι ο συνδυασμός πολλών από τους στόχους «Farm to Fork»,  θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή τροφίμων έως και 30% για ορισμένες καλλιέργειες. 

Ωστόσο, ο επικεφαλής της αγροτικής πολιτικής της «Greenpeace», Μάρκο Κοντιέρο, κατηγόρησε την «Copa & Cogeca» και την «Croplife» ότι πραγματοποίησαν «καμπάνια παραπληροφόρησης». 

«Παρουσιάζουν ελλιπή δεδομένα ως αποδεικτικά στοιχεία, χρηματοδοτούν τις δικές τους μελέτες που τις παρουσιάζουν ως ανεξάρτητες εκτιμήσεις και αγοράζουν χώρο στα μέσα ενημέρωσης για να μεταφέρουν μονομερώς τα μηνύματά τους», δήλωσε. 
Την ίδια στιγμή, οι Ομάδες των Πρασίνων έχουν ξεκινήσει τη δική τους αντι-καμπάνια για να ασκήσουν πιέσεις στους ευρωβουλευτές.  

Η Κομισιόν υπερασπίζεται το μοντέλο 

Μια μελέτη της επιστημονικής κοινότητας της Κομισιόν για το «Farm to Fork», που κρατήθηκε «μυστική» και δημοσιεύτηκε μετά από έξι μήνες, διαπίστωσε ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση της παραγωγής τροφίμων, αν και πολλά εξαρτώνται από το πόσο φιλόδοξα οι χώρες θα εφαρμόσουν την επόμενη αγροτική πολιτική της ΕΕ

Σημειώνει επίσης ότι το μοντέλο πρόβλεψης της Επιτροπής, δεν ήταν σε θέση να λάβει υπόψη τα πάντα, από τις αναμενόμενες αλλαγές στις απαιτήσεις των καταναλωτών και τις μελλοντικές εξελίξεις στην τεχνολογία, έως τον θετικό αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει το «Farm to Fork» στο περιβάλλον.

Εντούτοις, η Κομισιόν τονίζει ότι η μελέτη δεν αποτελεί επίσημη εκτίμηση επιπτώσεων του «Farm to Fork» και την υπερασπίζεται από την κριτική των ευρωβουλευτών στο Κοινοβούλιο, λέγοντας ότι ακόμη και αν η στρατηγική αυξήσει τις τιμές των τροφίμων, αυτό θα ήταν ένα όφελος για τους αγρότες.

Ο Ιταλός ευρωβουλευτής Χέρμπερτ Ντόρφμαν, από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, περιέγραψε ως «σκάνδαλο» την αναφερόμενη άρνηση της Επιτροπής να δημοσιεύσει τη συγκεκριμένη μελέτη άμεσα, ενώ υποστήριξε ότι το σχέδιο ρίχνει το μεγαλύτερο βάρος στους αγρότες και λιγότερο στους καταναλωτές ή άλλα μέρη της τροφικής αλυσίδας.

Από την άλλη, η Κομισιόν θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί την «Πράσινη Συμφωνία», δημοσιεύοντας σχετική συγκριτική μελέτη των επιπτώσεων.  

Σε κάθε περίπτωση, η τελική θέση του Κοινοβουλίου σχετικά με το «Farm to Fork» εν μέσω πιέσεων, θα αποτελέσει ένα σημαντικό πολιτικό μήνυμα προς όλους, για το πόσο σύντομα και ουσιαστικά θα πρέπει να μεταβληθεί το σημερινό βιομηχανικό μοντέλο που αφορά τη διατροφική αλυσίδα.  

με πληροφορίες από Politico 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα