Η χάραξη μιας συνεκτικής και δομημένης στρατηγικής στον τουρισμό καθίσταται απαραίτητη για την περαιτέρω ενίσχυση του θετικού momentum που έχει διαμορφωθεί, υποστηρίζει ο Βασίλης Κικίλιας.
«To γεγονός ότι τα πήγαμε καλύτερα ως χώρα φέτος δεν αρκεί», σημειώνει. Όπως αναφέρει, το υπουργείο βρίσκεται σε διαδικασία αποτύπωσης της μεσο-μακροπρόθεσμης στρατηγικής του για την δεκαετία μετά την πανδημία.
Σε άρθρο του στην εφημρίδα Real News, ο υπουργός Τουρισμού τονίζει τη συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία, αναφέροντας ότι φέτος αποτέλεσε καταλυτικό παράγοντα για τη βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας.
Ο κ. Κικίλιας αναφέρεται στους πόρους που αναμένεται να εισρεύσουν στην χώρα «με σκοπό την ενίσχυση των επενδύσεων σε νευραλγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, αναμένεται να δώσουν την ώθηση που χρειάζεται ο τουρισμός για να αποκτήσει ανθεκτικότητα και, κυρίως, να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα του ψηφιακού μετασχηματισμού».
Έτσι, όπως αναφέρει, σημαντικά ορόσημα νέας μας στρατηγικής αποτελούν η προώθηση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, η ενίσχυση της εξωστρέφειας και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Παράλληλα, στις προτεραιότητες του υπουργείου μπαίνει η συστηματική ανάδειξη του πλούτου της ηπειρωτικής Ελλάδας, των ορεινών και ακριτικών περιοχών των προορισμών αυτών που δεν έχουν μπει ακόμη στην καθημερινότητα των επισκεπτών της χώρας και που μπορούν να προσφέρουν τις αυθεντικές εμπειρίες που τόσο αναζητά ο σύγχρονος ταξιδιώτης.
«Για να επιτύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, πρέπει να συνεργαστούμε στενά με τα συναρμόδια Υπουργεία και τους σχετικούς φορείς», συνεχίζει, προσθέτοντας ότι προωθούνται οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις «που θα διευκολύνουν όχι μόνο την απρόσκοπτη υλοποίηση των έργων που έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και αυτές που απαιτούνται για την προστασία και κινητροδότηση (incentivization) των ιδιωτών επενδυτών».
Όπως αναφέρει, στα έργα του τουρισμού, οι ιδιωτικοί πόροι αναμένεται να μοχλευτούν για επενδύσεις σε σημαντικές τουριστικές υποδομές. Για τον σκοπό αυτό, έχει προβλεφθεί εισαγωγή νέων νομοθετικών ρυθμίσεων για την τροποποίηση και αντικατάσταση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, προκειμένου να απλουστευθεί και να απλοποιηθεί η διαδικασία χωροταξικού σχεδιασμού, αδειοδοτήσεων και άλλων λειτουργικών θεμάτων.
Σκοπός του νέου πλαισίου, εξηγεί, είναι η ενίσχυση μιας ευρύτερης σειράς τουριστικών επενδύσεων που αφορούν κυρίως στη δημιουργία, την επέκταση, τον εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής τουριστικών καταλυμάτων στο σύνολο της επικράτειας, με καταληκτικό στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος. Τα υπαγόμενα επενδυτικά σχέδια αφορούν στην ίδρυση ή επέκταση ξενοδοχειακών μονάδων τουλάχιστον 3 αστέρων και στον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων, τη δημιουργία σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, την ίδρυση επέκταση και εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής τουριστικών οργανωμένων κατασκηνώσεων (camping και glamping), καθώς και την αναβάθμιση τουριστικών λιμένων μαρινών και υποδομών.
«Οι δράσεις αυτές δεν παύουν να έχουν στο επίκεντρο την προστασία του χαρακτήρα του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος μας με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης», τονίζει, προσθέτοντας ότι στο σχεδιασμό του υπουργείου συνυπάρχουν, από τη μία η αντιμετώπιση ζητημάτων υποδομών που παρουσιάζονται σε ορισμένους δημοφιλείς προορισμούς και από την άλλη, η βιώσιμη ανάπτυξη άλλων προορισμών.