Sanyo: Λογιστική έρευνα, πτώση των μετοχών

Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2007 07:48

ΕΡΕΥΝΑ για το εάν απέτυχε πλήρως να αποκαλύψει τις ζημίες της, πραγματοποιούν οι αρμόδιες αρχές στην Sanyo Electric Co. και σε δύο ιαπωνικές τράπεζες. Οι μετοχές της εταιρείας υποχώρησαν έως 29%.

«Συνεργαζόμαστε για την έρευνα που γίνεται από τις αρμόδιες αρχές του Χρηματιστηρίου», αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της Sanyo. Η εταιρεία, με έδρα την Οσάκα, που παράγει μπαταρίες και κινητά τηλέφωνα, μείωσε το ύψος των ζημιών σε επτά θυγατρικές για τη χρήση που έληξε τον Μάρτιο του 2004, όπως αναφέρθηκε σε δημοσίευμα νωρίτερα σήμερα της εφημερίδας Asahi, επικαλούμενο πρόσωπο που προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η έρευνα ενδέχεται να περιορίσει τις προσπάθειες τις Goldman, της Daiwa Securities SMBC Co. και της Sumitomo Mitsui Financial Group Inc. να συνεφέρουν την εταιρεία, που εμφανίζει ζημίες για τρίτη χρονιά. Η Sanyo σχεδιάζει να πουλήσει το σκέλος των τσιπ και να μειώσει τις θέσεις εργασίας, για να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στο σκέλος των επαναφορτιζόμενων μπαταριών, το μεγαλύτερο στον κόσμο.

Η Goldman, η πιο κερδοφόρα χρηματιστηριακή εταιρεία στον κόσμο, η Daiwa και η Sumitomo Mitsui, επένδυσαν 300 δισ. γιέν (2,5 δισ. δολ.) στη Sanyo τον Ιανουάριο του 2006 για την ανάληψη του ελέγχου της διοίκησης.

Η Goldman και η Daiwa SMBC, αγόρασαν η κάθε μία προνομιούχες μετοχές αξίας 125 δισ. γιέν, οι οποίες μπορούν να ανταλλαχθούν με μερίδιο 24,5% στην εταιρεία και πούλησαν σε εξωτερικούς επενδυτές χωρίς τη συγκατάθεση της Sanyo, αρχίζοντας από τις 14 Μαρτίου.

Οι μετοχές της Sanyo υποχώρησαν 21%, φθάνοντας σήμερα στα 181 γιέν η μία στη 1:23 μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα.

Η εφημερίδα Asahi ανέφερε στο δημοσίευμά της ότι η Sanyo ανακοίνωσε ζημίες 50 δισ. γιέν το 2004, αντί 190 δισ. γιέν. Το ακριβές ύψος των ζημιών ανακοινώθηκε το 2006.

Τον περασμένο μήνα, η Sanyo ανακοίνωσε καθαρές ζημίες 7,3 δισ. γιέν για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2006, αποτέλεσμα του κόστους που σχετίζοντο με τη μείωση των θέσεων εργασίας και άλλων διαρθρωτικών μέτρων. Η εταιρεία αναθεώρησε τα λειτουργικά της κέρδη και τις πωλήσεις για το τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, υπολογίζοντας την αφαίρεση του σκέλους πιστωτικών καρτών, Sanyo Electric Co. από τον όμιλο, μετά τη μείωση του μεριδίου της.

Στις 24 Νοεμβρίου του 2006 η Sanyo είπε ότι οι ζημίες της τη χρήση που λήγει στις 31 Μαρτίου του 2007 θα είναι 50 δισ. γιέν. Η εταιρεία ψάχνει αγοραστές για το σκέλος παραγωγής τσιπ, μία εμπορική συναλλαγή που ενδέχεται να αποφέρει περισσότερα από 100 δισ. γιέν, σύμφωνα με δύο ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το θέμα, στςι 2 Φεβρουαρίου.

Η εταιρεία αναγκάστηκε να σταματήσει τη δραστηριότητά της στο σκέλος παραγωγής τσιπ στη Νιϊγκάτα στη Κεντρική Ιαπωνία, μετά από σεισμό που σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 2004. Οι λειτουργικές της ζημίες στο σκέλος των τσιπ διογκώθηκαν στα 17,7 δισ. γιεν τη χρήση που έληξε τον Μάρτιο του 2005 και στα 35,1 δισ. γιέν την επόμενη χρήση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα