Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Παλαιτσάκη
[email protected]
Το 2023 σχεδιάζει η κυβέρνηση να προχωρήσει στη μόνιμη κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ αποφάσισε να μην ικανοποιήσει το αίτημα των δικαστικών λειτουργών για κατάργηση της εισφοράς από το 2022, με το αιτιολογικό ότι και για το έτος αυτό ισχύει η ρήτρα διαφυγής από τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, η οποία έχει σκοπό την εφαρμογή εκτάκτων και προσωρινών μέτρων εισοδηματικών ενισχύσεων και φοροαπαλλαγών μόνο υπέρ των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί οικονομικά από την υγειονομική κρίση.
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την ίδια πηγή, τυχόν κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για τους μισθωτούς του Δημοσίου και για τους συνταξιούχους δεν θα μπορούσε να γίνει δεκτή από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Δικαστικές προσφυγές
«Έχουμε την πρόθεση να καταργήσουμε την ειδική εισφορά αλληλεγγύης όχι το 2022, διότι είναι αντίθετο με τη ρήτρα διαφυγής, αλλά το 2023, εφόσον υπάρχει δημοσιονομικός χώρος» ανέφερε χθες αρμόδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών.
Η ίδια πηγή, αναφερόμενη στην προειδοποίηση των δικαστικών λειτουργών ότι θα προσφύγουν στα δικαστήρια, αμφισβητώντας τη συνταγματικότητα της επιβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης μόνο στους μισθωτούς του Δημοσίου και στους συνταξιούχους, επεσήμανε ότι «οποιαδήποτε προσφυγή θα δυσχεράνει τις όποιες αποφάσεις, προσφυγές στη δικαιοσύνη για τέτοια θέματα δεν διευκολύνουν τις αποφάσεις μας».
Προειδοποίηση
Από την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) είχε προκύψει ακριβώς αυτή η διευκρίνιση που δόθηκε και χθες από την αρμόδια πηγή του υπουργείου, δηλαδή ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι η πλήρης και μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, όμως αυτό «επιδιώκεται, ανάλογα και με τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, να καταστεί εφικτό το 2023».
Η προειδοποίηση της ΕΔΕ θα πρέπει, πάντως, να ληφθεί σοβαρά υπόψη από την κυβέρνηση. Κι αυτό διότι αν κάνει δεκτό το αίτημά της, νομοθετώντας την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και για το Δημόσιο και για τους συνταξιούχους ως προσωρινό μέτρο με ημερομηνία λήξης την 31-12-2021, τότε ο κρατικός προϋπολογισμός του 2022 θα επιβαρυνθεί με δημοσιονομικό κόστος 400 εκατ. ευρώ, ενώ αντιθέτως τυχόν άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ικανοποίηση του αιτήματος αυτού από το 2022 θα προκαλέσει τελικά δημοσιονομικό κόστος πολύ μεγαλύτερο.
Κι αυτό, διότι θα υποχρεωθεί τελικά το Δημόσιο α) να καταβάλει αναδρομικά και εντόκως όλα τα ποσά που επιβλήθηκαν σ’ αυτές τις κατηγορίες φορολογουμένων από την 1η-1-2021 μέχρι τη στιγμή που θα εκδοθεί η απόφαση, και β) να πάψει την επιβολή της εισφοράς από τη στιγμή της έκδοσης της απόφασης και μετά.
Μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει, δηλαδή, δημοσιονομικό κόστος ύψους τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ στη διετία 2021-2022.