Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει την παράταση των υπηρεσιών περιαγωγής στην ΕΕ έως το 2032, καθώς και χαμηλότερες τιμές από ό, τι είχε αρχικά προταθεί, ως προϋποθέσεις για κλήσεις εντός της ΕΕ, μεταδίδει η ιστοσελίδα Euractiv.
Η έκθεση που εγκρίθηκε σήμερα από την Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Κοινοβουλίου (ITRE) θα αποτελέσει τη βάση για την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο υιοθέτησε τη δική του προσέγγιση τον Ιούνιο. Η πρώτη διαπραγμάτευση έχει προγραμματιστεί για τις 26 Οκτωβρίου.
«Είναι μια ευκαιρία να γίνουν μερικές αξιοσημείωτες βελτιώσεις, οι οποίες θα ωφελήσουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις χωρίς να προκαλούν προβλήματα στους φορείς εκμετάλλευσης των δικτύων κινητής τηλεφωνίας», δήλωσε η Ανγκέλικα Βίνζιγκ, ευρωβουλευτής, υπεύθυνη του τομέα.
Ο Κανονισμός Περιαγωγής τέθηκε σε ισχύ το 2017, επιτρέποντας στους χρήστες κινητής τηλεφωνίας να πραγματοποιούν κλήσεις, να στέλνουν μηνύματα και να περιηγούνται στο διαδίκτυο στις χώρες της ΕΕ χωρίς πρόσθετες χρεώσεις. Ωστόσο, το τρέχον καθεστώς «περιήγησης σαν στο σπίτι» αναμένεται να λήξει στα τέλη Ιουνίου 2022 και απαιτείται νέος κανονισμός για την επέκταση του προγράμματος.
Προσθήκες του Κοινοβουλίου
Μία από τις βασικές προσθήκες που προβλέπει η έκθεση είναι η κατάργηση των επιπλέον χρεώσεων για κλήσεις προς άλλη χώρα της ΕΕ, των οποίων το κόστος θα ευθυγραμμιστεί με το κόστος των εθνικών κλήσεων. Η εκπρόσωπος των καταναλωτών Μονίκ Γκοϊέν χαρακτήρισε την πρόταση «ένα πολύ μεγάλο και καλοδεχούμενο βήμα προς τα μπροστά».
Επιπλέον, σύμφωνα με την φιλελεύθερη ευρωβουλευτή Ιζασκούν Μπιλμπάο, η έκθεση ITRE «απαγορεύει οποιαδήποτε αλλαγή στην ποιότητα των υπηρεσιών από τις εταιρείες, έτσι ώστε οι χρήστες διεθνούς περιαγωγής εντός της Ε.Ε. να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες δεδομένων τους υπό τις ίδιες συνθήκες με αυτές που θα είχαν στο σπίτι».
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην ταχύτητα του διαδικτύου, την οποία -ομολογουμένως- ορισμένοι φορείς εκμετάλλευσης υποβάθμιζαν στο εξωτερικό, μια πρακτική που οδήγησε σε δικαστικές διαμάχες ενώπιον του Δικαστηρίου της ΕΕ καθώς θεωρήθηκε ότι υπονομεύεται η αρχή της «περιαγωγής σαν στο σπίτι σας»