ΓΕΝΟΠ: Κινητοποιήσεις για τη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στη ΔΕΗ

Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2021 12:15
UPD:16:27

Την αντίθεσή της στην απώλεια του ελέγχου της πλειοψηφίας των μετοχών της ΔΕΗ (51%) από το Δημόσιο με την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου εξέφρασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η ΓΕΝΟΠ. Η Ομοσπονδία έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία για την προσεχή Τρίτη, ημέρα κατά την οποία θα συνεδριάσει η γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας προκειμένου να εγκρίνει την αύξηση κεφαλαίου και την πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Γιώργος Αδαμίδης, ανέφερε ότι η αύξηση κεφαλαίου μπορεί να είναι επωφελής για την επιχείρηση, αλλά θα είναι καταστροφική για το Δημόσιο και τους καταναλωτές. Για τους εργαζόμενους η υποχώρηση του ποσοστού του Δημοσίου κάτω από το 51% σημαίνει κατά τη ΓΕΝΟΠ επαναφορά στο προηγούμενο μισθολογικό καθεστώς, δηλαδή μεταξύ άλλων επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ τόνισε πως η θετική εξέλιξη στην αρχή δεν αναιρεί το γεγονός ότι στη συνέχεια θα υπάρχει απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, ιδίως σε δύο χρόνια, όταν λήξει η ισχύς της τρέχουσας Συλλογικής Συμβασης Εργασίας. Προανήγγειλε  δε πως θα καταρτιστεί νέο μισθολόγιο, που θα περιλαμβάνει τόσο τους παλαιούς, όσο και τους νέους εργαζόμενους που προσλαμβάνονται στο εξής.

«Μόνο με τη ΔΕΗ υπό δήμοσιο έλεγχο μπορεί κανείς να ασκεί κοινωνική πολιτική και να δημιουργήσει συνθήκες να σταματήσει την φρενίτιδα των αυξήσεων και στους εναλλακτικούς παρόχους.

Η κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει την θέση της, ώστε το υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ να συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου» ανέφερε ο κ. Αδαμίδης.

«Θέλουμε να κρατηθεί το Δ της ΔΕΗ» είπε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, που επισήμανε ότι η ΚΕΕΕ θα στηρίξει τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ στον αγώνα της για τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ. »Λέμε κι εμείς "Να μη χαθεί το Δ της ΔΕΗ", γιατί πιστεύουμε στον κρίσιμο ρόλο της στην οικονομία της χώρας» υπογράμμισε.

«Μας ενδιαφέρει το Δ της ΔΕΗ» τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, καθώς, όπως εξήγησε, αυτό είναι σημαντικό για να μπορεί η ΔΕΗ να λειτουργεί ως ρυθμιστής της αγοράς ενέργειας. Όπως σημείωσε, «για μια τέτοια απόφαση όπως αυτή που πήρε το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ για την ΑΜΚ, θα έπρεπε να προηγηθεί εξαντλητικός διάλογος και όχι μια απλή απόφαση διοικητικού συμβουλίου». Ο κ. Καββαθάς επισήμανε πως ο δημόσιος έλεγχος στη ΔΕΗ μπορεί και εξασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και τη χαμηλή τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα