Market Beat: Στο χορό της ανόδου των διεθνών η Αθήνα συμμετέχει αποτιμώντας τη ζημία του Μπάλλου

Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2021 09:03
UPD:09:04
  • Οι αμερικανικές μετοχές ενισχύθηκαν το βράδυ της Πέμπτης, αφού τα στοιχεία έδειξαν πτώση των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας, χαμηλότερο από το αναμενόμενο πληθωρισμό των τιμών στις πύλες των εργοστασίων και τα εταιρικά αποτελέσματα για τις τέσσερις μεγαλύτερες καταναλωτικές τράπεζες των ΗΠΑ ξεπέρασαν τις προβλέψεις.
  • Το Ευρωβαρόμετρο που παρουσιάστηκε χθες στις Βρυξέλλες δείχνει τον δείκτη του Επιχειρηματικού κλίματος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να φτάνει το 76,1%, αυξανόμενο κατά 16,3 μονάδες, μετά το ασθενές αποτέλεσμα του 59,8% που καταγράφηκε την άνοιξη του 2021.
  • Ο πληθωρισμός στην Ευρώπη εξακολουθεί να θεωρείται προσωρινός, δήλωσε την Πέμπτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.
  • Οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν άνοδο σήμερα, ενισχυμένες από την ορμή μιας έντονα ανοδικής συνεδρίασης στη Wall Street, η οποία υποστήριξε επίσης τα φιλικά προς τον κίνδυνο νομίσματα και έβλαψε το γεν που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο, αν και οι ανησυχίες για την κινεζική οικονομία περιόρισαν τα κέρδη.
  • Με τζίρο που υπογραμμίζει τη μειωμένη γοητεία της Αθηναϊκής αγοράς η Αθήνα έκλεισε χθες με άνοδο +0,51% με τον ΓΔ στις 888,59 μονάδες και τον FTSE25 στις 2148,53 με άνοδο +0,60%

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η αίσθηση μιας μίζερης διαπραγμάτευσης απέναντι στις τρέχουσες επιδόσεις των διεθνών αγορών απομακρύνει τη διάθεση για ρίσκο στις ελληνικές μετοχές. Δεν είναι λίγοι όσοι βλέπουν τα διεθνή ως πηγή κατεύθυνσης εδώ. Η Eurobank Equities τόνισε “Οι Αγορές αναμένεται να προσπαθήσουν να αφομοιώσουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και τις προσδοκίες για αυστηρότερη νομισματική πολιτική”. Με την Beta Sec. να συμπληρώνει: “Η στήριξη των 880 μονάδων ίσως περιορίσει το πτωτικό momentum. Η τάση από το εξωτερικό θα καθορίσει την κίνηση του Γενικού Δείκτη, λόγω απουσίας σημαντικών εγχώριων καταλυτών”.

Με τους επενδυτές στις παρυφές των συναλλαγών και τζίρο… δεκαπενταύγουστου, η αγορά παρακολουθεί με ραθυμία την σημαντικά ανεβασμένη μεταβλητότητα των διεθνών αγορών. Στην αγορά υπάρχει η άποψη της διαρκούς συσσώρευσης, αλλά επίσης, αυτή για λύση της συσσώρευσης πτωτικά, αν και τελευταία έχει χαθεί η διάθεση για προβολή επιχειρημάτων υπέρ καθόδου. Όσοι τέλος αισιοδοξούν εκφράζουν προσδοκίες για τον ΓΔ που φθάνουν ως τις 900 μονάδες.

Η Merit Sec. από το πρωί της Πέμπτης ειδοποίησε: Ο ΓΔ υποχώρησε χθες κατά 0.73% και έκλεισε στις 884,11 μονάδες. Ο όγκος συναλλαγών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα λόγω της επικείμενης ΑΜΚ της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα την συσσώρευση του ΓΔ σε μικρό εύρος τιμών. Η βραχυπρόθεσμη τάση είναι οριακά πτωτική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών στις 888 μονάδες. Σημείο στήριξης οι 850 μονάδες (ΚΜΟ 200) και σημείο αντίστασης οι 900 μονάδες. Η  Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. αναφέρει “Η Federal ξεκινάει, πιθανότατα, το Νοέμβριο τη μείωση των αγορών ομολόγων κατά $10 δισ. Ταυτόχρονα, με τον πληθωρισμό να κλιμακώνεται στο 5,4%, θα παραμένει το δίλημμα για την ενδεδειγμένη νομισματική πολιτική. Με τα δεδομένα αυτά, το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα συνεχίσει στο καθεστώς ομηρείας του, με χαμηλές συναλλαγές και διενέργεια συσσώρευσης κάτω από τις 900 μονάδες”.

Ο ΓΔ άνοιξε χθες, στις 886 μονάδες και σχετικά γρήγορα κορύφωσε οριακά κάτω από τις 890 μονάδες, χωρίς κανένα blue chip πτωτικό. Στο πρώτο ημίωρο το επίπεδο των 888 μονάδων έδειξαν να προτιμούν οι θεσμικοί για να ανταλλάσσουν χέρια οι μετοχές που ενδιαφέρουν. Χθες στις 11:00 δεν ξεπερνούσαν τις 68 με 52 ανοδικές 9 πτωτικές και 7 αμετάβλητες. Ο τζίρος είχε πιάσει τα 2 εκατ. ευρώ χωρίς πακέτα στις 11:08 με τον ΓΔ στις 889 μονάδες!

Μια “φωτογραφία” του ταμπλό τότε στον πίνακα των  blue chip περιλάμβανε την ΕΛΛΑΚΤΩΡ με οριακές απώλειες και αμετάβλητες τις ΕΧΑΕ και ΠΕΙΡ. Οι δυο είχαν ΑΜΚ πρόσφατα και η ΕΧΑΕ πληρώνει την διατήρηση του ημερήσιου τζίρου. Όσο για τη ΔΕΗ και την ΑΜΚ, δεν φαίνεται να ωθεί την τιμή της μετοχής ούτε ψηλότερα ούτε χαμηλότερα. Ενώ η συμπλήρωση της πρώτης ώρας είχε φέρει ένα κατ αρχή ξεκαθάρισμα των διαθέσεων των θεσμικών στα blue chip με τις ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΥΡΩΒ ΕΧΑΕ ΜΠΕΛΑ ΜΥΤΙΛ ΟΛΠ στα πτωτικά ΠΕΙΡ ΕΥΔΑΠ ΑΔΜΗΕ στα αμετάβλητα και τα υπόλοιπα με κέρδη. Ο μέσος όρος ωστόσο είχε υποχωρήσει στις 887 μονάδες με κέρδη της τάξης του +0,30%.  Τα κέρδη των δεικτών στην Ευρώπη μεγάλωναν. Εδώ, οι επιλεκτικές πιέσεις τα ψαλίδιζαν. Ο τζίρος στα 3 εκατ. την πρώτη ώρα δεν άφηνε πολλά περιθώρια για ελπίδα πως θα ξεπερνούσε η αγορά τα 40 στο τέλος.

Κάτι που έγινε απόλυτα καθαρό μόλις η αγορά συμπλήρωσε 4 ώρες λειτουργίας αφού στις 14:30, είχε τζίρο 14 εκατ. ευρώ. Ο ΓΔ ήταν στις 887,5 μονάδες και τα όρια της διακύμανσής του όριζαν οι 885,4 μονάδες και οι 891. Η κορυφή είχε οριστεί στις 13:39 ένα λεπτό μετά την κορύφωση του ΔΤΡ. Έγινε στις 561,35 μονάδες και η αδυναμία του να προχωρήσει ψηλότερα από αυτό το κρίσιμο επίπεδο, προκάλεσε από τις 13:40 μια συνεχή εξασθένιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Η Αθήνα λίγο μετά τις 15:00 σημείωνε νέο χαμηλό ημέρας στις 884,72 μονάδες με μεταβολή τότε +0,07%. Οι επενδυτές στην ουσία αδιαφορούσαν.  Στις 15:30 ο τζίρος είχε μόλις ξεπεράσει τα 18 εκατ. ευρώ με τους βασικούς δείκτες στην ευρωζώνη στο +0,7% με διαρκή αναζήτηση οροφής.

Μετά από μια ώρα ο μέσος όρος είχε επιστρέψει στις 888,6 με τον τζίρο στα 21 εκατ. ευρώ. Οι απώλειες των ΕΥΡΩΒ ΕΤΕ είχαν μειωθεί και η Αθήνα ήταν στο +0,5% με τον βαρύτερο μετοχικό δείκτη στον κόσμο με άνοδο πάνω από +0,9% με το καλημέρα για τις ΗΠΑ. Η εβδομάδα τελειώνει με το διεθνές κλίμα να ωθεί προς το ρίσκο και στην αντίθετη κατεύθυνση θα λειτουργήσει η εικόνα της χώρας μετά την καταιγίδα του Μπάλλου.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

ΗΠΑ

Καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα γ’ τριμήνου ανακοίνωσε η Wells Fargo καθώς τα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν στα 1,17 δολάρια και τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 18,83 ενώ οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 1 δολαρίου και έσοδα στα18,27 δισ. Αντίστοιχα, ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου γνωστοποίησε και η Bank of America.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε +1,56% ή 534,75 μονάδες στις 34.912,56, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +1,71% στις 4.438,26 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +1,73% στις 14.823,43 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow Jones, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Walgreens Boots (+7,4%) και UnitedHealth (+3,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Boeing (-1,9%) και Merck & Co (-1,2%).

Στο μεταξύ, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε κάτω από το επίπεδο των 300.000 για πρώτη φορά μετά την έναρξη της πανδημίας. Παράλληλα, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένουν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να ξεκινήσει την περιστολή των έκτακτων μέτρων τόνωσης στα μέσα Νοεμβρίου ή στα μέσα Δεκεμβρίου.

Η τιμή του πετρελαίου WTI έπιασε νέο υψηλό επτά ετών και η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,2%. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,52%.  Έτσι το δολάριο κινήθηκε οριακά χαμηλότερα έναντι του ευρώ στα 1,1598 δολάρια.

ΕΥΡΩΠΗ

Ανοδικά συνέχισαν  οι ευρωπαϊκές αγορές για δεύτερη συνεδρίαση στη σειρά. Ο πληθωρισμός στην Ευρώπη εξακολουθεί να θεωρείται προσωρινός, δήλωσε την Πέμπτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, επαναλαμβάνοντας το πρόσφατο μήνυμα της τράπεζας για τις τιμές. «Συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι αυτή η άνοδος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε προσωρινούς παράγοντες», είπε στη Διεθνή Νομισματική και Οικονομική Επιτροπή του ΔΝΤ, σύμφωνα με το Reuters.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +1,20% στις 465,92 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +0,92% στις 7.207,71 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε υψηλότερα +1,40% στις 15.462,72 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +1,33% στις 6.685,21 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ιταλικός ΜΙΒ κέρδισε +1,23% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ ενισχύθηκε +0,49%.

Το Ευρωβαρόμετρο που παρουσιάστηκε χθες στις Βρυξέλλες δείχνει τον δείκτη του Επιχειρηματικού κλίματος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να φτάνει το 76,1%, αυξανόμενο κατά 16,3 μονάδες, μετά το ασθενές αποτέλεσμα του 59,8% που καταγράφηκε την άνοιξη του 2021. Η SMEunited επεσήμανε ότι η χαλάρωση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων στην Ευρώπη, μαζί με την επιτυχία στα συστήματα εμβολιασμού επέτρεψαν την ταχεία βελτίωση των οικονομικών δραστηριοτήτων των ΜμΕ.

ΧΑ

Με κεντρική υποστήριξη από τις Τράπεζες και υποτονικές συναλλαγές το +0,51% 

Μπορεί να έπαιξε ρόλο ο ”Μπάλλος” και η καταιγίδα πιθανά να αναφέρουν ορισμένοι αλλά μάλλον αδιάφορα αντιμετωπίστηκαν οι συναλλαγές στην Αθήνα όταν στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία έριχναν πυροτεχνήματα από επενδυτικό ενθουσιασμό. Η αγορά στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, εμφάνισε μέτρια προς χαμηλά κέρδη με ανεξάρτητη τάση, σε σχέση με την πορεία που εμφάνιζαν τα περισσότερα από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Καθώς ξεκίνησαν με θετικό πρόσημο μεταβολής, αλλά διατήρησαν και διεύρυναν  κέρδη καθώς ήταν βεβαία η διάθεση για ρίσκο στις αγορές της Νέας Υόρκης. Την εκτίναξαν τα αποτελέσματα τριών μεγάλων τραπεζικών οργανισμών που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αγοραίων δυνάμεων.

 Εδώ, επικράτησε άνοδος  αμέσως μετά το άνοιγμα. Ο ΓΔ από τις 886 μονάδες κατέληξε στα επίπεδα των 889,9 μονάδων και το μέγεθος της ανόδου +0,65% πυροδότησε την τάση για ρευστοποίηση θέσεων. Αρχικά για τις τράπεζες, αλλά απλώθηκε και στις 11:40 εμφανίστηκε το κατώτερο για τον ΔΤΡ με τον ΓΔ τότε στις 885,47. Από εκεί προέκυψε η σημαντικότερη αντίδραση που οδήγησε στην εγγραφή του ανώτερου μέρας για ΔΤΡ και ΓΔ στις 13:40. Μετά η αγοραστική διάθεση εξαντλήθηκε σε ένα βαθμό και ξεκίνησε μια πολύωρη πλάγια κίνηση που για τον ΓΔ έγινε γύρω από τις 888 μονάδες και για τον ΔΤΡ γύρω από τις 556 μονάδες. Οι επενδυτές στην Αθήνα εμφάνισαν σταθερότητα μόνο στη εξασθενημένη διάθεση για σχηματισμό  θέσεων. Με τους ξένους θεσμικούς μέσω τραπεζών να κινούν τους βασικούς δείκτες πλάγια από τις 15:20  περίπου και μετά. Καθώς ήταν μέτριες οι απώλειες σε μια πεντάδα μετοχών όπως οι ΒΙΟ ΑΔΜΗΕ ΟΛΠ αφού έχασαν  από -0,5% ως -0,9% με τα υπόλοιπα έξη πτωτικά blue chip να χάνουν από -0,4% και λιγότερο. Από τις 10:30 ως το πέρας η διαπραγμάτευση αναπτύχθηκε εντός θετικού πεδίου. 

Οι επενδυτές με πολύ χαμηλό τζίρο, και χωρίς υπολογίσιμης αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 888,59 από 884,11 την Τετάρτη με μεταβολή +0,51% ή 4,48 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος περιορίστηκε στα 28,938 από 46,736 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση. Η αξία των πακέτων ήταν 316.200 ευρώ. και αφορούσε τον  ΟΤΕ.

Τη διακύμανση (6,28 μονάδες) όρισαν το κατώτερο, που εμφανίστηκε στις 15:06 δηλαδή στο δεύτερο μέρος και αρκετά πριν δημοπρασίες για την τιμή κλεισίματος , και ήταν οι 884,72 από 883,76 μονάδες, ενώ το ανώτερο σημειώθηκε στο τέλος του πρώτου μέρους στις 13:39 και ήταν οι 891,00 από 895,79 μονάδες. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 49 από 51 την προηγούμενη σημείωσαν άνοδο και 51 από 60 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 25 από 19. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 63,873 από 63,564 δις ευρώ την Τετάρτη.

Η αγορά είχε πολύ χαμηλό ημερήσιο τζίρο.

Στην εξέλιξη της συνόδου την μεταβλητότητα της τάσης διαμόρφωσε μια ανοδική πορεία με καθοδικά γυρίσματα από την περιοδική τροφοδότηση της προσφοράς:

  • Ενώ με σταθερή υπεροχή της ζήτησης ως τις 10:40, εμφανίστηκε το υψηλό των 889,84 μονάδων, ακολούθησε πτώση με δύο κύματα εντολών πώλησης 
  • Ήρθε το πρώτο ελάχιστο μέρας οι 885,4 μονάδες, στις 11:45. Αλλά ακολούθησε ανοδική αντίδραση που έφερε το ανώτερο μέρας στις 891 στις 13:39.
  • Αλλά με το που χτύπησε η αγορά τιμές πάνω από τις 890 ξέσπασαν πάλι πιέσεις και στις 15:06 σημειώθηκε το κατώτερο μέρας στις 884,72 μονάδες  Ο ΓΔ τότε είχει διαγράψει πορεία στο σχήμα Μ
  • Ακολούθησε μια ήπια ανοδική αντίδραση ως τις δημοπρασίες για τιμή κλεισίματος ο ΓΔ από τις 889,15 μονάδες που τον άφησαν στις 17:00 πιέστηκε για να κατρακυλήσει στις 17:12 στις 888,59 που ήταν το κλείσιμο της μέρας. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή +0,51% με τον EUROSTOXX 600 στο +1,24%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.

Την Τρίτη ο ΔΤΡ έκλεισε στις 562,49 μονάδες. Αλλά, την Τετάρτη με περιπετειώδη πορεία οδηγήθηκε στις 553,23, με απώλειες -1,65%. Σήμερα με άνοδο +0,78% κατέληξε στις 557,55 μονάδες. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου συνολικά ήταν 8,599 εκατ. ευρώ και η ΑΛΦΑ (+1,85%) απασχόλησε 2,536 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (-0,40%) 2,278 εκατ., η ΠΕΙΡ (+0,92%) 0,978 εκατ. και η ΕΥΡΩΒ (+0,35%) 1,865 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +0,60% στις 2148,53 από 2135,63 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  4,71 μονάδες κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσης, ενώ ο FTSEΜ είχε οριακή άνοδο  +0,06%. Το ρόλο των μετοχών του FTSE25 που ώθησαν ανοδικά με τα κέρδη τους από +1,50% και άνω ανάθεσαν οι επενδυτές στις ΜΠΕΛΑ +2,44%, ΑΛΦΑ +1,85%, ΕΛΠΕ +1,67%, ΤITC +1,49%. Στον αντίποδα blue chip με πτώση μεγαλύτερη του -0,50% εμφανίστηκαν οι ΒΙΟ -0,90%,  ΑΔΜΗΕ -0,60%, ΟΛΠ -0,53%, με ΕΤΕ και ΜΥΤΙΛ στο -0,40%. 

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Με λιγότερα από χίλια ΣΜΕ προς μετακύληση, η εκπνοή Οκτωβρίου

Με δεδομένη την συνήθεια να αφήνουν μερικές εκατοντάδες ανοικτά ΣΜΕ στην τρέχουσα σειρά για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μέρα της εκπνοής, οι κινήσεις των traders σήμερα ως τις 14:00 θα στοχεύουν στην μετακύληση μερικών εκατοντάδων συμβολαίων. Συνεπώς οι ρυθμοί των συναλλαγών θα είναι χαμηλοί και το πιθανότερο, όπως είχαμε αναφέρει χθες, είναι να δούμε τον 25άρη στις 2150 μονάδες στη μέση των συναλλαγών.

Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Οκτωβρίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25  σε θετικό πεδίο από το άνοιγμα ως το τέλος. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 5,30 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 12,90 μονάδες ψηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2153,24 μονάδες, ήρθε στις 15:06. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 13:38 και ήταν οι 2137,25 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2148,53 από 2135,63 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,60% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα υποχώρησε στα 16,833 εκατ. ευρώ σε χαλαρή αντιστοιχία με τη βουτιά του στην υποκείμενη αγορά.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Οκτωβρίου ο όγκος ανήλθε στα 1689 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας τις 2155,00 μονάδες, κατώτερο τις 2138,00 και τελευταίες πράξεις στις 2155,00, με τιμή κλεισίματος στις 2151,75 από 2141,25 και περιορίστηκαν σε 1619 από 2420 οι ανοικτές θέσεις. Επίσης άλλαξαν χέρια 1407 ΣΜΕ λήξης Νοεμβρίου με ανώτερο μέρας τις 2153,00 μονάδες, κατώτερο τις 2138,25 και τελευταίες πράξεις στις 2153,00, με κλείσιμο στις 2149,75 από 2139,50 και οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν στις 2485 από 1693. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με αποτέλεσμα να παραμείνουν 47 οι ανοικτές θέσεις.

Από τη Leon Depolas Sec. σημείωσαν: “Τα πρακτικά της FED τοποθέτησαν την αρχή απόσυρσης των αγορών ομολόγων στα μέσα Νοεμβρίου, με μέσα Δεκεμβρίου. Από την άλλη, ο πληθωρισμός παραμένει στα υψηλότερα επίπεδα σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού Σεπτεμβρίου (ετήσια βάση) χθες στην Κίνα ανακοινώθηκε στο 10,7%, την υψηλότερη μέτρηση των τελευταίων 25 ετών. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι πιθανές οι ανοδικές εκτονώσεις της Αγοράς, αλλά είναι δύσκολο να εδραιωθεί μια ανοδική τάση βραχυπρόθεσμα, γεγονός που δεν θα αφήσει και την αγορά της Αθήνας ανεπηρέαστη”.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη οι όγκοι διατηρήθηκαν σχετικά ψηλά. Στα calls του 25άρη της σειράς Οκτωβρίου ο όγκος ήταν 84 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς διακινήθηκαν 75 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2100 ως τις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Οκτωβρίου εμφανίστηκε όγκος 25 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης στις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς λήξης Νοεμβρίου δεν εμφανίστηκε όγκος.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, Δεκεμβρίου, άλλαξαν χέρια 2 συμβόλαια η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 558,25 από 554,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 8 από 7.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης συνολικά. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 2978 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,10 ευρώ και δημιουργήθηκαν 57.361 από 52.030 ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 2595 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με κλείσιμο στα 2,49 ευρώ και τα  ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 28.299 από 27.673.

Της ΕΥΡΩΒ με 2770 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 0,842 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 30.024 από 31.681.  

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 84 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,43 ευρώ και 23.282 από 23.287 ανοικτά ΣΜΕ

Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 616 ΣΜΕ της ΙΝΤΚΑ, τα 538 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Δεκεμβρίου και τα 160 ΣΜΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Ο πιστοποιημένος Χρηματοοικονομικός Αναλυτής Πέτρος Στεριώτης σχολίασε μεταξύ άλλων: 

“Στο Γενικό Δείκτη του Χ.Α., η πτώση της Δευτέρας με κλείσιμο στα χαμηλά της, το άνοιγμα της Τρίτης με ‘πτωτικό χάσμα’ και το κλείσιμό της σε υψηλό 2 εβδομάδων, απέδειξαν ότι αυτή η Αγορά μοιάζει ‘πολύ σκληρή για να πεθάνει’. Η συνεδρίαση της Τετάρτης έκανε νέο τοπικό υψηλό με ‘βλέμμα’ στις 900 μονάδες, αλλά οι πωλητές είχαν τον τελευταίο λόγο, ‘κοκκινίζοντας’ με πυγμή το ημερήσιο κηροπήγιο τιμών. Οι ολιγόωρες ευκαιρίες των “dip buyers” στις τελευταίες συνεδριάσεις να κτίσουν θέσεις και των “σορτάκηδων” να καλύψουν τις αντίστοιχες δικές τους, εκτιμούμε ότι θα κάνει και τις δύο αυτές “παρατάξεις” να αναθεωρήσουν τη βραχυπρόθεσμη επενδυτική συμπεριφορά τους. Με απλούστερα λόγια, το εν λόγω συναλλακτικό διήμερο, πιθανότατα, έθεσε τον τόνο μίας συνέχειας που δε θα αποτελείται από μακρά “σερί” αλλεπάλληλων και αδιάλειπτων τασικών κινήσεων προς τη μία, ή την άλλη κατεύθυνση, όπως αυτά που είδαμε από την αρχή του έτους. Ίσως, λοιπόν, ο ΓΔ μπαίνει σε μια πιο “νευρική” φάση, που απαιτεί γρηγορότερα “αντανακλαστικά” και συντομότερη διακράτηση θέσεων. Σε πρώτη ανάγνωση, η ζώνη τιμών 880 - 896 μπορεί να δώσει σήμα εισόδου σε διάσπαση στο κλείσιμο και εφαρμόζοντας κοντινό “stop loss”.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν ανύπαρκτο.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο πιστοποιημένος Χρηματοοικονομικός Αναλυτής Πέτρος Στεριώτης

Στο Γενικό Δείκτη του Χ.Α., η πτώση της Δευτέρας με κλείσιμο στα χαμηλά της, το άνοιγμα της Τρίτης με ‘πτωτικό χάσμα’ και το κλείσιμό της σε υψηλό 2 εβδομάδων, απέδειξαν ότι αυτή η Αγορά μοιάζει ‘πολύ σκληρή για να πεθάνει’. Η συνεδρίαση της Τετάρτης έκανε νέο τοπικό υψηλό με ‘βλέμμα’ στις 900 μονάδες, αλλά οι πωλητές είχαν τον τελευταίο λόγο, ‘κοκκινίζοντας’ με πυγμή το ημερήσιο κηροπήγιο τιμών.

Οι ολιγόωρες ευκαιρίες των “dip buyers” στις τελευταίες συνεδριάσεις να κτίσουν θέσεις και των “σορτάκηδων” να καλύψουν τις αντίστοιχες δικές τους, εκτιμούμε ότι θα κάνει και τις δύο αυτές “παρατάξεις” να αναθεωρήσουν τη βραχυπρόθεσμη επενδυτική συμπεριφορά τους.

Με απλούστερα λόγια, το εν λόγω συναλλακτικό διήμερο, πιθανότατα, έθεσε τον τόνο μίας συνέχειας που δε θα αποτελείται από μακρά “σερί” αλλεπάλληλων και αδιάλειπτων τασικών κινήσεων προς τη μία, ή την άλλη κατεύθυνση, όπως αυτά που είδαμε από την αρχή του έτους.

Ίσως, λοιπόν, ο ΓΔ μπαίνει σε μια πιο “νευρική” φάση, που απαιτεί γρηγορότερα “αντανακλαστικά” και συντομότερη διακράτηση θέσεων.

Σε πρώτη ανάγνωση, η ζώνη τιμών 880 - 896 μπορεί να δώσει σήμα εισόδου σε διάσπαση στο κλείσιμο και εφαρμόζοντας κοντινό “stop loss”.

Σε θεμελιώδες επίπεδο, η τιμή του Αργού Πετρελαίου σε υψηλά 7 ετών αποτελεί, κατά την άποψή μας, περισσότερο αποτέλεσμα της πολιτικής αρνητικών αποπληθωρισμένων παρεμβατικών επιτοκίων από πλευράς των Κεντρικών Τραπεζών και λιγότερο αποτέλεσμα ιδιαίτερα ενισχυμένης ζήτησης και μίας Παγκόσμιας Οικονομίας που βρίσκεται στα “καλύτερά της”.

Εκτιμούμε ότι άπαξ και η διαγραμματική αντίσταση των $75 δε μπόρεσε να αναχαιτίσει το κερδοσκοπικό και μάλλον κοντόφθαλμο αγοραστικό ενδιαφέρον, ο δρόμος για υψηλότερες τιμές ήταν θέμα χρόνου, καθώς οι ανοικτοί πωλητές (short sellers) αναγκάστηκαν να “πάρουν τις ζημιές” τους, φοβούμενοι ίσως μία, με τις ευλογίες φυσικά των Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών, επανάληψη του 2008 και της τιμής $100+ ανά βαρέλι.

Από αυτό το βήμα δε θα επαναλάβουμε τα περί επικείμενου πληθωριστικού σοκ, αλλά θα αρκεστούμε στη θεωρούμενη ως ρήση του Καρλ Μαρξ “η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σα φάρσα”. Ειδικά στις Αγορές, ‘μαύρος κύκνος’ που όλοι τον έχουν προβλέψει, παύει να είναι ‘μαύρος’ και γίνεται ‘λευκός’.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν άνοδο σήμερα, ενισχυμένες από την ορμή μιας έντονα ανοδικής συνεδρίασης στη Wall Street, η οποία υποστήριξε επίσης τα φιλικά προς τον κίνδυνο νομίσματα και έβλαψε το γεν που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο, αν και οι ανησυχίες για την κινεζική οικονομία περιόρισαν τα κέρδη. Οι τιμές του πετρελαίου επισκέφτηκαν  επίσης νέα επίπεδα υψηλών σε βάθος πολλών ετών.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κέρδισε αρχικά +0,6% αλλά στις 8:35 δική μας ώρα ήταν στις 649,36 μονάδες με μεταβολή +1,12% και ο ιαπωνικός Nikkei αυξήθηκε τότε κατά 1,56%.

Οι αμερικανικές μετοχές ενισχύθηκαν το βράδυ της Πέμπτης, αφού τα στοιχεία έδειξαν πτώση των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας, χαμηλότερο από το αναμενόμενο πληθωρισμό των τιμών στις πύλες των εργοστασίων και τα εταιρικά αποτελέσματα που ξεπέρασαν τις προβλέψεις για τις τέσσερις μεγαλύτερες καταναλωτικές τράπεζες των ΗΠΑ.

Τα κινεζικά blue chip έπεσαν αμέσως μετά το άνοιγμα, αλλά ήταν στις 8:40 δική μας ώρα με κέρδη του δείκτη τους +0,44%, ενώ οι μετοχές του Χονγκ Κονγκ επέστρεψαν από ένα διάλειμμα μίας ημέρας για να ανοίξουν υψηλότερα πριν υποχωρήσουν επίσης για να παραμείνουν με κέρδη +1% στις 8:40. Τα futures επί των δεικτών των ΗΠΑ την ίδια ώρα, κινούνται ανοδικά τα  e-minis του S&P 500, κέρδιζαν 0,37%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα