Market Beat: Με ουδέτερο προς θετικό το διεθνές κλίμα η στατιστική προϊστορία δίνει τάση    

Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2021 08:58
UPD:09:00
  • Σε μια αλλαγή από τις αναγνώσεις των συνεδριάσεων της Fed το καλοκαίρι, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μίλησαν συγκεκριμένα για το χρονοδιάγραμμα και τη δομή της μείωσης της αγοράς ομολόγων και τα πρακτικά ανέφεραν ότι εάν ληφθεί απόφαση για την έναρξη της μείωσης τον επόμενο μήνα, η διαδικασία θα μπορούσε να ξεκινήσει είτε στα μέσα Νοεμβρίου είτε στα μέσα Δεκεμβρίου.
  • Τα στοιχεία κατά τη διάρκεια της νύχτας έδειξαν άλλη μια σταθερή αύξηση των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ
  • Πρόκειται να δημοσιευτούν σήμερα, στοιχεία για τις τιμές παραγωγού των ΗΠΑ και τα στοιχεία των απαιτήσεων ανεργίας ενώ υπάρχουν επίσης εμφανίσεις από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας και της Federal Reserve.
  • Επίσης έχουμε την συνέχεια της ανακοίνωσης κερδών των γιγαντιαίων εταιρειών του χρηματοπιστωτικού κλάδου.
  • Με μια λιτή αναφορά στα κοντινά επίπεδα στήριξης και αντίστασης ορισμένοι εγχώριοι αναλυτές εκφράζουν την επιφύλαξή τους σχετικά με την βραχυπρόθεσμη τάση καθώς επιμένουν να μην αναφέρονται σε επίπεδα άνω των 900 μονάδων με τον ΓΔ χθες να κλείνει στις 884.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η αγορά της Αθήνας έδωσε πίσω την Τετάρτη τα κέρδη της Τρίτης και στην ουσία όλα δείχνουν πως η παραμονή του Γενικού Δείκτη μεταξύ των 870 και 900 μονάδων είναι σχεδόν μόνιμη επιλογή των ισχυρών θεσμικών. Στο διεθνές πεδίο τα στοιχεία της Τετάρτης έδειξαν ότι οι τιμές των καταναλωτών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 5,4% σε ετήσια βάση τον περασμένο μήνα και ότι οι αυξήσεις των ενοικίων φαίνεται να αυξάνουν τον ρυθμό τους. Αυτά μαζί με το αυξημένο ενεργειακό κόστος αυξάνει τον κίνδυνο διαρκούς πίεσης των τιμών. Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Federal Reserve τον περασμένο μήνα έδειξαν την αυξανόμενη ανησυχία των αρμοδίων για τον πληθωρισμό και μια γενική συμφωνία να αρχίσουν να μειώνονται σύντομα οι αγορές περιουσιακών στοιχείων. Οι δείκτες της Wall Street έδειξαν θετική αντίδραση των επενδυτών κύρια από τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου της JP Morgan που ήταν καλύτερα των αναμενόμενων. Τα ασιατικά χρηματιστήρια σήμερα Πέμπτη 14/10, σημείωσαν άνοδο, το δολάριο υποχώρησε και τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας σημείωσαν άνοδο, καθώς οι επενδυτές υπολόγισαν τον πληθωρισμό και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι προωθεί τις αυξήσεις των επιτοκίων σε όλο τον κόσμο.

Όσο πιο διακριτικά μπορούσαμε, ειδοποιήσαμε  πως ήταν προσωρινό το +16,5% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Καθώς πραγματοποίησε στις δημοπρασίες για τον ορισμό τιμής κλεισίματος τεράστιο άλμα, από το +2,3% στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης και τα 1,36 ευρώ, στα 1,55 ευρώ. Ήταν γνωστή η βούληση μερίδας εκ των μεγαλομετόχων για απορρόφηση της προσφοράς που θα έφερνε προγραμματισμένη εκποίηση 1,100 εκατ. τεμαχίων. Στις δημοπρασίες εμφανίστηκε αυτή η ποσότητα και μερικά… εκατομμύρια επιπλέον. Κοντά στα 3 εκατομμύρια, γιατί με μια εντολή για αγορά σε οιαδήποτε επίπεδα τιμών, ο Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας όρισε τιμή στα 1,55 ευρώ. Τελικά ο όγκος που διακινήθηκε στις δημοπρασίες ήταν 2.408.171 τεμάχια. Άρα, στις δημοπρασίες φορτώθηκαν κάποιοι μετοχές, ενώ ζητούσαν λιγότερες από τις μισές. Αργά ή γρήγορα δηλαδή, θα εμφανιζόταν μεγάλος αριθμός μετοχών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ προς πώληση και μάλλον όσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερα. Αν κρίνουμε από το γεγονός πως η μετοχή χθες την τελευταία ώρα, όταν οι συναλλαγές είχαν βρει μια ισορροπία στο -9%, άλλαξε χέρια ελαφρά πάνω από τα 1,4 ευρώ δηλαδή ψηλότερα από εκεί που την άφησε η αγορά την Τρίτη, πριν τις μάλλον άγαρμπα εξελιχθείσες δημοπρασίες.

Πάντως χθες την αγορά δεν την κράτησε στα κόκκινα η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, που μεταξύ μας, οι μάχες που δίνονται για αυτή λειτουργούν υπέρ της αγοράς συνολικά, αλλά στο απώτερο μέλλον. Την επιβάρυναν οι Τράπεζες και το χειρότερο ήταν πως αφού οι θεσμικοί ώθησαν τον ΔΤΡ ως τις 566,5 μονάδες τον οδήγησαν με γενικευμένες πιέσεις στα τραπεζικά blue chip στις 556 και δεν κατάφεραν μετά να τον απομακρύνουν από τα χαμηλά.

Μπορεί την Τρίτη να κινήθηκε η αγορά κόντρα στην πτώση των διεθνών και χθες υποχώρησε ενώ με κέρδη +0,70% έκλεισε ο πανευρωπαϊκός EuroStoxx 600, ωστόσο οι εγχώριοι αναλυτές υπογραμμίζουν την σπουδαιότητα των εξελίξεων στο τέλος της εβδομάδας  κύρια στις ΗΠΑ. Ένα μεγάλο επίσης μέρος των σχολίων τους αφιερώνεται στον τραπεζικό κλάδο που ως γνωστό έχει σημαντική βαρύτητα στη διαμόρφωση της τιμής του FTSE25 και του Γενικού Δείκτη Τιμών. Από την Fast Finance ΑΕΠΕΥ στην εξέλιξη των συναλλαγών σχολίασαν: “Η Eurobank συνεχίζει και έχει την καλύτερη χρηματιστηριακή εικόνα στην Αγορά, κάτι που μας κάνει να την έχουμε σαν οδηγό του κλάδου. Για τρίτη φορά πλησιάζει τα υψηλά έτους, με την Εθνική να ακολουθεί κατά πόδας θυμίζοντας πως είναι οι 2 Τράπεζες που δεν έχουν προχωρήσει σε Α.Μ.Κ. Η αλήθεια είναι ότι η συμπεριφορά του κλάδου έχει αλλάξει αισθητά το τελευταίο διάστημα και ειδικά στις διορθώσεις τις Αγοράς έχουν πολύ καλά αμυντικά στοιχεία, με πρόθυμους αγοραστές να απορροφούν τις πωλήσεις”.

Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ ως προς τον τραπεζικό κλάδο παρατήρησε: Στις παρυφές των 560 μονάδων φαίνεται να “κολλάει” ο δείκτης Τραπεζών, ο οποίος συσσωρεύει αρκετές εβδομάδες σε ιδιαίτερα στενό εύρος διακύμανσης. Το άνω όριο του κλαδικού δείκτη οριοθετείται από τα ψηλά των 580 μονάδων, ενώ τα χαμηλά των 540 μονάδων σε συμβολή του ΚΜΟ 200 ημερών. Η πολύμηνη συσσώρευση έχει φέρει την πλειονότητα των μέσων όρων σε ένα εύρος 5 μονάδων, δυσκολεύοντας κατά πολύ την ανίχνευση τάσης, με την διαφυγή από το εύρος των 540 - 580 μονάδων να αποτελεί τον μοναδικό οδηγό.

Ο  υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.Μάνος Χατζηδάκης μεταξύ άλλων επισημαίνει: Οι Τράπεζες ενδεχομένως να έχουν κάποια καλά νέα από το μέτωπο των χορηγήσεων, καθώς η αύξηση των επιτοκίων και των αποδόσεων των Κρατικών ομολόγων διευκολύνει την πιστωτική τους επέκταση. Παράλληλα η αποδέσμευση δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν διατεθεί για δυνητικά “κόκκινα” δάνεια, λόγω της πανδημίας, αναμένεται να αποτελέσουν θετικούς καταλύτες για τις Τραπεζικές μετοχές. Σε δεύτερο χρόνο η αύξηση της ζήτησης στην Οικονομία, η ισχυρή δραστηριότητα στο επίπεδο των εξαγορών και συγχωνεύσεων, η επανέναρξη των επαναγορών και η αύξηση των μερισμάτων αναμένεται να επίσης να απασχολήσουν την Επενδυτική Κοινότητα.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

ΗΠΑ

Κέρδη στη Wall Street με τους επενδυτές να αντιδρούν στα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα αλλά και στην αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Η JP Morgan ανακοίνωσε αποτελέσματα γ’ τριμήνου. Στο μακροοικονομικό πεδίο οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 5,4% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα - στο πιο υψηλό σημείο από το 1991. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα ενισχυθούν κατά 5,3% ετησίως. Τον Αύγουστο ο πληθωρισμός είχε κατεβάσει ταχύτητα στο 5,3%.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της FOMC που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να αρχίσει την περιστολή των έκτακτων μέτρων τόνωσης της οικονομίας ακόμα και στα μέσα Νοεμβρίου.

Στη Wall Street, ο Dow Jones υποχώρησε μόλις μισή μονάδα στις 34.377,81, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,30% στις 4.363,80 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +0,73% στις 14.571,64 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow Jones, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Nike (+2,1%) και Salesforce.com (+1,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των American Express (-3,4%) και JP Morgan (-2,7%).

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 1,55% ενώ το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,5% έναντι του ευρώ στα 1,1592 δολάρια.

ΕΥΡΩΠΗ

Ανοδικά κατέληξαν οι συναλλαγές στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών μετά τα ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ, με τους επενδυτές να υπολογίζουν λιγότερο τα στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και την πτώση στη βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +0,70% στις 460,39 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +0,16% στις 7.141,82 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε υψηλότερα +0,68% στις 15.249,38 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,75% στις 6.597,38 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ιταλικός ΜΙΒ υποχώρησε -0,12% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ έχασε -0,61%.

Η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη τον Αύγουστο υποχώρησε κατά 1,6% σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία και κατά 1,5% στην ΕΕ σε σύγκριση με τον Ιούλιο. Παράλληλα, κατά 4,1% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Την τελευταία φορά που ο δείκτης τιμών καταναλωτή είχε καταγραφεί τόσο ψηλά, ήταν τον Δεκέμβριο του 1993 (4,3%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινήθηκε  υψηλότερα 0,4% έναντι του δολαρίου στα 1,1569 δολάρια.

ΧΑ

Όσα κέρδισε χθες (+0,74%), έχασε σήμερα -0,73%, με υποχώρηση από πιέσεις στα blue chip

Η αγορά στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, εμφάνισε απώλειες με ανεξάρτητη τάση, σε σχέση με την πορεία που εμφάνιζαν τα περισσότερα από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Καθώς ξεκίνησαν με αρνητικό πρόσημο μεταβολής, αλλά πέρασαν σε κέρδη μετά από μιάμιση ώρα το πολύ και τα κράτησαν, ενώ δεν ήταν βεβαία η διάθεση για ρίσκο στις αγορές της Νέας Υόρκης. Εδώ, επικράτησε άνοδος  σχεδόν αμέσως μετά το άνοιγμα. Ο ΓΔ από τις 890 μονάδες κατέληξε στα επίπεδα των 895,79 μονάδων και το μέγεθος της ανόδου +0,58% πυροδότησε την τάση για ρευστοποίηση θέσεων. Αρχικά για τις τράπεζες, αλλά απλώθηκε αργότερα καθώς είχε διάρκεια ως και τις δημοπρασίες για την τιμή κλεισίματος. Οι επενδυτές στην Αθήνα εμφάνισαν σταθερότητα στη διάθεση για σχηματισμό  θέσεων σε συγκεκριμένα blue chip ΕΛΧΑ ΕΧΑΕ ΕΕΕ και ΔΕΗ, αλλά τα κέρδη τους δεν ήταν αρκετά. Με τους επενδυτές να κινούν τους βασικούς δείκτες όλο και χαμηλότερα από τις 12:00 περίπου και μετά. Καθώς ήταν μεγάλες οι απώλειες σε μια πεντάδα μετοχών όπως οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ -10,3%, ΜΠΕΛΑ -3,15% και πάνω από -2,2% έχασαν  ΕΤΕ ΑΡΑΙΓ ΑΛΦΑ. Από τις 14:11 η διαπραγμάτευση αναπτύχθηκε εντός αρνητικού πεδίου. 

Οι επενδυτές με μέτριο τζίρο, και υπολογίσιμης αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 884,11 από 890,61 την Τρίτη με μεταβολή -0,73% ή 6,50 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Τον επανέφεραν δηλαδή εκεί που έκλεισε τη Δευτέρα (884,05 μονάδες). Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 46,736 από 49,763 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση. Η αξία των πακέτων ήταν 10,059 εκατ. και αφορούσε τις ΟΠΑΠ (2,473 εκατ.), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (2,313 εκατ.), ΟΤΕ (1,6 εκατ.), ΜΠΕΛΑ (1,551 εκατ.), ΕΛΠΕ (1,475 εκατ. ευρώ) και ακολουθούν ΔΕΗ (311 χιλιάδες ευρώ), ΛΑΜΔΑ (299 χιλιάδες), ΒΙΟ (22.239 ευρώ) και ΠΕΙΡ (15.208 ευρώ).

Τη διακύμανση (12,03 μονάδες) όρισαν το κατώτερο, που εμφανίστηκε στις 17:12 δηλαδή στις δημοπρασίες για την τιμή κλεισίματος , και ήταν οι 883,76 από 879,60 μονάδες, ενώ το ανώτερο σημειώθηκε πρώτο μέρος στις 11:52 και ήταν οι 895,79 από 890,61 μονάδες. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 51 από 49 την προηγούμενη σημείωσαν άνοδο και 60 από 49 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 19 από 22. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 63,564 από 63,849 δις ευρώ την Τρίτη.

Η αγορά είχε μέτριο ημερήσιο τζίρο.

Στην εξέλιξη της συνόδου την σταθερότητα της πτωτικής τάσης διαμόρφωσε μια κλιμακούμενη πίεση με τροφοδότηση της προσφοράς:

  • Ενώ με σταθερή υπεροχή της ζήτησης ως τις 11:52, εμφανίστηκε το υψηλό των 895,79 μονάδων, ακολούθησε πτώση σταθερής κλίσης 
  • Ήρθε το ενδοσυνεδριακό ελάχιστο μέρας οι 885,02 μονάδες, στις 16:59. Αλλά δεν ήταν αρκετό.
  • Έτσι με το που πέρασε η αγορά στις δημοπρασίες για τιμή κλεισίματος ο ΓΔ από τις 885,6 μονάδες που τον άφησαν στις 17:00 πιέστηκε για να κατρακυλήσει στις 17:12 στις 883,76 που ήταν το κατώτερο μέρας.
  • Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή -0,73% και κλείσιμο στις 884,11 μονάδες με τον EUROSTOXX 600 στο +0,55%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.

Τη  Δευτέρα ο ΔΤΡ έκλεισε στις 560,97 μονάδες. Αλλά την Τρίτη, εμφάνισε άνοδο +0,27% και κλείσιμο στο ανώτερο μέρας τις 562,49 μονάδες. Σήμερα με περιπετειώδη πορεία οδηγήθηκε στις 553,23 με απώλειες -1,65%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου συνολικά ήταν 9,725 εκατ. ευρώ και η ΑΛΦΑ (-2,26%) απασχόλησε 4,452 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (-2,73%) 2,569 εκατ., η ΠΕΙΡ (-0,35%) 1,035 εκατ. και η ΕΥΡΩΒ (-0,77%) 1,638 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Ο FTSE25 έκλεισε με πτώση -0,91% στις 2135,63 από 2155,16 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  33,06 μονάδες κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσης, ενώ ο FTSEΜ είχε οριακή πτώση 0,20%. Το ρόλο των μετοχών του FTSE25 που ώθησαν ανοδικά με τα κέρδη τους ανάθεσαν οι επενδυτές στις ΕΛΧΑ +1,50%, ΕΧΑΕ +1,37%, ΕΕΕ +1,19%, ΔΕΗ +0,97%, ΤΕΝΕΡΓ +0,35%. Στον αντίποδα blue chip με πτώση μεγαλύτερη του -1,00% εμφανίστηκαν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ -10,32%,  ΜΠΕΛΑ -3,15%, ΕΤΕ -2,73%, ΑΡΑΙΓ -2,50%, ΑΛΦΑ -2,26%, και ΟΤΕ -1,16%. 

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Στη ζώνη μεταξύ των 2100 και 2150 μονάδων βλέπουν οι traders τον FTSE25

Χωρίς κινήσεις στο stock repo η ενεργοποίηση στα δικαιώματα προαίρεσης έδειξε πως οι προβλέψεις των συναλλασσόμενων συγκλίνουν στα επίπεδα των 2150 μονάδων με άκρα τις 2100 και τις 2200. Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Οκτωβρίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25  σε θετικό πεδίο από τις 10:41 ως τις 13:52 και μετά τις 13:53 ως το τέλος σε αρνητικό. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 2,80 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 19,53 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2168,69 μονάδες, ήρθε στις 11:52. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 17:12 και ήταν οι 2134,85 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2135,63 από 2155,16 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,91% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανέβηκε στα 20,557 εκατ. ευρώ την Τετάρτη 13/10.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Οκτωβρίου ο όγκος ανήλθε στα 2261 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας τις 2171,00 μονάδες, κατώτερο τις 2136,50 και τελευταίες πράξεις στις 2140,00, με τιμή κλεισίματος στις 2141,25 από 2151,75 και περιορίστηκαν σε 2420 από 3469 οι ανοικτές θέσεις. Επίσης άλλαξαν χέρια 1317 ΣΜΕ λήξης Νοεμβρίου με ανώτερο μέρας τις 2167,00 μονάδες, κατώτερο τις 2132,25 και τελευταίες πράξεις στις 2135,00, με κλείσιμο στις 2139,50 από 2146,00 και οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν στις 1693 από 896. Διακινήθηκαν επίσης 76 από 23 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος 2141,50 από 2145,50 για να γίνουν 47 από 23 οι ανοικτές θέσεις.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη οι όγκοι ανέβηκαν. Στα calls του 25άρη της σειράς Οκτωβρίου ο όγκος ήταν 181 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2150 και 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς διακινήθηκαν 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2200 και 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Οκτωβρίου εμφανίστηκε όγκος 50 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης στις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς λήξης Νοεμβρίου εμφανίστηκε όγκος 84 συμβολαίων για τιμές  εξάσκησης από τις 2000 ως τις 2200 μονάδες.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, Δεκεμβρίου, δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 554,00 από 563,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 7 από 7.

Με τις δημοπρασίες και τα πακέτα, εδώ και καιρό οι ισχυροί παράγοντες της αγοράς διαμορφώνουν τα χαρτοφυλάκιά τους, για να μην προκαλούνται ασύμμετρες εξάρσεις στις συναλλαγές, που εξακολουθούν να πάσχουν από έλλειψη βάθους. Χθες για παράδειγμα, μετά το πέρας των ελεύθερων συναλλαγών ο τζίρος χωρίς τις δημοπρασίες ήταν περίπου 42 εκατ. ευρώ και των πακέτων 10 εκατ. δηλαδή περίπου το 24% του συνολικού. Για τον ΟΠΑΠ 2,473 εκατ., για ΓΕΚΤΕΡΝΑ 2,313 εκατ., για ΟΤΕ 1,6, για ΜΠΕΛΑ 1,551, για ΕΛΠΕ 1,475 εκατ. ευρώ και ακολουθούν για ΔΕΗ 311 χιλιάδες ευρώ, για ΛΑΜΔΑ 299 χιλιάδες, ενώ για ΒΙΟ και ΠΕΙΡ είχαν αξία κάτω από 25 χιλιάδες ευρώ. Παράλληλα διαπιστώνεται η ποικιλία των εταιριών και η απουσία πακέτων για τράπεζες χθες. Ήταν άοσμη άγευστη και αρνητική, αλλά αναμενόμενη, η συνεδρίαση τη μέρα που οι επενδυτές κοιτούσαν προς τις ΗΠΑ και απογοητεύτηκαν όσο λειτουργούσε η αθηναϊκή αγορά. 

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές ανέβηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης συνολικά. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 5788 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,09 ευρώ και δημιουργήθηκαν 57.030 από 52.730 ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 1932 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με κλείσιμο στα 2,50 ευρώ και τα  ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 27.673 από 27.316.

Της ΕΥΡΩΒ με 1364 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 0,844 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 31.681 από 32.164.  

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 263 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,40 ευρώ και 23.287 από 23.171 ανοικτά ΣΜΕ

Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 1106 ΣΜΕ της ΜΙΓ, τα 858 ΣΜΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, τα 541 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Δεκεμβρίου με αμέσως επόμενα σε όγκο τα 319 ΣΜΕ της ΜΠΕΛΑ λήξης Δεκεμβρίου.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν ανύπαρκτο.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο  υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.Μάνος Χατζηδάκης

Σήμερα ξεκίνησαν οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου στις ΗΠΑ και σίγουρα θα δώσουν ένα διαφορετικό τόνο στις συνεδριάσεις, βγάζοντας προσωρινά από το προσκήνιο πληθωρισμό και ενεργειακό κόστος. Σε αντίθεση με το β’ τρίμηνο, δεν θα είναι ένα ‘εύκολο τρίμηνο’, καθώς οι Αμερικανικές Εταιρείες δεν έχουν μόνο να αντιμετωπίσουν στο γ’ τρίμηνο τις επιδόσεις ρεκόρ που καταγράφηκαν στο β’ τρίμηνο του 2021 (+88% στα κέρδη ανά μετοχή σε σχέση με πέρυσι, καλύτερο τρίμηνο από το τρίτο τρίμηνο του 2009) αλλά και τις προσδοκίες που έχουν ενσωματωθεί στις τιμές των μετοχών.

Οι Τράπεζες ενδεχομένως να έχουν κάποια καλά νέα από το μέτωπο των χορηγήσεων, καθώς η αύξηση των επιτοκίων και των αποδόσεων των Κρατικών ομολόγων διευκολύνει την πιστωτική τους επέκταση. Παράλληλα η αποδέσμευση δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν διατεθεί για δυνητικά “κόκκινα” δάνεια, λόγω της πανδημίας, αναμένεται να αποτελέσουν θετικούς καταλύτες για τις Τραπεζικές μετοχές. Σε δεύτερο χρόνο η αύξηση της ζήτησης στην Οικονομία, η ισχυρή δραστηριότητα στο επίπεδο των εξαγορών και συγχωνεύσεων, η επανέναρξη των επαναγορών και η αύξηση των μερισμάτων αναμένεται να επίσης να απασχολήσουν την Επενδυτική Κοινότητα.

Η μεγαλύτερη αύξηση των κερδών και των πωλήσεων αναμένεται να προέλθει από Εταιρείες με κυκλικό αντικείμενο δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένης της Ενέργειας και των Δομικών Υλικών. Ακόμα, οι Εταιρείες Τεχνολογίας και Υγειονομικής Περίθαλψης προβλέπεται να εμφανίσουν βελτιωμένα μεγέθη. Οι Αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες δεν έχουν χάσει την επαφή με τα υψηλά τους και όπως και στο β’ τρίμηνο το “μενού” των αποτελεσμάτων θα περιλαμβάνει δύο σκέλη.

Το πρώτο είναι το λεγόμενο ‘reality check’, πόσο ισχυρά ήταν τα κέρδη σε σχέση με τις εκτιμήσεις της Αγοράς και το δεύτερο είναι η επόμενη ημέρα για το τρίμηνο που ξεκίνησε. Ειδικά σε αυτό το κομμάτι η εστίαση των Επενδυτών θα αφορά την Εφοδιαστική Αλυσίδα, τις ελλείψεις Εργατικού Δυναμικού, τη διαχείριση του ενεργειακού κόστους, αλλά και το πως οι Εταιρείες ανταποκρίνονται σε Χώρες, όπου η πανδημία δεν εμφανίζει σημάδια αποκλιμάκωσης. Επίσης, μια δεύτερη ματιά θα αφορά τα περιθώρια κερδοφορίας και τη δυνατότητα τους να απορροφήσουν τις αυξήσεις των Πρώτων Υλών, ενώ το ύψος των αποθεμάτων δεν θα περάσει απαρατήρητο, δεδομένων των ελλείψεων που παρατηρούνται σε επιμέρους οικονομικούς κλάδους.

Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ

Εγκλωβισμένος στην ουδέτερη ζώνη των 880 - 900 μονάδων, ο Γενικός Δείκτης τηρεί στάση αναμονής, ακολουθώντας την πορεία των διεθνών δεικτών. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Αγορές, η αντίδραση από τα πρόσφατα χαμηλά, τις έχει φέρει ένα βήμα πριν την επαναφορά σε ανοδική τροχιά.

Τεχνικά, η υπέρβαση των 880 μονάδων του Γενικού Δείκτη κατάφερε να ακυρώσει το σήμα πώλησης της Αγοράς, η οποία φαίνεται να συσσωρεύει μεταξύ 880 - 900 μονάδων. Αυτό το εύρος αποτελεί ουσιαστικά μια ζώνη ουδετερότητας, με την κατοχύρωση των 903 μονάδων να είναι επιτακτική, για την επιστροφή του αγοραστικού σήματος. Στον αντίποδα, απώλεια των 880 μονάδων, θα επαναφέρει το βραχυπρόθεσμο σήμα πώλησης σε ισχύ, με τον ΚΜΟ 200 στις 863 μονάδες να αποτελεί και την κύρια στήριξη της αγοράς.

Στις παρυφές των 560 μονάδων φαίνεται να “κολλάει” ο δείκτης Τραπεζών, ο οποίος συσσωρεύει αρκετές εβδομάδες σε ιδιαίτερα στενό εύρος διακύμανσης. Το άνω όριο του κλαδικού δείκτη οριοθετείται από τα ψηλά των 580 μονάδων, ενώ τα χαμηλά των 540 μονάδων σε συμβολή του ΚΜΟ 200 ημερών.

Η πολύμηνη συσσώρευση έχει φέρει την πλειονότητα των μέσων όρων σε ένα εύρος 5 μονάδων, δυσκολεύοντας κατά πολύ την ανίχνευση τάσης, με την διαφυγή από το εύρος των 540 - 580 μονάδων να αποτελεί τον μοναδικό οδηγό. Μπαίνοντας πλέον σε περίοδο αποτελεσμάτων, οι Αμερικανικές Τράπεζες ‘ανοίγουν τον χορό’, με τις εκτιμήσεις των Αναλυτών να είναι ιδιαίτερα θετικές. Τα βλέμματα των Επενδυτών θα εστιάσουν στην δυναμική των εταιρικών αποτελεσμάτων το επόμενο διάστημα και κατά πόσο αυτά μπορούν να αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη για την συνέχιση της ανόδου. 

Σήμερα

Τα ασιατικά χρηματιστήρια σημείωσαν άνοδο, το δολάριο υποχώρησε και τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας σημείωσαν άνοδο σήμερα Πέμπτη 14/10, καθώς οι επενδυτές υπολόγισαν τον πληθωρισμό και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι προωθεί τις αυξήσεις των επιτοκίων σε όλο τον κόσμο.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας στις 8:30 δική μας ώρα κέρδιζε +0,45% και ήταν στις 641,75 μονάδες. Ο ιαπωνικός Nikkei σημείωνε άνοδο 1,41%. Ο  Shanghai Composite ήταν οριακά πιο ψηλά +0,04% ενώ οι αγορές του Χονγκ Κονγκ έκλεισαν για διακοπές. Στην Ν Κορέα ο KOSPI κέρδιζε +1,11% και τα futures του S&P500 ενισχυόταν κατά +0,33%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα