Αλλαγές στο νόμο περί αθέμιτου ανταγωνισμού

Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2007 09:31

ΑΛΛΑΓΕΣ στο νόμο 146/1914 περί αθέμιτου ανταγωνισμού εξήγγειλε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Παπαθανασίου, μιλώντας από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή, που συνεδρίασε, προχθές Σάββατο, στο Ναύπλιο.

Ο κ. Παπαθανασίου επισήμανε πως ήδη οι πρώτες αναμορφώσεις του ισχύοντος πλαισίου για τον περιορισμό των αθέμιτων πρακτικών περνούν με την τροποποίηση του ν. 2251/94 για την προστασία του καταναλωτή και ότι, ειδικά για τις επιχειρήσεις, το κοινοτικό πλαίσιο επιτρέπει παρεμβάσεις για συγκεκριμένα πεδία της αγοράς, οι οποίες θα υλοποιηθούν μέσα από το ν. 146/1914, που θα εκσυγχρονιστεί άμεσα.

Ειδική ήταν η αναφορά του κ. Παπαθανασίου και στα καρτέλ της αγοράς, με τα οποία, όπως είπε, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί.

«Θα σπάσουν το κεφάλι τους όσοι, μικροί ή μεγάλοι, επώνυμοι ή ανώνυμοι, πάνε κόντρα στις συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού», δήλωσε με έμφαση ο υφυπουργός, διατυπώνοντας με τον τρόπο αυτό αυστηρή προειδοποίηση σε όσους επιμείνουν σε παράτυπες πρακτικές.

Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους στην αγορά, ο κ. Παπαθανασίου τόνισε ότι στόχος του είναι η περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας και της ποιότητας των παρεμβάσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο και οι εποπτευόμενοι μηχανισμοί διενήργησαν το 2006 περισσότερους ελέγχους από κάθε άλλη χρονιά.

Για τον ΕΦΕΤ, ανακοίνωσε ότι εντός του Μαρτίου θα λειτουργήσει νέα διεύθυνση με έδρα στην περιφέρεια της Ηπείρου, ενώ ανάλογη πρωτοβουλία έχει αναληφθεί για την επέκταση του φορέα στη Θράκη.

Απευθυνόμενος στους τοπικούς άρχοντες, υπογράμμισε πως πλέον το υπουργείο θα ζητά απολογιστικά στοιχεία για τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποιούνται κάθε μήνα, και πρόσθεσε ότι θα επιμείνει στη θέση του περί δημοσιοποίησης των τίτλων όσων επιχειρήσεων παρανομούν.

Για την ψαλίδα που παρατηρείται μεταξύ των τιμών παραγωγής και των λιανικών τιμών, ο κ. Παπαθανασίου επισήμανε ότι όλοι είναι συνυπεύθυνοι σε αυτή τη διαδικασία, και γι' αυτό οι έλεγχοι θα γίνουν αυστηρότεροι σε όλα τα στάδια και προς κάθε κατεύθυνση.

Τέλος, έμφαση έδωσε στο πρόβλημα του υπερδανεισμού των ελληνικών νοικοκυριών, τονίζοντας ότι ήδη έχουν γίνει συστάσεις προς τις τράπεζες για την επιθετική εμπορική πολιτική την οποία ακολουθούν, ενώ το υπουργείο διερευνά τρόπους παρέμβασης, έχοντας έρθει σε επικοινωνία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Η συμπεριφορά των καταναλωτών

Η ποιότητα, η τιμή, η ασφάλεια, η καλή εξυπηρέτηση και η εύκολη πρόσβαση στο σημείο πώλησης είναι, κατά σειρά προτεραιότητας, τα βασικότερα κριτήρια στα οποία στηρίζονται οι καταναλωτές γενικότερα για τις αγορές τους, ενώ η σειρά αυτή διαφοροποιείται ανάλογα με το προϊόν ή την υπηρεσία που αγοράζουν.

Τα ανωτέρω προκύπτουν από πρόσφατη έρευνα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή για την καταναλωτική συμπεριφορά και την καταναλωτική συνείδηση, η οποία παρουσιάσθηκε, προχθές Σάββατο, στη συνεδρίαση του ΕΣΚ.

Σύμφωνα με την έρευνα, η τιμή είναι σε όλες τις κατηγορίες σε πολύ υψηλή θέση (2η ή 3η), στην κατηγορία κινητή και σταθερή τηλεφωνία είναι το πρώτο κριτήριο επιλογής των καταναλωτών, ενώ στις υπηρεσίες υγείας βρίσκεται στην πέμπτη θέση.

¶λλα συμπεράσματα της έρευνας καταδεικνύουν τα εξής:

- Οι κοινωνικές παράμετροι και τα οικολογικά χαρακτηριστικά βρίσκονται σταθερά σε πολύ χαμηλή θέση όταν οι καταναλωτές πρόκειται να προχωρήσουν σε αγορές.

- Η ευκολία πρόσβασης στο κατάστημα, στην υπηρεσία ή το προϊόν, αν και δεν βρίσκεται ψηλά στην ιεράρχηση των καταναλωτών, στην πράξη αποδεικνύεται κρίσιμος παράγοντας.

- Η ποιότητα είναι το πρώτο κριτήριο επιλογής στις κατηγορίες διατροφή-ένδυση, οικιακές συσκευές, εκπαίδευση, υγεία, καύσιμα, αναψυχή και διασκέδαση, ηλεκτρονικά είδη, ξενοδοχεία και ινστιτούτα αισθητικής-αδυνατίσματος.

- Η ασφάλεια είναι πρώτο κριτήριο επιλογής στις τραπεζικές συναλλαγές, στις πωλήσεις μέσω internet, στις συναλλαγές με ασφαλιστικές εταιρείες, στην αγορά αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, στις μεταφορές και μετακινήσεις.

- Οι καταναλωτές κατά 34,4% εκτιμούν ότι δεν μπορούν να επηρεάσουν την τιμή και την ποιότητα των προϊόντων.

ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΤΣΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα