Γαλλία: Πώς οι φορολογικές αρχές ελέγχουν αδήλωτες πισίνες σε εννέα περιφέρειες

Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2021 11:41
UPD:11:46

Το Τμήμα Δημοσίων Οικονομικών (DGFiP) της Γαλλίας πειραματίζεται από τον Οκτώβριο με ένα νέο εργαλείο για την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης. Ονομάζεται "Innovative Land Tenure", χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για τον εντοπισμό αδήλωτων πισινών χρησιμοποιώντας αεροφωτογραφίες.

Οι ιδιοκτήτες αδήλωτων πισινών σε εννέα γαλλικά τμήματα βρίσκονται επίσημα στο στόχαστρο της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσίων Οικονομικών (DGFiP).

Οι περιοχές Alpes-Maritimes, Var, Bouches-du-Rhône, Ardèche, Rhône, Haute-Savoie, Vendée, Maine-et-Loire και Morbihan ανησυχούν για αυτό το πείραμα, όπως υποδεικνύει η Le Parisien.

Πώς δουλεύει το σύστημα;

Με τη χρήση αλγορίθμων, ο στόχος είναι να εντοπιστούν εν δυνάμει φορολογητέα αγαθά σε αυτές τις αεροφωτογραφίες (πισίνες, βεράντες, γκαράζ κ.λπ.). Μόλις εντοπιστεί το περιουσιακό στοιχείο, το εργαλείο θα ελέγχει τις βάσεις δεδομένων της φορολογικής υπηρεσίας για να διασφαλίσει ότι υπόκειται ή όχι σε φορολογία.

Οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν δηλώσει την πισίνα τους που θα ανησυχούν. «Οποιαδήποτε προσθήκη κατασκευής οδηγεί σε αύξηση της αξίας ενοικίασης που χρησιμεύει ως βάση για τον καθορισμό του φόρου ιδιοκτησίας και του φόρου κατοικίας, ακόμη και όταν η κατασκευή δεν αφορά το κύριο τμήμα της κατοικίας», προειδοποιεί η φορολογική υπηρεσία. Στην περίπτωση πισίνας, ακόμη και αν είναι πάνω από το έδαφος, σε ξύλο και δεν περιλαμβάνει «κανένα στοιχείο τοιχοποιίας κατά την εγκατάσταση», «αποτελεί στοιχείο ενσωματωμένης άνεσης από τη στιγμή που δεν ... μπορεί να μετακινηθεί χωρίς να κατεδαφιστεί».

Συμβόλαιο 12 εκατ. ευρώ

Για να αναπτύξει αυτό το ρομπότ που παρακολουθεί αδήλωτα κτίρια, η DGFiP υπέγραψε συμβόλαιο 12 εκατομμυρίων ευρώ με την Capgemini, η οποία έχει αναθέσει υπεργολαβικά στην Google την τεχνητή νοημοσύνη, σημειώνει η Le Figaro. Για την εκτέλεση αυτού του έργου, οι γαλλικές φορολογικές αρχές βασίζονται επομένως στον αμερικανικό κολοσσό, ο οποίος του παρέχει «την υποδομή cloud, υπηρεσίες φιλοξενίας και ανάπτυξης μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης», εξηγεί η DGFiP στη Le Figaro.

Από την πλευρά του φορολογούμενου, η DGFIP δεν ανέφερε κυρώσεις, αλλά ανέφερε ότι ο ιδιοκτήτης θα «κληθεί να ρυθμίσει την κατάστασή του».

Το σύστημα θα επεκταθεί σε όλη τη Γαλλία το 2022.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Le Figaro και Le Parisien



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα