ΔΝΤ: Ψήφος εμπιστοσύνης στη Γκεοργκίεβα- «Δεν αποδεικνύεται ανάρμοστος ρόλος»

Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2021 07:12
UPD:07:21
REUTERS/Florence Lo

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποφάσισε να διατηρήσει την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ως γενική διευθύντρια  παρά τις κατηγορίες ότι πριν από τέσσερα χρόνια ,ως διευθύνουσα σύμβουλος τότε της Παγκόσμιας Τράπεζας, είχε ασκήσει «αδικαιολόγητες πιέσεις», ώστε να λάβει βελτιωμένη κατάταξη η Κίνα στην ετήσια έκθεση «Doing Business» της Τράπεζας, στην οποία αναλύεται το επενδυτικό κλίμα κάθε χώρας.

Η Γκεοργκίεβα είναι η προϊσταμένη του ΔΝΤ από τον Οκτώβριο του 2019. Προηγουμένως, εργάστηκε ως επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας από το 2017. 

«Έχοντας εξετάσει όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το Εκτελεστικό Συμβούλιο επιβεβαιώνει την πλήρη εμπιστοσύνη του στην ηγεσία της γενικής διευθύντριας και στην ικανότητά της  να συνεχίσει να εκτελεί αποτελεσματικά τα καθήκοντά της», ανέφερε το ΔΝΤ σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα.

«Το εκτελεστικό συμβούλιο έκρινε ότι οι πληροφορίες που παρουσιάστηκαν κατά την ανασκόπηση του δεν απέδειξαν οριστικά ότι η γενική διευθύντρια έπαιξε ανάρμοστο ρόλο όσον αφορά την έκθεση Doing Business 2018 όταν ήταν διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας», ανέφερε επίσης.

Ξεχωριστά, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε ότι «εάν δεν υπάρχουν περαιτέρω άμεσες αποδείξεις σχετικά με το ρόλο της διευθύνουσας συμβούλου, δεν υπάρχει βάση για αλλαγή στην ηγεσία του ΔΝΤ».

Ακόμη και με την ψήφο εμπιστοσύνης, οι ισχυρισμοί εναντίον της Γκεοργκίεβα για τη δουλειά της απειλούν να επισκιάσουν τις ετήσιες συναντήσεις των δύο θεσμικών οργάνων - που ξεκίνησαν τη Δευτέρα στην Ουάσινγκτον - σε μια εποχή που και τα δύο έχουν καθήκον να υποστηρίξουν τις οικονομίες μέσω της πανδημίας.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα