Ακριβή υπόθεση ο δανεισμός στη χώρα μας

Γιατί δεν γίνεται θετική η πιστωτική επέκταση
Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2021 15:50
UPD:16:04
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Της Ειρήνης Σακελλάρη

Eξαιρετικά ακριβή ιστορία αποδεικνύεται ο τραπεζικός δανεισμός κυρίως των επιχειρήσεων στη χώρα μας, καθώς σύμφωνα με μελέτη της ECB η χώρα μας σε μακροπρόθεσμο επίπεδο μπορεί να συγκριθεί μόνο με χώρες όπως η Λετονία, ενώ με βάση αυτά τα επιτοκιακά περιθώρια είναι εξαιρετικά δύσκολο η χώρα μας να περάσει άμεσα σε πιστωτική επέκταση παρά τις προσπάθειες που καταβάλουν οι τράπεζες.

Όπως εξηγούν τραπεζίτες, οι περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις καταφεύγουν τελικώς στην έκδοση ομολογιακών δανείων αποπληρώνοντας τις τράπεζες σε ό,τι αφορά παρελθόντα πιστωτικά ανοίγματα με τελικό αποτέλεσμα η πιστωτική επέκταση των ελληνικών τραπεζών να παραμένει αρνητική.

Τον Αύγουστο του 2021 ο σύνθετος δείκτης κόστους δανεισμού (το επιτόκιο δηλαδή) για στεγαστικά δάνεια διαμορφωνόταν στο 2,77% για νέα δάνεια και ήταν το υψηλότερο ακολουθούμενο από εκείνο της Ιρλανδίας 2,76%.

Το κόστος δανεισμού για τις μη χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις επίσης τον Αύγουστο ήταν 3,40% το δεύτερο υψηλότερο έναντι της Μάλτας 3,92%.

Το κόστος δανεισμού για μακροπρόθεσμα δάνεια (σ.σ. επιχειρηματικά) διαμορφώνεται στο 4,87% τον Αύγουστο και είναι το δεύτερο υψηλότερο μετά τη Λετονία όπου πλησιάζει το 9% (8,90%).

Βραχυπρόθεσμος δανεισμός

Σε ό,τι αφορά τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό, διατηρούμε πρωτιά με 3,30%.

Στη χώρα μας ωστόσο τα επιτόκια καταθέσεων πρέπει να σημειωθεί πως κινούνται επί θετικού εδάφους και δεν υπάρχει αυτό που συναντάμε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να σημειώνονται αρνητικά επιτόκια.

Μολονότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να είναι ανοιχτό και για τις ελληνικές τράπεζες, η αύξηση του πληθωρισμού έχει προς το παρόν αποτρέψει τις σκέψεις για κάτι τέτοιο.

Ωστόσο, στο μέλλον δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί απίθανο ένα παρόμοιο ενδεχόμενο, αφού ακόμη και ο επικεφαλής του SSM, κ. Andrea Enria, σε πρόσφατη συνέντευξή του δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Υψηλότερα από τον μ.ο. της Ε.Ε. το ελληνικό επιτόκιο δανείων

Ας σημειωθεί πως με βάση την EBA επιτοκιακό περιθώριο, δηλαδή η διαφορά μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και δανείων, στη χώρα μας διαμορφωνόταν σε 2,4 ποσοστιαίες μονάδες, όταν η αντίστοιχη διαφορά στην Ε.Ε. ήταν 1,25 μονάδες, στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Έτσι, το μέσο επιτόκιο δανείων στην Ελλάδα είναι υψηλότερο κατά περίπου 1 μονάδα σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε., δεδομένου ότι τα επιτόκια καταθέσεων κινούνται γύρω από το μηδέν ή εμφανίζονται αρνητικά σε κάποιες χώρες της Ε.Ε.

Από την άλλη πλευρά και ενώ στη χώρα μας υφίσταται μια γρίνια για τις υψηλές προμήθειες των τραπεζών τελικώς αυτές δείχνουν εναρμονισμένες με τις αντίστοιχες ευρωπαίκές. Τα συνολικά έσοδα στο πρώτο εξάμηνο διαμορφώθηκαν σε 664,7 εκατ. ευρώ, με το λόγο εσόδων από προμήθειες προς οργανικά έσοδα να υπολογίζεται σε 27,79%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. ήταν 32,31%.

Τέλος οι ελληνικές τράπεζες πέτυχαν υψηλότερα κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις, καθώς αυτά, σε σχέση με τα λειτουργικά έσοδα, έφτασαν στο 15,96%, έναντι 8,44% στην Ε.Ε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα