Οι τρεις οικονομολόγοι που τιμήθηκαν με το Νόμπελ Οικονομικών

Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2021 13:42
UPD:13:47
www.nobelprize.org/Ill. Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach

Οι οικονομολόγοι Ντέιβιντ Καρντ, Τζόσουα Άνγκριστ και Γκίντο Ίμπενς τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας 2021, ανακοίνωσε σήμερα η Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.

Ο Καρντ διακρίθηκε για την εμπειρική συνεισφορά στα εργασιακά οικονομικά,, ενώ οι Άνγκριστ και Ίμπενς κέρδισαν το βραβείο για τη συμβολή τους στην ανάλυση αιτιώδους σχέσης.

Ο Καρντ είναι 65 ετών και καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια. Ο 61χρονος Άνγκριστ είναι καθηγητής Οικονομικών στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης και ο 58χρονος Ίμπενς είναι καθηγητής οικονομικών στη Σχολή οικονομίας και διοίκησης επιχειρήσεων στο Στάνφορντ.

Το βραβείο συνοδεύεται με χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορόνων (990.000 ευρώ).

Το Ινστιτούτο Νόμπελ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι τρεις βραβευμένοι «μας έδωσαν νέες γνώσεις σχετικά με την αγορά εργασίας και έδειξαν ποια συμπεράσματα μπορούν να αντληθούν από φυσικά πειράματα σε όρους αιτίων και αιτιατών.

Πέρυσι, οι οικονομολόγοι του πανεπιστημίου του Στάνφορντ Πολ Μίλγκρομ και Ρόμπερτ Ουίλσον έλαβαν το βραβείο για τις «βελτιώσεις στη θεωρία των δημοπρασιών και την εφεύρεση νέων μορφών δημοπρασιών».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα