«Λιθαράκι» επιτυχίας συνιστά η έκδοση αποφάσεων από Εφορίες όλης της χώρας, που διαγράφουν πρόστιμα από συνταξιούχους! Πρόστιμα που αφορούσαν αναδρομικά, που είχαν λάβει περίπου 95.000 εξ αυτών, την περίοδο 2009 – 2014. Πρόστιμα, που άδικα είχαν επιβληθεί το 2020 από την ΑΑΔΕ, λόγω παραγραφής μετά το πέρας της πενταετίας. Πρόστιμα, που κρίθηκαν αντισυνταγματικά από την Ολομέλεια του ΣτΕ προ πενταμήνου. Πρόστιμα, που το οικονομικό επιτελείο αρνιόταν πεισματικά να διαγράψει…
Οι συνταξιούχοι όμως δεν το έβαλαν κάτω. Άλλωστε, είναι σκληρό ένα ωραίο πρωινό, να έρχεται ο ταχυδρόμος και να σου φέρνει «ραβασάκια» 5.000 ή 10.000 ή… 18.000 ευρώ! Ακόμα πιο σκληρό να σου επιδικάζονται πρόστιμα, χωρίς να φταις. Ή μάλλον η ευθύνη των συνταξιούχων είναι ότι εμπιστεύθηκαν το Κράτος και υπέβαλλαν αίτηση συνταξιοδότησης. Πού να ήξεραν ότι η σύνταξή τους θα απονεμόταν μετά από δύο ή τρία ή και περισσότερα χρόνια; Αυτό ήταν το λάθος τους, έτσι δημιουργήθηκαν τα αναδρομικά εκείνης της περιόδου, για τα οποία στη συνέχεια, «θυμήθηκε» η Πολιτεία να τους φορολογήσει…
Όλοι αυτοί οι «ταλαιπωρημένοι» συνταξιούχοι για να καταφέρουν να δικαιωθούν, επέλεξαν μια συγκεκριμένη οδό: Πήγαν με την απόλυτη νομιμότητα. Δεν συμφωνείτε κύριοι της οδού Νίκης 5-7, με την απόφαση του ΣτΕ; Κανένα πρόβλημα. Να δούμε τι θα πουν οι Έφοροι στις κατά τόπους ΔΟΥ, όταν θα τους υποβληθεί η σχετική ενδικοφανής προσφυγή. Στην περίπτωση αυτή τι θα κάνουν; Θα αναλάβουν τυχόν ποινικές ευθύνες; Μάλλον όχι…
Έτσι, οι συνταξιούχοι δικαιώνονται. Διαγράφονται τα πρόστιμά τους και περιμένουν τώρα να τους επιστραφούν και τα ποσά που κατέβαλλαν στο δημόσιο την τελευταία διετία. Επίσης παύουν να ισχύουν και οι ρυθμίσεις οφειλών, που είχαν ενταχθεί για το ίδιο θέμα. Μόνο που η δικαίωσή τους δεν είναι συνολική, αλλά τμηματική. Βλέπετε, το υπουργείο Οικονομικών, αρνούμενο να παραδεχτεί την αδιαμφισβήτητη «ήττα» του, δεν εξέδωσε απόφαση που να καλύπτει συνολικά όλες τις περιπτώσεις. Απλώς, άφησε την υπόθεση να την… περπατήσουν όσοι συνταξιούχοι το μάθουν, όσοι ενημερωθούν. Όσοι το καταλάβουν.
Έτσι, η δικαίωση θα γίνει «κατά μόνας». Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε συνταξιούχος μπορεί να απευθύνεται στο Σωματείο του, (πχ ΕΝΔΙΣΥ ή άλλο) και να ζητάει το κείμενο της ενδικοφανούς προσφυγής. Στη συνέχεια θα πρέπει να το υποβάλλει ο ίδιος στην Εφορία όπου υπάγεται και να περιμένει την απάντηση που θα του δώσει ο αντίστοιχος προϊστάμενος. Η απάντηση θα είναι θετική και άρα η διαγραφή προστίμων θα γίνει πράξη. Ακόμα και έτσι, λοιπόν, οι συνταξιούχοι θα δικαιωθούν. Έστω και με διετή καθυστέρηση, έστω και ένας-ένας…
Βασίλης Αγγελόπουλος