Paladin: 770 εκατ. δολ. για την απόκτηση του ουρανίου της Summit

Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2007 09:46

ΠΡΟΣΦΟΡΑ για την εξαγορά της ανταγωνίστριάς της στην εξερεύνηση ουρανίου, Summit Resource Ltd., αντί ποσού 699 εκατ. δολ. Αυστραλίας (770 εκατ. δολ.), για να αυξήσει τα αποθέματα ουρανίου στην Αυστραλία, κάνει η Paladin Resources Ltd., της οποίας οι μετοχές είχαν την καλύτερη επίδοση παγκοσμίως τα πέντε τελευταία χρόνια.

Οι μέτοχοι της Summit, θα λάβουν μία μετοχή της Paladin για κάθε 2,04 μετοχές της Summit που κατέχουν, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση. Αυτό σημαίνει προσφορά 4,91 δολ. Αυστραλίας ανά μετοχή της Summit, με βάση τη σημερινή τιμή κλεισίματος, 23% υψηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο. Σήμερα οι μετοχές της Summit, αναρριχήθηκαν στα 5,12 δολ. Αυστραλίας η μία.

Εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Areva SA, της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής εργοστασίων πυρηνικής ενεργείας στον κόσμο, ψάχνουν για προμήθειες ουρανίου στην Αυστραλία, χώρα του 40% των παγκοσμίων αποθεμάτων ουρανίου, καθώς η ζήτηση από τις εταιρείες ηλεκτρικής ενεργείας αυξάνεται. Τον Δεκέμβριο, ο πρωθυπουργός της χώρας, John Howard πίεσε τις τοπικές κυβερνήσεις να θέσουν τέλος στην απαγόρευση ανάπτυξης περισσότερων ορυχείων, που εμπόδισαν εταιρείες, όπως την Rio Tinto Group.

H Summit, της οποίας σύμβουλος είναι Gresham Advisory Partners, περιέγραψε την προσφορά της Paladin ως «επιθετική» και συμβούλεψε τους μετόχους της να μην λάβουν κάποια απόφαση μέχρι το διοικητικό συμβούλιο να εξετάσει την πρόταση.

Η Summit, με έδρα το Περθ της Αυστραλίας ελέγχει πηγές ουρανίου περισσότερες των 75 εκατ. λιβρών στο Κουϊνσλαντ, τις μεγαλύτερες από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία στην Αυστραλία, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ίδια στο Web site της.

Οι μετοχές της Paladin, με την καλύτερη επίδοση τα πέντε τελευταία χρόνια μεταξύ των εταιρειών που απαρτίζουν τον Morgan Stanley Capital International World Index, υποχώρησαν σήμερα 29 σεντς, ποσοστό 2,8%, φθάνοντας στα 10,01 δολ. Αυστραλίας η μία. Σύμβουλος της Paladin, είναι η Azure Capital Partners.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg οι μετοχές της Paladin την τελευταία πενταετία είχαν απόδοση 34.085%.

Οι μετοχές της Summit, οι οποίες το τελευταίο δωδεκάμηνο σημείωσαν υπερεξαπλάσια άνοδο, σημείωσαν άνοδο 1,12 δολ. Αυστραλίας, ποσοστό 28%, στο Χρηματιστήριο.

Οι τιμές σποτ του ουρανίου, άγγιξαν τα 85 δολ. η λίβρα έως τις 19 Φεβρουαρίου από 38,50 δολ. πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με την Ux Consulting Co.

Σε έκθεσή της η ABN Amro Holdings NV, ανέφερε ότι οι τιμές του ουρανίου ενδέχεται να αγγίξουν τα 95 δολ. η λίβρα έως το 2008, από την προηγούμενη πρόβλεψη για 65 δολ. η λίβρα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα