Στις 6/3 η συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

Θα υπογραφεί στην Αθήνα
Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2007 10:22

ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ των πρωθυπουργών Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρωσίας θα υπογραφεί η τριμερής διακρατική συμφωνία για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη στις 6 Μαρτίου στην Αθήνα, εκτός απροόπτου. Η συμμετοχή των πρωθυπουργών Καραμανλή, Στάνισεφ και Φραντκόφ στην τελετή υπογραφής, σηματοδοτεί τη σημασία που αποδίδουν οι τρεις χώρες στο επενδυτικό σχέδιο, το οποίο συζητείται τα τελευταία 14 χρόνια.

Τη συμφωνία θα υπογράψουν εκ μέρους των 3 κρατών, οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι υπουργοί. Από την Ελλάδα ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας και από τη Βουλγαρία ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Ασσέν Γκαγκαούζοφ, ενώ από τη Ρωσία αναμένεται ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Φραντκόφ και ο υπουργός Ενέργειας Βικτόρ Κριστένκο.

Η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας θα δώσει το έναυσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των επιχειρήσεων που μετέχουν στο εγχείρημα, για τη σύσταση της μικτής εταιρείας και τις σχέσεις μεταξύ τους. Οπως ήδη είναι γνωστό, στη διακρατική συμφωνία προβλέπεται ότι το 51% των μετοχών της εταιρείας του αγωγού, θα ελέγχουν οι ρωσικές ενεργειακές εταιρείες Transneft, Gaspromneft και Rosneft. Από ελληνικής πλευράς θα μετάσχουν στο 23,5% οι όμιλοι ΕΛ.ΠΕ., Λάτση και Κοπελούζου και με 1% το Ελληνικό Δημόσιο. Τέλος από βουλγαρικής πλευράς μετέχουν οι όμιλοι Μπουλγκαργκάζ και η εταιρεία που ελέγχει το λιμάνι του Μπουργκάς.

Πάντως από βουλγαρικής πλευράς θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι σημαντικό ποσοστό της συμμετοχής της χώρας θα εκχωρηθεί σε πετρελαϊκές εταιρείες οι οποίες εξάγουν πετρέλαια μέσω υφιστάμενων αγωγών που καταλήγουν στα ρωσικά λιμάνια, όπως είναι η αμερικάνική Chevron και η πετρελαϊκή εταιρεία του Σουλτανάτου του Ομάν.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα