Σιούφας: Στην κορυφή της αναπτυξιακής πολιτικής η ενέργεια

2ο Διεθνές Ενεργειακό Συνέδριο του Economist
Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2007 11:18

Στα τελευταία τρία χρόνια η νέα διακυβέρνηση έφερε τον τομέα της ενέργειας στην κορυφή της αναπτυξιακής της πολιτικής, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, στο 2ο Διεθνές Ενεργειακό Συνέδριο του Economist, το οποίο αναμεταδίδεται ζωντανά μέσω της «Ν» http://www.naftemporiki.gr/misc/promos/energy/ .

Κινηθήκαμε σε δύο βασικούς άξονες, πρόσθεσε ο κ. Σιούφας. Ο πρώτος αφορά τις παρεμβάσεις για τη δημιουργία μιας σύγχρονης και ολοκληρωμένης εσωτερικής ενεργειακής αγοράς, ενώ ο δεύτερος συνδέεται με την ενεργό συμμετοχή της χώρας μας στα διεθνή ενεργειακά δίκτυα, ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και πετρελαίου, αλλά και τη στήριξη μεγάλης κλίμακας πρωτοβουλιών της Ε.Ε. Ενδεικτικά, ο κ. Σιούφας επισήμανε:

Πρώτον: Την κατασκευή του Ελληνο-Τουρκικού αγωγού φυσικού αερίου, που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2005 και ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2007.

Δεύτερον: Τη δρομολόγηση της κατασκευής του Ελληνο-Ιταλικού αγωγού φυσικού αερίου.

Όπως είπε ο υπουργός, ο αγωγός φυσικού αερίου Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας αποτελεί έργο ιδιαίτερης σημασίας για την Ευρώπη, καθώς θα αποτελέσει τον πρώτο ενεργειακό διάδρομο φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας και της Μέσης Ανατολής προς τα μεγάλα καταναλωτικά κέντρα της Δυτικής Ευρώπης.

Τρίτον: Την προώθηση της κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, για τη δημιουργία ενός συμπληρωματικού, προς τα Στενά του Βοσπόρου, διαύλου μεταφοράς ρωσικών πετρελαίων και πετρελαίων της Μαύρης Θάλασσας (μέσω της Βουλγαρίας και της Ελλάδας) στις αγορές της Μεσογείου, της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Η Διακρατική Συμφωνία έχει μονογραφηθεί από τους εκπροσώπους των τριών χωρών και η υπογραφή της πρόκειται να γίνει μέσα στον επόμενο μήνα, στην Αθήνα.

Τέταρτον: Την προώθηση διμερούς ενεργειακής συνεργασίας με χώρες της ευρύτερης γειτονιάς μας και του Αραβικού Κόσμου. Υπογράψαμε Διακρατικές Συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Αλβανία για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, ενώ παράλληλα αναβαθμίσαμε τη συνεργασία μας με τις χώρες της Αραβικής Χερσονήσου.

Πέμπτον: Την προώθηση πολυμερούς διεθνούς συνεργασίας. Ο κ. Σιούφας αναφέρθηκε στη δημιουργία της Ενεργειακής Κοινότητας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η Συνθήκη για την ίδρυση της οποίας υπογράφηκε στην Αθήνα, τον Οκτώβριο του 2005 και τέθηκε σε λειτουργία τον Ιούλιο του 2006.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα