Αρχίζει το Μάιο η υλοποίηση της τουριστικής επένδυσης 1,2 δισ. ευρώ

Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2007 16:49
UPD:16:53

Μία από τις μεγαλύτερες τουριστικές επενδύσεις που έχουν γίνει ποτέ στην Ελλάδα, προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ, θα αρχίσει να υλοποιείται το Μάϊο στην Κρήτη, από τη βρετανική εταιρεία Minoan Group, πρώην Loyalward Group PLC.

Πρόκειται για το έργο στην περιοχή Κάβο Σίδερο στα διοικητικά όρια των δήμων Σητείας και Ιτάνου στο Νομό Λασιθίου, το οποίο παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου σήμερα, παρουσία της υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης Φάνης Πάλλη Πετραλιά. Περιλαμβάνει τη δημιουργία τουριστικών χωριών και εγκαταστάσεων αρμονικά ενταγμένων στο τοπίο, με προτεινόμενες αρχιτεκτονικές λύσεις βασισμένες στις παραδοσιακές μεθόδους. Στο Ν. Λασιθίου, σε μια έκταση 25.000 στρεμμάτων που ανήκει στη Μονή Τοπλού, θα δημιουργηθούν 7.000 κλίνες διασκορπισμένες σε έξι τουριστικά χωριά, σε λιγότερο από το 1% της συνολικής έκτασης.

Οπως τονίστηκε, η επένδυση θα προσφέρει 2.300 άμεσες και περισσότερες από 1.000 έμμεσες θέσεις εργασίας. Η Minoan Group ήρθε σε συμφωνία με τη Μονή Τοπλού για την παραχώρηση της έκτασης για 40 συν 40 χρόνια, με αντιστάθμισμα την παραχώρηση κονδυλίων στη μονή, που με τη σειρά της θα τα διοχετεύει στην τοπική κοινωνία με τη μορφή υποτροφιών, χορηγιών κ.α.

Υπενθυμίζεται ότι το Νοέμβριο του 2006 δόθηκε το «πράσινο φως» για την προώθηση της επένδυσης, με την υπογραφή απόφασης του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά με την οποία εγκρίνεται η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Ο πρώτος φάκελος για τα το θέμα (από την αγγλική εταιρεία «LOYALWARD», κύριο του έργου) υποβλήθηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ πριν το 2000.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πυκνότητα των κλινών των τουριστικών χωριών ανέρχεται σε 0,32 κλίνες το στρέμμα ενώ το επιτρεπόμενο όριο σύμφωνα με τη νομοθεσία είναι 10-12 κλίνες/στρέμμα. Επιπλέον το σύνολο των κτιριακών εγκαταστάσεων καλύπτει μόλις το 0,7% του συνόλου της έκτασης που καταλαμβάνει το έργο και αντιπροσωπεύει μόλις το 10% των επιτρεπόμενων μεγεθών δόμησης.

Στην ομιλία της η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης στάθηκε στην υλοποίηση των τουριστικών κατοικιών που, όπως επεσήμανε, ήδη προωθείται σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ και υπογράμμισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων.

«Δεν πρόκειται να γεμίσουμε τη χώρα μας με παραθεριστικές κατοικίες. Και για να μην είμαι απόλυτη, αναφέρομαι στις τουριστικές κατοικίες, οι οποίες δεν λειτουργούν ανταγωνιστικά ως προς τις ξενοδοχειακές μονάδες και τα καταλύματα, αλλά αντίθετα λειτουργούν συμπληρωματικά. Μιλάμε για τουριστικές κατοικίες οι οποίες δημιουργούνται σε συνάρτηση με τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Θα πρέπει να σας πω πως υπάρχει το προεδρικό διάταγμα του 2003, το οποίο προβλέπει το θέμα των κατοικιών. Εμείς σήμερα μιλάμε, εννοώ ως Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, για τις τουριστικές κατοικίες οι οποίες θα σέβονται το περιβάλλον... Πρώτα η χώρα μας, πρώτα το περιβάλλον, πρώτα η αειφόρος ανάπτυξη και μετά οι μεγάλες επενδύσεις».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα