Ισχυροί κλυδωνισμοί στα χρηματιστήρια

«Βουτιά» 4% με τζίρο 710 εκατ. ευρώ στη Σοφοκλέους
Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2007 17:16
UPD:19:05

ΚΥΜΑ ρευστοποιήσεων προκάλεσαν στις κεφαλαιαγορές παγκοσμίως το μίνι – κραχ στο χρηματιστήριο της Σαγκάης, τα αποθαρρυντικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία και η αναζωπύρωση των γεωπολιτικών ανησυχιών που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την κλιμάκωση της έντασης σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

Οι διεθνείς αναταράξεις επέφεραν ισχυρό πλήγμα στην εγχώρια αγορά, όπου ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες πάνω από 4%, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα μηνών.

Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στις 4.565,08 μονάδες μειωμένος κατά 4,05%. Ενδοσυνεδριακά υποχώρησε μέχρι τις 4.557,67 μονάδες.

Η συνολική αξία των συναλλαγών εκτινάχθηκε στα 710 εκατ. ευρώ εκ των οποίων μόνο τα 47,4 εκατ. ευρώ αφορούσαν μεταβιβάσεις πακέτων http://www.naftemporiki.gr/markets/blocktrades.asp .

Μόνο οκτώ μετοχές σημείωσαν άνοδο, 284 κατέγραψαν απώλειες και 15 παρέμειναν σταθερές, ενώ όλοι οι επιμέρους δείκτες σημείωσαν πτώση.

«Η ρηχή εγχώρια αγορά δεν κατόρθωσε να αντέξει στην έντονη πίεση από το εξωτερικό, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να κλείσει σε χαμηλό 9μήνου», δήλωσε στο Reuters ο κ. Ηλίας Λάζαρης, αναλυτής στην Artion Χρηματιστηριακή.

«Εκτιμώ ότι δεδομένης της επιθετικότητας των επενδυτών και του σημερινού υψηλού όγκου συναλλαγών, η Σοφοκλέους αναμένεται να ανοίξει σε αρνητικό έδαφος και την Τετάρτη. Η πορεία της Wall Street το απόγευμα σήμερα θα καθορίσει την τάση καθ΄ όλη την διάρκεια της αυριανής συνεδρίασης», πρόσθεσε.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε στις 2.475,98 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 4,22%. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε κατά 6,25%.

Στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης οι κυριότεροι δείκτες υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε εβδομάδων http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/02/27/1306833.htm, ενώ στη Νέα Υόρκη οι δείκτες Dow Jones και Nasdaq σημειώνουν πτώση πάνω από 1%.

Στο χρηματιστήριο της Σαγκάης ο βασικός δείκτης σημείωσε σήμερα κάθετη πτώση κατά 9%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποχώρηση των τελευταίων δέκα ετών, γεγονός το οποίο αποδόθηκε στις εικασίες ότι η κινεζική κυβέρνηση σκοπεύει να λάβει δραστικά μέτρα, προκειμένου να πατάξει τις παράνομες επενδύσεις.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα