Αλμούνια: Σαφώς πιθανή η άρση της επιτήρησης το Μάιο

Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2007 20:37

«Συναντήθηκα σήμερα το πρωί με τον κ. Γ. Αλογοσκούφη. Το βασικό θέμα συζήτησης ήταν η πιθανή έξοδος της ελληνικής οικονομίας από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος. Ενημέρωσα τον Ελληνα Υπουργό ότι οι εαρινές προβλέψεις μας θα δημοσιοποιηθούν στις 7 Μαίου και τότε θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για να αξιολογήσουμε την έξοδο από την επιτήρηση. Με τις υπάρχουσες πληροφορίες, πιστεύω ότι η έξοδος αυτή είναι σαφώς πιθανή, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τις 7 Μαϊου όταν θα γνωρίζουμε τα οριστικά στοιχεία για το 2006 και τις προβλέψεις για το 2007.

Στη διάρκεια της συζήτησης, ο Γ. Αλογοσκούφης μού ανέφερε ότι πρόθεσή του είναι να προχωρήσει στο μέλλον στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα. Βεβαίως, γνωρίζω, όπως άλλωστε γνωρίζετε κι εσείς, ότι στο μεταξύ θα γίνουν εκλογές στην Ελλάδα και συνεπώς είναι καλύτερο το θέμα αυτό να διευθετηθεί μετά τις εκλογές», δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια.

Στην έγκριση του επικαιροποιημένου Προγράμματος Σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας για την περίοδο 2006-2009 προχώρησε το Εcofin, το οποίο, όμως, απηύθηνε τρεις βασικές συστάσεις προς την Ελλάδα:

(1) να διασφαλίσει τη μείωση του δημόσιου χρέους, εκμεταλλευόμενη την καλή οικονομική συγκυρία,

(2) να συνεχίσει τη βελτίωση των δημοσιονομικών της στοιχείων, αυξάνοντας τη διαφάνεια και

(3) να βελτιώσει τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα των δημόσιων οικονομικών της, ελέγχοντας τις δημόσιες δαπάνες για το συνταξιοδοτικό και για το ασφαλιστικό της σύστημα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα