ΗΠΑ: Χαμηλότερα των προσδοκιών τα στοιχεία για την απασχόληση

Μόλις 194.000 νέες θέσεις εργασίας
Παρασκευή, 08 Οκτωβρίου 2021 15:55
UPD:15:58
REUTERS/ROBERT GALBRAITH

Η αμερικανική οικονομία δημιούργησε θέσεις εργασίας με πολύ πιο αργό ρυθμό από τον αναμενόμενο τον Σεπτέμβριο, ένα απαισιόδοξο σημάδι για την κατάσταση της οικονομίας, αν και το σύνολο συγκρατήθηκε σημαντικά από την απότομη πτώση της κρατικής απασχόλησης.

Οι θέσεις εργασίας των μη αγροτικών εκμεταλλεύσεων αυξήθηκαν κατά μόλις 194.000 το μήνα, σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του Dow Jones για 500.000, ανέφερε την Παρασκευή το υπουργείο Εργασίας. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 4,8%, έναντι του αναμενόμενου για 5,1%.

Ο αριθμός των τίτλων πληγώθηκε από τη μείωση των μισθωτών της κυβέρνησης κατά 123.000, ενώ οι ιδιωτικές μισθοδοσίες αυξήθηκαν κατά 317.000.

Παρά τις αδύναμες συνολικές θέσεις εργασίας, οι μισθοί αυξήθηκαν κατακόρυφα. Το μηνιαίο κέρδος 0,6% ώθησε την αύξηση σε ετήσια βάση στο 4,6%.

H φιλοξενία και η επανέναρξη των δραστηριοτήτων οδήγησαν και πάλι στη δημιουργία θέσεων εργασίας, προσθέτοντας 74.000 θέσεις. Οι επαγγελματικές και επιχειρηματικές υπηρεσίες συνεισέφεραν 60.000, ενώ το λιανικό εμπόριο αυξήθηκε κατά 56.000.

Η έκθεση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την οικονομία, με τα πρόσφατα στοιχεία να δείχνουν μια μικτή δέσμη σταθερών καταναλωτικών δαπανών παρά τις αυξανόμενες τιμές, την ανάπτυξη στον τομέα της μεταποίησης και των υπηρεσιών και την αύξηση του κόστους στέγασης.

Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve παρακολουθούν από κοντά τους αριθμούς των θέσεων εργασίας. Η κεντρική τράπεζα δήλωσε πρόσφατα ότι είναι έτοιμη να αρχίσει να αποσύρει ένα τμήμα από την έκτακτη βοήθεια που παρείχε κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης, κυρίως επειδή ο πληθωρισμός έχει εκπληρώσει και ξεπεράσει τον στόχο του 2% της Fed.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το CNBC



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα