Ανοδος 3,94% στη Σαγκάη - Πτώση 2,85% στο Χονγκ Κονγκ

Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2007 10:58
UPD:11:12

ΑΝΕΚΑΜΨΕ σήμερα το χρηματιστήριο της Σαγκάης ύστερα από τη δραματική χθεσινή πτώση που προκάλεσε κύμα ρευστοποιήσεων στις αγορές παγκοσμίως.

Στην ανάκαμψη του χρηματιστηρίου συνέβαλε η διάψευση των φημών από τις κινεζικές αρχές ότι σχεδιάζεται η επιβολή αυστηρότερων ελέγχων στις χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Ο Shanghai Composite Index ενισχύθηκε κατά 3,9% και τερμάτισε στις 2,881.07 μονάδες, πολύ κοντά στο ενδοσυνεδριακό υψηλό. Η σημερινή άνοδος συνοδεύθηκε από υψηλό όγκο συναλλαγών.

Ως γνωστόν, ο παραπάνω δείκτης έκλεισε την Τρίτη με απώλειες 8,84%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από το 1996.

Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng έκλεισε στις 19.651,51 μονάδες μειωμένος κατά 2,5%.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των κινεζικών εταιρειών με το σχετικό δείκτη να κλείνει με απώλειες 3,2%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων εννέα μηνών.

«To πρόβλημα με τις μετοχές των κινεζικών εισηγμένων εταιρειών δεν είναι αν θα επηρεασθεί αρνητικά η κερδοφορία τους λόγω υποχώρησης των ρυθμών της παγκόσμιας ανάπτυξης, αλλά το τι χρειάζεται να πληρώσει ένας επενδυτής για να τις αποκτήσει. Όταν στην κεφαλαιαγορά της Σαγκάης οι τιμές αντιστοιχούσαν σε Ρ/Ε πάνω από 40 και σ' αυτήν του Χονγκ Κονγκ περίπου 28 ο δε λόγος τιμής προς Book value ξεπερνούσε το 4,5 γίνεται αντιληπτό το premium που "ζητούσαν" οι αγορές της Κίνας. Αυτή είναι η βάση της τρέχουσας διόρθωσης που θα είναι δραματική και πιθανώς βραχύβια».

Όπως σημειώνει η Wall Street Journal http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/02/28/1306988.htm , η ελεύθερη πτώση του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη της Κίνας δεν πανικοβάλλει όσους γνωρίζουν την αγορά εκ των έσω. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να παρέσυρε τις χρηματαγορές ανά τον κόσμο, ωστόσο οι περισσότεροι συμφωνούν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη να μιλήσουμε για επιστροφή στις δυσκολίες, που είχαν οι αναδυόμενες αγορές την άνοιξη του 2006 και για ουσιαστικές επιπτώσεις σε σε άλλες αγορές. Αναλυτές κάνουν λόγο για ένα «τοπικό φαινόμενο», με βραχυπρόθεσμη μόνο επίδραση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα