Ε.ON: Απώλειες των μετοχών μετά την αγορά 10% της Endesa από την Enel

Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2007 11:55

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν οι μετοχές της E.ON AG, μετά την εξαγορά ποσοστού περίπου 10% της Endesa SA, από την ιταλική Enel SpA, λέγοντας ότι ενδέχεται να αγοράσει και μεγαλύτερο μερίδιο, απειλώντας την προσφορά της γερμανικής εταιρείας κοινής ωφελείας για την ισπανική εταιρεία.

Οι μετοχές της E.ON υποχώρησαν έως 6,05 ευρώ, ποσοστό 5,9%, φθάνοντας τα 97,20 ευρώ η μία και στις 9:56 π.μ. στη Φραγκφούρτη τοπική ώρα, διαπραγματεύθηκαν στα 98,62 ευρώ η μία. Η Enel, που εδρεύει στη Ρώμη, είπε αργά χθες ότι αγόρασε 105,8 εκατ. μετοχές της Endesa προς 39 ευρώ η κάθε μία. Η εταιρεία σκέφτεται να αυξήσει το μερίδιό της στην εταιρεία κοινής ωφελείας, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση.

Το μερίδιο της Enel ενδέχεται να εμποδίσει την προσπάθεια της γερμανικής εταιρείας να αποκτήσει τη μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφελείας της Ισπανίας. Ο Ισπανός υπουργός Βιομηχανίας, Χοάν Κλος, είπε χθες ότι η προσφορά εξαγοράς 41 δισ. ευρώ (54,2 δισ. δολ.) της E.ON ενδέχεται να αποτύχει επειδή μπορεί να μην στηριχθεί από την πλειονότητα των μετόχων της Endesa. Σήμερα η Ε.ΟΝ είπε σε ανακοίνωσή της ότι θα διατηρήσει την προσφορά στη σημερινή της μορφή.

Η Enel είπε ότι σκέφτεται να αυξήσει το μερίδιο στην Endesa στο 24,99%. Ωστόσο χρειάζεται την έγκριση από τις αρμόδιες αρχές της Ισπανίας για να το αυξήσει, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή της.

Οι μετοχές της Enel σημείωσαν απώλειες 3,4%, φθάνοντας στα 7,84 ευρώ. Χθες η διαπραγμάτευση των μετοχών της Endesa ανεστάλη από την αρμόδια αρχή της Ισπανίας.

Ισπανοί επενδυτές κατέχουν περίπου 30% της εταιρείας, σύμφωνα με το Web site της. H Enel είναι σήμερα η δεύτερη μεγαλύτερη μέτοχος της Endesa, μετά την τοπική δανείστρια Caja Madrid, που κατέχει 9,936% της εταιρείας κοινής ωφελείας.

Η E.ON αύξησε την προσφορά της για την Endesa δύο φορές, την πρώτη τον περασμένο Σεπτέμβριο και δεύτερη στις 2 Φεβρουαρίου.

Η τελευταία προσφορά για την Endesa είναι 38,75 ευρώ ανά μετοχή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα