Οι μνηστήρες για έργα ψηφιοποίησης αρχείων 535,9 εκατ.

Υποθηκοφυλακεία, Πολεοδομία
Πέμπτη, 07 Οκτωβρίου 2021 10:31
UPD:10:37

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected] 

Σε τροχιά προκήρυξης εισέρχονται δύο από τα μεγαλύτερα έργα ψηφιοποίησης αρχείων του Δημοσίου, συνολικού προϋπολογισμού 389 εκατ. ευρώ και μαζί με τα δικαιώματα προαίρεσης 535,9 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πρόκειται για τα έργα «Ψηφιοποίηση αρχείου Υποθηκοφυλακείων για το Εθνικό Κτηματολόγιο» και «Ψηφιοποίηση Αρχείων Πολεοδομικής Πληροφορίας». Το πρώτο υλοποιείται από την Ελληνικό Κτηματολόγιο και το δεύτερο από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ).

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η προετοιμασία της διακήρυξής τους έχει προχωρήσει και -εκτός απροόπτουθα προκηρυχθούν μέχρι το τέλος του έτους, προσελκύοντας λόγω του μεγέθους τους όλες τις μεγάλες εταιρείες και πολλές μικρότερες από τον χώρο της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών.

Όπως εκτιμάται, το «παρών» θα δώσουν, μεταξύ άλλων, ο ΟΤΕ, ο οποίος διαθέτει πλέον μεγάλη εμπειρία από έργα Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), καθώς δραστηριοποιείται συστηματικά όλα τα τελευταία χρόνια, η Vodafone και η Wind, δύο εταιρείες που κάνουν τα πρώτα βήματά τους σε αυτόν το τομέα με προοπτική να λάβουν σημαντικό μερίδιο.

Σημαντικοί «παίκτες» είναι επίσης η Unisystem του ομίλου Quest, η Byte, η Space κ.ά., ουσιαστικά το σύνολο των εταιρειών πληροφορικής, καθώς τα έργα που σχεδιάζονται και έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση στον τομέα των ΤΠΕ ανέρχονται στο ποσό των 6 δισ. ευρώ. Η υλοποίησή τους εντός των χρονοδιαγραμμάτων (τα ενταγμένα στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν περιθώριο μέχρι το τέλος του 2026 και όσα είναι στο ΕΣΠΑ πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι το 2027, πρακτικά μέχρι το 2030) αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για τη χώρα και το αν θα κερδηθεί θα εξαρτηθεί κυρίως από την επιτάχυνση των διαδικασιών του Δημοσίου. Ειδικά στην ψηφιοποίηση των αρχείων των 390 Υποθηκοφυλακείων (ή 600 εκατ. σελίδες, βάσει εκτιμήσεων) οι κοινοπραξίες που θα συμμετέχουν στον διαγωνισμό βρίσκονται σε φάση προετοιμασίας, με στελέχη της αγοράς να σημειώνουν ότι κινητοποιούνται περί τις 30 με 40 εταιρείες (μικρές και μεγάλες). Οι μεγαλύτερες εταιρείες θα έχουν κατά βάση ρόλο project manager.

Αναλυτικότερα, στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ελληνικό Κτηματολόγιο περιλαμβάνεται η διενέργεια του διαγωνισμού για την ψηφιοποίηση του αρχείου των υποθηκοφυλακείων.

Αντικείμενο του έργου αποτελεί η ψηφιοποίηση του συνόλου των αρχείων του συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών, καθώς και η υλοποίηση ηλεκτρονικών εφαρμογών και συστήματος διαχείρισης εγγράφων και ψηφιακών αρχείων, στο οποίο -μέσω διαδικτυακής πύλης- θα μπορούν να έχουν πρόσβαση οι νόμιμα ενδιαφερόμενοι (πολίτες, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι κ.ά.).

Ο προϋπολογισμός μαζί με τα δικαιώματα προαίρεσης ανέρχεται σε 309,8 εκατ. ευρώ.

Αρχεία πολεοδομικής πληροφορίας

Αναφορικά με το έργο Ψηφιοποίηση Αρχείων Πολεοδομικής Πληροφορίας το ΤΕΕ έχει καταθέσει προς έγκριση στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης το τεχνικό δελτίο ώστε να «κλειδώσει» η χρηματοδότηση και στη συνέχεια το Επιμελητήριο χρειάζεται έναν μήνα για να βγάλει στον αέρα την προκήρυξη.

Στο έργο αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται οι Υπηρεσίες Δόμησης του Δήμου Τρικάλων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, του Δήμου Ηρακλείου στην Περιφέρεια Κρήτης, του πολεοδομικού ιστού των μητροπολιτικών δήμων στην Περιφέρεια Αττικής, του Δήμου Πάτρας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και του Δήμου Καλαμαριάς στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η ψηφιοποίηση του αρχείου των οποίων θα γίνει στο πλαίσιο του Έργου του Ψηφιακού Χάρτη.

Ο προϋπολογισμός μαζί με τα δικαιώματα προαίρεσης ανέρχεται σε 226,1 εκατ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα