«Σημαντική πρόοδος» για τη συμφωνία για τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο, λέει η ΕΕ

Τετάρτη, 06 Οκτωβρίου 2021 13:17
UPD:13:22
REUTERS/SHANNON STAPLETON

Μια συμφωνία για τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο 15% θα μπορούσε να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος αυτού του μήνα, δήλωσε ο ανώτερος εμπορικός επικεφαλής της ΕΕ στο CNBC την Τετάρτη.

Οι παγκόσμιες κυβερνήσεις έχουν εμπλακεί σε σκληρές διαπραγματεύσεις για να ευθυγραμμίσουν τα κράτη με μια διεθνή συμφωνία για τον εταιρικό φόρο. Οι χώρες της G-7 και της G-20 υποστήριξαν μια συμφωνία νωρίτερα το καλοκαίρι που, εάν εφαρμοστεί, θα αναγκάσει τις πολυεθνικές να πληρώσουν φόρο όπου δραστηριοποιούνται-και όχι μόνο όπου έχουν την έδρα τους-και θα επιβάλουν ένα ελάχιστο εταιρικό ποσοστό 15%.

Ορισμένα κράτη, ιδίως η Ουγγαρία και η Ιρλανδία, όπου ο φόρος εταιρειών είναι κάτω από 15%, είχαν εγείρει αμφιβολίες για τη συμφωνία. Ωστόσο, οι συζητήσεις με επικεφαλής τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης φαίνεται να αποφέρουν καρπούς.

«Ελπίζουμε ότι η συμφωνία του ΟΟΣΑ μπορεί να οριστικοποιηθεί τον Οκτώβριο. Συνεργαζόμαστε επίσης με τα κράτη μέλη της ΕΕ για να διασφαλίσουμε ότι όλοι είναι ενήμεροι σχετικά με τη διεθνή φορολογική συμφωνία », δήλωσε στο CNBC ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το εμπόριο.

«Και είμαστε έτοιμοι από την πλευρά μας επίσης να υποβάλουμε νομοθετικές προτάσεις για να διασφαλίσουμε την ομοιόμορφη εφαρμογή αυτής της συμφωνίας σε ολόκληρη την ΕΕ».

Την Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμενιά είπε επίσης στο CNBC: «Είμαστε πολύ κοντά σε έναν συμβιβασμό, σε λίγες ημέρες, που θα περιλαμβάνει όλες τις χώρες».

Η Ιρλανδία σήμανε τις τελευταίες 48 ώρες ότι οι πρόσφατες αλλαγές στη συμφωνία ήταν ευπρόσδεκτες. Ο Λίο Βαραντκάρ, αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας, δήλωσε ότι το νέο κείμενο «ανταποκρίνεται σε πολλές, αν όχι σε όλες τις ανησυχίες» που είχε η χώρα του, ανέφεραν οι Financial Times.

Παρά τα σχόλια της Ιρλανδίας, η Εσθονία και η Ουγγαρία συγκαταλέγονται στην ομάδα των εθνών που δεν έχουν ακόμη εγκρίνει τη συμφωνία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το CNBC



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα