Ιταλία: Η μεταρρύθμιση του Ντράγκι για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Τετάρτη, 06 Οκτωβρίου 2021 11:38
UPD:11:42
REUTERS/POOL

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα το γενικό πλαίσιο της δημοσιονομικής μεταρρύθμισης που θα ξεκινήσει η Εκτελεστική Επιτροπή και που η Ιταλία θα πρέπει να εφαρμόσει τα επόμενα χρόνια. Ο κανονισμός που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών - από τον οποίο απουσίαζε η Λέγκα λόγω ασυμφωνιών σε αυτό το θέμα - προβλέπει γενική μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης και απλοποίηση του φορολογικού συστήματος της χώρας που της επιτρέπει να αντιμετωπίζει την τεράστια φοροδιαφυγή.

«Το φορολογικό μας σύστημα σχεδιάστηκε πριν από 50 χρόνια. Υπήρξαν κάποιες τροποποιήσεις, αλλά τώρα θα ενημερωθεί », ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας, Ντανιέλ Φράνκο.

Ο εγκεκριμένος κανόνας έχει 10 σημεία και είναι ένα σχέδιο νόμου με το οποίο η κυβέρνηση θα ζητήσει άδεια από το Κοινοβούλιο να εκδώσει ένα ή περισσότερα διατάγματα τους επόμενους μήνες. Αλλά η μεταρρύθμιση θα πραγματοποιηθεί σε μια περίοδο αρκετών ετών. Η ιδέα είναι να μειωθεί κάπως η φορολογική επιβάρυνση, τουλάχιστον αρχικά. Αλλά οποιαδήποτε μείωση, προειδοποίησε ο Φράνκο, θα εξαρτηθεί από τη διαθέσιμη κάλυψη. Φέτος, για παράδειγμα, προγραμματίζονται περίπου 3.000 εκατομμύρια ευρώ. «Πρέπει να μειώσετε τα συνολικά φορολογικά έσοδα. Αλλά κάθε παρέμβαση που μειώνει πρέπει να έχει κάλυψη στους δημοσιονομικούς νόμους των επόμενων ετών », επεσήμανε.

Στόχος η τόνωση της ανάπτυξης

Η Ιταλία θέλει να τονώσει την ανάπτυξη μέσω μεγαλύτερης αποδοτικότητας και μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης της παραγωγής, η οποία το 2019 ήταν δύο μονάδες πάνω από το μέσο όρο για τις χώρες της ζώνης του ευρώ, τόνισε ο Φράνκο.

Αλλά η κυβέρνηση πρέπει να ισορροπήσει για να ικανοποιήσει τις αντίθετες ευαισθησίες εντός της κυβέρνησης και, ταυτόχρονα, να μην προκαλέσει τις υποψίες των βορειοδυτικών χωρών που θα μπορούσαν να κατηγορήσουν μια μείωση φόρου όταν η Ιταλία θα λάβει 200.000 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση του σχεδίου ανάκαμψης.

Επιδιώκει επίσης να απλοποιήσει το σύστημα εξαλείφοντας τους λεγόμενους μικρο φόρους ή ορισμένους συντελεστές που εμφανίζονται διπλοί σε ορισμένους δήμους. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα αγγίξει την προοδευτικότητα των φόρων, που καθορίζεται από το άρθρο 53 του Συντάγματος και πάντα υπερασπίζεται ο Ντράγκι.

Αυτό είναι ακριβώς ένα από τα σημεία τριβής με τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, που σκόπευε να επιβάλει ένα σύστημα σταθερού επιτοκίου φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, όπως παρουσιάστηκε στην προεκλογική εκστρατεία. Η κυβέρνηση Ντράγκι, θα προσπαθήσει να μειώσει τους μέσους και οριακούς συντελεστές του εν λόγω φόρου.

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα αποτελέσει έναν ακόμη πυλώνα της μεταρρύθμισης. Η Ιταλία χάνει 100.000 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο εξαιτίας της. «Είναι απαραίτητο να περιοριστεί για να μειωθούν οι συντελεστές και να επιβληθεί φορολογική επιβάρυνση ευνοϊκή για την ανάπτυξη. Για παράδειγμα, ο περιορισμός των επιπτώσεων του φορολογικού ανταγωνισμού », επεσήμανε ο Φράνκο.

Ο Υπουργός και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, ωστόσο, δεν παρείχαν τους στόχους και τα μέσα για να επιτευχθεί αυτό που ουσιαστικά δεν έχει επιτύχει μέχρι τώρα καμία κυβέρνηση στην Ιταλία ως τώρα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από την El País



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα