Η ισχύς εν τη... Ευρωπαϊκή Ένωση

Αναθεώρηση της δημοσιονομικής πολιτικής
Τετάρτη, 06 Οκτωβρίου 2021 06:46
UPD:06:46
REUTERS/Yves Herman

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

H E.E. επανατοποθετείται, βρίσκει τη θέση της στον κόσμο και αναδεικνύεται σε παγκόσμιο παίκτη; Υπάρχουν πολλοί τίτλοι που θα μπορούσαν να μπουν, όμως η ουσία είναι ότι οι κρίσεις είτε οικονομική, ενεργειακή, είτε γεωπολιτική, ωθούν τους Ευρωπαίους ηγέτες σε κοινή δράση. Πέραν του ότι η Ε.Ε. θα επιχειρήσει να λύσει το ενεργειακό, να ανταποκριθεί στις νέες διεθνείς αμυντικές συμμαχίες, να βρει απαντήσεις στις πολιτικές της Κίνας, θα αρχίσει να διαμορφώνει και το δικό της πλαίσιο κανονισμών όσον αφορά την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική της, αποτελώντας τη βάση για την «επόμενη» Ευρώπη. Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα δημοσιοποιήσει στις 19 Οκτωβρίου τα συμπεράσματά της για τον αντίκτυπο της πανδημίας στην οικονομία της Ευρώπης και πώς επηρεάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε., ανοίγοντας και επίσημα τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. 

Όπως ανέφερε ο επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι, στις 19 Οκτωβρίου η Κομισιόν σχεδιάζει να δημοσιεύσει τις εκτιμήσεις για τον αντίκτυπο της πανδημίας και τις επιπτώσεις που αφορούν την αναθεώρηση της οικονομικής της διακυβέρνησης. «Μια ευρείας κλίμακας δέσμευση με όλους του εμπλεκόμενους είναι αναγκαία, με στόχο την επίτευξη συναίνεσης με χρονικό ορίζοντα το 2023».

Απλούστευση κανόνων

Η αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων είναι αναγκαία από τη στιγμή που αυτοί έχουν καταστεί περίπλοκοι, αλλά και απηρχαιωμένοι, από το 1999, όταν και υιοθετήθηκε το ευρώ. Ήδη, πολλές κυβερνήσεις ζητούν την απλούστευση και την ανανέωσή τους προκειμένου να ανταποκρίνονται στα σημερινά δεδομένα. «Θα πλαισιώσουμε τη συζήτηση με τα μαθήματα που πήραμε από την πανδημία. Θα έρθουμε με προτάσεις του χρόνου» σημείωσε ο Τζεντιλόνι, προσθέτοντας ότι με τους κανόνες να επαναπροσδιορίζονται το 2023, οι ευκαιρίες είναι περιορισμένες. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα από τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η αναθεώρηση είναι πώς θα γίνει η διαχείριση του δημόσιου χρέους των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων το οποίο εξέδωσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ξεπερνά πλέον σε αρκετές χώρες το 100% του ΑΕΠ. Το ΔΝΤ εμφανίζεται αισιόδοξο ότι η Ευρώπη μπορεί να αποφύγει μία νέα κρίση χρέους αντίστοιχη με αυτή που πέρασε η Ελλάδα μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-08, παρά τα αυξημένα επίπεδα του κρατικού χρέους, με τη γενική διευθύντρια του οργανισμού Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα να θεωρεί ότι η μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική σταθεροποίηση και η ανάπτυξη θα ωθήσουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες σε σταθερό μονοπάτι. 

Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης θέτει τους κανόνες αναφορικά με τα όρια χρέους κάθε χώρας, με στόχο τη διασφάλιση και τη σταθερότητα του ευρώ. Λόγω της πανδημίας οι δημοσιονομικοί κανόνες (που μεταξύ άλλων προβλέπουν ότι μια χώρα κάθε χρόνο πρέπει να παρουσιάζει έλλειμμα έως 3% του ΑΕΠ και το χρέος της δεν πρέπει να ξεπερνάει το 60% του ΑΕΠ) μπήκαν σε αναστολή έως το 2023. Αρκετοί διαμορφωτές πολιτικής επιμένουν επίσης ότι οι αναθεωρημένοι κανόνες θα πρέπει να περιλαμβάνουν ειδικές ρήτρες για τις επενδύσεις, σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη ετοιμάζει τη μετάβαση στην ψηφιακή και πράσινη οικονομία.

Τα τελευταία στοιχεία της Markit έδειξαν πάντως ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη «κατέβασε ταχύτητα» τον Σεπτέμβριο, με τις ελλείψεις σε πρώτες ύλες και τις ανοδικές πληθωριστικές πιέσεις να λειτουργούν ως «βαρίδι». Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit υποχώρησε στις 56,2 μονάδες από τις 59 του Αυγούστου και ελαφρώς υψηλότερα από τις 56,1 μονάδες της αρχικής ανάγνωσης. Αντίστοιχα, η ζήτηση έπεσε σε χαμηλό πέντε μηνών καθώς οι επιχειρήσεις μετακύλισαν το κόστος παραγωγής στους καταναλωτές, με τον δείκτη που μετράει τις τιμές της παραγωγής να διαμορφώνεται στις 59,1 μονάδες, από τις 58,3 μονάδες του Αυγούστου και πολύ κοντά στα ιστορικά υψηλά ρεκόρ του καλοκαιριού. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα