Αύξηση τόσο σε αξία, όσο και σε ποσότητα σημειώνουν το α΄ εξάμηνο του 2021 οι εξαγωγές ελληνικών αλκοολούχων ποτών (εντός ΕΕ 27 & σε Τρίτες Χώρες), σε σύγκριση με το αντίστοιχο τόσο του 2020 όσο και του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat (Αύγουστος 2021) που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ).
Ειδικότερα, το α΄ εξάμηνο φέτος, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό, εμφανίζεται αύξηση σε αξία +31% (+10,7 εκατ. ευρώ) και σε ποσότητα 9,13% (+1,5 εκατ. κιλά).
H Ευρώπη συνεχίζει να κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο των εξαγωγών, σε ποσότητα και αξία με ποσοστό 75%, με τη Γερμανία να αποτελεί τη χώρα-προορισμό με το μεγαλύτερο μερίδιο εξαγωγών.
Το ούζο συνεχίζει να διατηρεί την πρώτη θέση στις εξαγωγές των ελληνικών αλκοολούχων ποτών. Το α΄ εξάμηνο του 2021 εμφανίζεται αύξηση σε αξία (+ 5,1 εκατ. ευρώ) και σε ποσότητα (+ 0,7 εκατ. κιλά) τόσο εντός, όσο και εκτός ΕΕ, σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020.
Όσον αφορά το τσίπουρο/τσικουδιά, και εκεί παρατηρείται αύξηση σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2020 σε αξία (+ 0,3 εκατ. ευρώ) και σε ποσότητα (+ 0,05 εκατ. κιλά).
Με βάση τα παραπάνω είναι, σύμφωνα με τον ΣΕΑΟΠ, αδιαμφισβήτητο ότι ο κλάδος της ελληνικής ποτοποιίας και αποσταγματοποιίας είναι από τους πλέον εξωστρεφείς κλάδους, προάγοντας την ελληνική παράδοση σε όλον τον κόσμο. Η ποιότητα των ελληνικών ποτών αναγνωρίζεται διεθνώς και προτιμάται όλο και περισσότερο σε παγκόσμιο επίπεδο.
Όπως επισημαίνει, μετά την αύξηση των εξαγωγών, το επόμενο στοίχημα είναι η ενδυνάμωση της επιτόπιας κατανάλωσης των ελληνικών ποτών. Ο ΣΕΑΟΠ στηρίζει ενέργειες που θα οδηγήσουν στην ενδυνάμωση της Ελληνικής αγοράς. Όπως αναφέρει, «ελπίζουμε να ξεκινήσει άμεσα
- η αποκλιμάκωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης προκειμένου να ενισχυθεί η υγιής επιχειρηματικότητα και να περιορισθεί το λαθρεμπόριο και
- η απλοποίηση του κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας των νόμιμων επιχειρήσεων του κλάδου».