BAT: 7,3% υψηλότερα κέρδη το 2006

Από τις πωλήσεις καπνού σε αναπτυσσόμενες αγορές
Πέμπτη, 01 Μαρτίου 2007 10:48

ΑΥΞΗΣΗ 7,3% σημείωσαν πέρυσι τα καθαρά κέρδη της καπνοβιομηχανίας που παράγει τα Lucky Strike, British American Tobacco Plc, καθώς πούλησε περισσότερα τσιγάρα στις αναπτυσσόμενες αγορές.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στο 1,9 δισ. λίρες στερλίνες (3,7 δισ. δο..) από 1,77 δισ. λίρες το 2005, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας που εδρεύει στο Λονδίνο. Κατά μέσον όρο 13 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, εκτιμούσαν ότι τα κέρδη της θα ανέλθουν σε 1,78 δισ. λίρες στερλίνες.

Αύξηση 4,7% σημείωσαν τα έσοδα της εταιρείας, φθάνοντας στα 9,76 δισ. λίρες. Η εταιρεία είπε ότι σχεδιάζει να αυξήσει την αγορά ιδίων μετοχών στα 750 εκατ. λίρες κάθε έτος, από 500 εκατ. λίρες.

Η κατανάλωση καπνού τη Δυτική Ευρώπη μειώνεται από 2% και 2,5% ετησίως, εξ αιτίας της υψηλότερης φορολογίας, την απαγόρευση διαφήμισης και την αντίστοιχη του καπνίσματος. Αυτό ώθησε την ΒΑΤ και τις ανταγωνίστριές της να επεκταθούν σε άλλες αγορές.

Την απαγόρευση του καπνίσματος που επεβλήθη στην Ισπανία και τη Σκωτία το 2006 θα ακολουθήσει φέτος η απαγόρευση στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρειο Ιρλανδία. Οι καπνιστές δεν μπορούν πλέον να ανάβουν τσιγάρο σε δημόσιους χώρους στη Γαλλίας από τον περασμένο μήνα και στη Γερμανία οι ομοσπονδιακές κυβερνήσεις πρότειναν την απαγόρευση του καπνίσματος και σε εστιατόρια.

Οι μετοχές της BAT σημείωσαν χθες απώλειες 1,4% στο Λονδίνο, φθάνοντας στις 1.549 πένες η μία. Μέσα στο 2006 σημείωσαν άνοδο περίπου 10%, λιγότερη της ανόδου 15% των μετοχών της Altria Group Inc., μητρικής της μεγαλύτερης εισηγμένης καπνοβιομηχανίας στον κόσμο.

Το κάπνισμα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αιτία θανάτων στον κόσμο, υπεύθυνη για ένα θάνατο στους 10 θανάτους ενηλίκων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ(. Το ήμισυ των καπνιστών περίπου 650 εκατ. άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους από αυτές τις ασθένειες που συνδέονται με το κάπνισμα, σύμφωνα με την ΠΟΥ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα