Ενεργειακή κρίση: Η ΕΕ πρέπει να «αντιδράσει αλλά να μην αντιδράσει υπερβολικά»;

Τρίτη, 05 Οκτωβρίου 2021 09:12
UPD:09:14
REUTERS/PASCAL ROSSIGNOL

Η Κομισιόν προετοιμάζει δέσμη προσωρινών και στοχευμένων μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από το ράλι των τιμών στην ενέργεια, με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις να αναμένεται να ανακοινωθούν σε δύο δόσεις μέχρι το τέλος του έτους, όπως ανέφερε ο επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πάολο Τζεντιλόνι μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, το οποίο αποφάσισε το θέμα να συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 21-22 Οκτωβρίου.

Αν και αναγνωρίστηκε η αναγκαιότητα συντονισμένης ευρωπαϊκής απάντησης στην ενεργειακή κρίση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε τις χώρες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Η ΕΕ πρέπει να «αντιδράσει αλλά να μην αντιδράσει υπερβολικά», είπε ο Τζεντιλόνι.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα συζητήσουν ξανά το ενεργειακό θέμα την Τρίτη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «τρέχει» συζητήσεις για τις τιμές της ενέργειας την Τετάρτη.

Απειλείται η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία;

Στη συνεδρίαση του Eurogroup εκφράστηκαν επίσης ανησυχίες ότι η εκτίναξη των ενεργειακών τιμών θα έχει αντίκτυπο κατά των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Σύμφωνα με την Πράσινη Συμφωνία, η ΕΕ έχει ως στόχο να γίνει κλιματικά ουδέτερη έως το 2050. Ένας στόχος που καθιστά πιο ακριβές τις άδειες για εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και τα ορυκτά καύσιμα. Και ένας στόχος που τίθεται εν αμφιβόλω από τις τρέχουσες ανησυχίες για τις τιμές της ενέργειας.

Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση της υπουργού Οικονομικών της Φινλανδίας, Αννίκα Σάαρικο, η οποία τόνισε ότι η κατάσταση χρειάζεται προσοχή. «Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τους στόχους μας όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, αλλά ο χρόνος μετάβασης δεν είναι εύκολος», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Πάολο Τζεντιλόνι αναφέρθηκε στην ανάγκη να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ της ανάγκης άμεσης αντιμετώπισης (των επιπτώσεων του ενεργειακού κόστους στα νοικοκυριά) και της ανάγκης αυτά τα μέτρα να μην έρχονται σε αντίθεση με τους μεσοπρόθεσμους στόχους για την  κλιματική μετάβαση.

Η κατάσταση αυτή εντείνει την αναγκαιότητα επιτάχυνσης της πράσινης μετάβασης, σύμφωνα με τον επικεφαλής εμπορίου Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Πώς αντιμετωπίζεται το βραχυπρόθεσμο πρόβλημα της αύξησης των τιμών;

Οι υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου προκαλούνται από την παγκόσμια εφοδιαστική κρίση, σε συνδυασμό με τη χαμηλότερη από την αναμενόμενη παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία, δεδομένου ότι μειώθηκε η εγχώρια παραγωγή της.

Περισσότεροι από 40 ευρωβουλευτές ζήτησαν από την Κομισιόν να διερευνήσει τη ρωσική Gazprom, η οποία αποτελεί τον κορυφαίο προμηθευτή της ΕΕ, επειδή αρνήθηκε να προσφέρει πρόσθετες ποσότητες τους τελευταίους μήνες. Η νορβηγική Equinor, η οποία είναι ο επόμενος μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου, άρχισε να αντλεί επιπλέον αέριο.

Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές χώρες καλούν την Κομισιόν να συντονίσει την ευρωπαϊκή απάντηση για την αντιμετώπιση του παγκόσμιου φαινομένου της αύξησης των τιμών ενέργειας.

 «Η εξέλιξη των τιμών της ενέργειας είναι μια κατάσταση προτεραιότητας στην Ισπανία, η οποία πίεσε να μπει το θέμα στην ατζέντα της ΕΕ», δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνο Σανταμαριά.

 Η Μαδρίτη θέλει η ΕΕ να ενεργεί ως ένας αγοραστής ώστε να μπορέσει να επιτύχει καλύτερες συμφωνίες με προμηθευτές όπως η Gazprom. Σχεδιάζει επίσης να απομακρύνει τα «πλεονάζοντα κέρδη» από τους παραγωγούς πυρηνικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας, για να αντισταθμίσει την αύξηση των λογαριασμών ενέργειας που προκαλείται από το φυσικό αέριο.

Η Γαλλία, από την άλλη, προχώρησε στη δέσμευση των εγχώριων τιμολογίων φυσικού αερίου για τους καταναλωτές, αναγκάζοντας ουσιαστικά τους παρόχους να απορροφήσουν τη διαφορά μεταξύ των τιμών της αγοράς και του τι μπορούν να χρεώσουν στους πελάτες.

Η Ελλάδα ζήτησε την επιστροφή μέρους των εσόδων που συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο του Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών της ΕΕ για την αντιστάθμιση των αυξήσεων των τιμών.

Επίσης, Παρίσι και Μαδρίτη υποστηρίζουν τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας ανανεώνοντας την Οριακή Τιμή του Συστήματος, το οποίο συνδέει την τελική τιμή ισχύος της επόμενης ημέρας με το πιο ακριβό καύσιμο που απαιτείται για την κάλυψη της αναμενόμενης ζήτησης.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ χαρακτήρισε το σύστημα «εκτροπή». Είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό για τη Γαλλία, η οποία παράγει σχεδόν όλη τη δύναμή της από πυρηνική ενέργεια αλλά εξακολουθεί να παρουσιάζει αύξηση τιμών.

Ωστόσο, η Κομισιόν και ορισμένες χώρες μέλη δυσπιστούν με την αλλαγή του συστήματος, εφόσον οι τιμές του φυσικού αερίου μειωθούν το επόμενο έτος.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας του Λουξεμβούργου Κλοντ Τουρμάς προειδοποίησε για τις παρεμβάσεις, προτείνοντας ένα νέο κανονισμό που αναγκάζει τους παρόχους φυσικού αερίου να τοποθετούν ένα ελάχιστο ποσοστό αντιστάθμισης κινδύνου, έτσι ώστε οι εταιρείες φυσικού αερίου να μην έχουν δικαιολογία για να μεταβιβάζουν τις μεγάλες βραχυπρόθεσμες αυξήσεις στους καταναλωτές.

 Το Λουξεμβούργο και η Γαλλία υποστηρίζουν επίσης την επιστροφή σε μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου για τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών, κάτι που θα απαιτούσε αλλαγή στην τρέχουσα πολιτική της Κομισιόν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Politico



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα