Bιομηχανική Συσκευασία. Προκλήσεις και Τάσεις.

Sponsored Content
Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2021 10:00

Το 2020 ήταν μια χρονιά ορόσημο για κάθε πτυχή της ζωής.  Η πανδημία Covid -19 δημιούργησε κοινωνικές ανατροπές σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ ειδικά για την χώρα μας ήρθε ακριβώς την στιγμή κατά την οποία, αν δεν είχαμε βγει από αυτή, τουλάχιστον η οικονομική κρίση δεν φαίνονταν πλέον να επηρεάζει τις αποφάσεις στον επιχειρηματικό κόσμο.

Από αυτή την συγκυρία δεν ήταν δυνατόν να μείνει ανεπηρέαστη η βιομηχανική παραγωγή σε όλα της τα επίπεδα. Επιπρόσθετα ήρθε αντιμέτωπη με μια σειρά από προκλήσεις, οι οποίες ήταν αποτέλεσμα της «εν μια νυκτί» αλλαγής του καταναλωτικού μοντέλου. Η απότομη αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου, η ταυτόχρονη αυξημένη ζήτηση συγκεκριμένων προϊόντων, η ανάγκη για εξατομικευμένα προϊόντα, αύξηση ζήτησης ιδιωτικής ετικέτας και η γενικότερη αλλαγή των καταναλωτικών συνήθειων, επέφεραν πολύ μεγάλες ανάγκες για αλλαγές τόσο στην εφοδιαστική αλυσίδα όσο και στην βιομηχανική παραγωγή  και την συσκευασία.

Ακούμε συχνά ότι η βιομηχανία «άντεξε» και στάθηκε στα πόδια της πολύ γρήγορα. Είναι όμως έτσι; Άντεξε το σύνολο της βιομηχανίας; Η απάντηση είναι σαφώς όχι. Τότε ποιοι άντεξαν; Αυτοί που ήταν ήδη οργανωμένοι ή ήταν έτοιμοι για μια γρήγορη προσαρμογή. Σε τι; Σε μεγάλες τεχνολογικές αλλαγές. Διότι είναι πλέον δεδομένο ότι μόνο με την χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας μπορούν να απαντηθούν οι σύγχρονες προκλήσεις.

Εστιάζοντας  στον χώρο της συσκευασίας αυτό που απαιτείται ακούγεται εξαιρετικά απλό. Άμεση βελτίωση της παραγωγικότητας. Μείωση κόστους – Αύξηση παραγωγής. Είναι όμως τόσο απλό όσο ακούγεται; Ναι είναι. Με την επιλογή δύο πραγμάτων. Κατάλληλων τεχνολογιών και κατάλληλων συνεργατών για να τις υλοποιήσουν. Η λέξη «συνεργατών» δεν επιλέχθηκε τυχαία. Γιατί η υιοθέτηση σύγχρονων τεχνολογιών που θα μετασχηματίσουν ψηφιακά μια γραμμή συσκευασίας, μια γραμμή παραγωγής, μια μονάδα ή έναν οργανισμό δεν μπορεί παρά να είναι οι στενότεροι συνεργάτες που πρέπει να έχουμε. Η Acmon Data μέλος του Ομίλου Acmon αποτελεί τον πλέον ιδανικό συνεργάτη για ένα εργοστάσιο που επιθυμεί να οργανώσει τις γραμμές συσκευασίας του με τις επιταγές της επόμενης ημέρας, έχοντας στη διάθεσή της τη τεχνογνωσία και τη δυνατότητα να καλύψει ένα ευρύ φάσμα του industrial packaging.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τη συσκευασία υγρών ή και παχύρευστων, εδώ η Acmon Data ως εξουσιοδοτημένος συνεργάτης και διανομέας της Ιταλικής PMR, εταιρείας με ιστορία 50 χρόνων σε λύσεις συστημάτων πλήρωσης και πωματισμού (Filling – Capping) μπορεί να σας προτείνει εξειδικευμένες λύσεις για μεγάλη γκάμα γραμμών συσκευασίας, όπως χημικά, απορρυπαντικά, καλλυντικά,  τρόφιμα, οικοδομικά υλικά και φάρμακα, λύσεις προσιτές αλλά και ποιοτικές.

Βέβαια οι συνεργασίες για να είναι επιτυχημένες δε πρέπει μόνο να ολοκληρώνουν στο σύνολο τις ανάγκες του πελάτη αλλά να αποτελούν και την καλύτερη δυνατή λύση. Η αποκλειστική αντιπροσώπευση της Mettler Toledo στον τομέα των μηχανών ελέγχου διασφάλισης ποιότητας απογείωσε την Acmon Data. Οι δυναμικοί ελεγκτές βάρους Garvens αποτελούν τους καλύτερους στο κόσμο. Έχοντας τη σφραγίδα ποιότητας της παγκόσμιας ηγέτιδας Mettler Toledo και την βαθιά γνώση και εμπειρία της Acmon Data στην δυναμική ζύγιση στις γραμμές συσκευασίας, το αποτέλεσμα δεν είναι απλά ένας ελεγκτής βάρους αλλά μια συμπαγής λύση, είτε πρόκειται για ζύγιση που απαιτεί πιστοποίηση e mark είτε για Over/ Under εφαρμογή.  

Στις υπηρεσίες ελέγχου ποιότητας έρχονται να προστεθούν οι ανιχνευτές μετάλλων και οι ανιχνευτές ξένων σωμάτων X-Ray της Mettler Toleldo όπου σε συνδυασμό με την υψηλή τεχνογνωσία της Acmon Data παρέχονται οι πλέον αξιόπιστες λύσεις στην ελληνική αγορά, για αυτό το τόσο ευαίσθητο και καθοριστικό  θέμα που ανήκει στην διασφάλιση ποιότητας είτε πρόκειται για το χώρο του Τροφίμου ή ακόμα πιο πρωταρχικής σημασίας το χώρο του Φαρμάκου.

Επίσης, στο χώρο της συσκευασίας η επιλογή της κατάλληλης εφαρμογής ετικέτας καθορίζει τους χρόνους παραγωγής, την αξιοπιστία διαδικασίας κίνησης ακόμα και την εικόνα του ίδιου του προϊόντος. Η Acmon Data διαθέτει εμπειρία και βαθιά γνώση (αφού η ετικέτα συνδέεται άμεσα με την πληροφορία και τη διαχείρισή της, όπου η Ελληνική Εταιρία είναι ειδήμων) είτε πρόκειται για απλές top/ bottom εφαρμογές έως πολύπλοκες wrap around. Υπάρχει η δυνατότητα απλής εφαρμογής ετικέτας ή με ταυτόχρονη  εκτύπωση print & apply, σύστημα ιδιαίτερα χρήσιμο σε δευτερογενής - τριτογενής συσκευασίες όπως κιβώτια και παλέτες. Ιδιαίτερα για την περίπτωση των παλετών υπάρχει και ειδικό σύστημα αυτόματης διαχείρισης Pallet Tracking, το οποίο διαχειρίζεται το «χάος» όταν πολλές παλέτες από διαφορετικούς ραουλόδρομους, καταλήγουν σε μια γραμμή τελικής διακίνησης.

Overall Equipment Effectiveness (OEE)

Ο δείκτης OEE και οι επιμέρους δείκτες που τον αποτελούν (Availability, Quality, Performance) αποτελούν σήμερα τον πρώτο δείκτη σε επιρροή στην λήψη αποφάσεων μιας παραγωγικής μονάδας. Κάθε παραγωγικό εργοστάσιο σε καθημερινή βάσει καταγράφει και αξιολογεί τους δείκτες Overall Equipment Effectiveness (OEE). Ακόμη και εκεί όπου δεν υπάρχουν ηλεκτρονικά συστήματα αυτό θα γίνει με χειροκίνητες καταγραφές.

Η Acmon Data προσφέρει ολοκληρωμένη λύση  καταγραφής του δείκτη OEE, με αυτόματη καταγραφή και συλλογή των δεδομένων, από το πεδίο της παραγωγής και συσκευασίας ενώ η επεξεργασία γίνεται με το TracePro, σουίτα λογισμικού της Acmon Data, ώστε τα αποτελέσματα να είναι ακριβή, εύκολα αναγνώσιμα και διαθέσιμα σε πραγματικό χρόνο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα