Απερρίφθη η Πρόταση Νόμου του ΠΑΣΟΚ για την προστασία καταναλωτών στις δανειακές συμβάσεις

Πέμπτη, 01 Μαρτίου 2007 18:30

Απερρίφθη από την πλειοψηφία της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η νομοθετική πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ για την προστασία του καταναλωτή στις τραπεζικές δανειακές συμβάσεις.

Όπως επεσήμανε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου, κατά τη συζήτηση πρότασης νόμου του ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή, η επιβολή πλαφόν στα επιτόκια των τραπεζικών δανείων είναι αδύνατη. «Αν πιστεύετε ότι μπορούμε να νομοθετήσουμε το πλαφόν του επιτοκίου, ρωτείστε τον κο Χριστοδουλάκη γιατί δεν το έπραξε, όταν ήταν στην κυβέρνηση. Εμείς λέμε ευθαρσώς ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.

Μεταξύ άλλων η πρόταση Νόμου του ΠΑΣΟΚ προβλέπει τη θέσπιση ανώτατου ορίου επιτοκίων στην καταναλωτική πίστη (13,5% και 10,5% για πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια αντίστοιχα), την κατάργηση του ανατοκισμού στις καταναλωτικές δανειακές συμβάσεις, την κατοχύρωση δικαιώματος των καταναλωτών να υπαναχωρούν από την σύμβαση μέσα σε προθεσμία 14 ημερών από την σύναψη της, και την υποχρέωση των τραπεζών να ενημερώνουν εγγράφως τους καταναλωτές στη βάση ενιαίου υποδείγματος για τους όρους, το κόστος καθώς και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν.

Ειδικότερα, το ανώτατο όριο επιτοκίων στην καταναλωτική πίστη ορίζεται σε τέσσερις εκατοστιαίες μονάδες υψηλότερα από το δικαιοπρακτικό επιτόκιο για τις πιστωτικές κάρτες και σε μια εκατοστιαία μονάδα για τα λοιπά καταναλωτικά δάνεια. Η πρόταση Νόμου του ΠΑΣΟΚ προβλέπει επίσης την ρύθμιση του δικαιώματος της πρόωρης εξόφλησης, την πρόβλεψη του ακατάσχετου της κύριας κατοικίας για απαιτήσεις μέχρι 5.000 ευρώ, τη διεύρυνση, εξειδίκευση και οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων της Τράπεζας της Ελλάδος( ΤτΕ) σε θέματα διαφάνειας συναλλαγών και την αξιοποίηση του θεσμού της συλλογικής αγωγής από τις ενώσεις καταναλωτών ώστε να ικανοποιηθούν αξιώσεις αποζημίωσης για τις ζημιές που υπέστησαν, εφόσον αυτές δεν υπερβαίνουν το όριο των μικροδιαφορών.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης διευκρίνισε πως η κυβέρνηση απορρίπτει τη νομοθετική πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ, ως «πρόχειρη και αποσπασματική, υπερκαλυπτόμενη σε πολλά θέματα από ισχύουσες διατάξεις της Τράπεζας της Ελλάδος». Από την άλλη, ωστόσο, υπενθύμισε πως βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία της ίδιας της κυβέρνησης και συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να υιοθετήσει τις όποιες ενδιαφέρουσες προτάσεις καταθέσει η αντιπολίτευση. Ως τέτοια δε, εκτίμησε εκείνη του άρθρου 5 της πρότασης νόμου του ΠΑΣΟΚ, να μην επιτρέπεται η κατάσχεση και ο εκπλειστηριασμός ακινήτου που χρησιμεύει ως κύρια κατοικία του δανειολήπτη, για την ικανοποίηση απαιτήσεων από συμβάσεις καταναλωτικής πίστης που δεν υπερβαίνουν το ποσόν των 5.000 ευρώ. «Θεωρώ θετική αυτή την πρόβλεψη, να προστατεύονται οι δανειολήπτες από το να χάνουν την περιουσία τους για πολύ μικρά χρέη. Δεν μπορεί η ποινή ή επίπτωση που έχει ένας οφειλέτης, να είναι δυσανάλογη με το ύψος της οφειλής», ανέφερε σχετικά ο κ.Παπαθανασίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα