Ν/σ για τις προμήθειες στην Υγεία με στόχο την εξοικονόμηση 500 εκατομ. ευρώ ετησίως

Πέμπτη, 01 Μαρτίου 2007 19:11
UPD:19:12

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις προμήθειες στο χώρο της Υγείας, με στόχο την εξοικονόμηση τουλάχιστον 500 εκατομ. ευρώ ετησίως, τα οποία θα διατεθούν για προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και για υποδομές που θα αφορούν την ψυχική υγεία.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα,η επεξεργασία του νέου θεσμικού πλαισίου ολοκληρώθηκε μετά από τρία χρόνια επεξεργασίας προτάσεων από όλους τους φορείς και το ν/σ θα κατατεθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Με το νέο νομοσχέδιο, τίθενται όροι και προϋποθέσεις στις προμήθειες των νοσοκομείων και ουσιαστικά ένα νέο σύστημα προμηθειών, το οποίο θα είναι ιδιαίτερα αυστηρό, με σκοπό να περιοριστούν σημαντικά τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές, αλλά και οι ίδιοι να αντιμετωπίζουν πλέον με συνθήκες πραγματικού ανταγωνισμού τις προσφορές τους προς τους φορείς της δημόσιας υγείας.

Βάση του νέου συστήματος προμηθειών αποτελεί ο κεντρικός προγραμματισμός των προμηθειών, ο οποίος θα γίνεται από την επιτροπή προμηθειών που δημιουργείται, ακόμη και για την τυποποίηση των προϊόντων, την κωδικοποίηση προμηθευτών, προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και τον καθορισμό ανώτατων τιμών.

Όπως εξήγησε ο κ. Αβραμόπουλος, το νέο σχέδιο νόμου προβλέπει αυστηρή τήρηση των νόμιμων διαδικασιών για την σύναψη δημοσίων συμβάσεων με διασφάλιση της διαφάνειας, της νομιμότητας και των καλύτερων προσφορών.

Στόχος είναι επίσης η διενέργεια κεντρικών προμηθειών και η οργάνωση σήματος logistics ώστε να μην αποθηκεύονται και εν συνέχεια να καταστρέφονται αχρησιμοποίητα υλικά που παραμένουν στις αποθήκες των νοσοκομείων.

Επίσης, το νέο σχέδιο νόμου παρεμβαίνει δραστικά στην χρηματοδότηση των συμβάσεων προμηθειών μέσα από τη διαδικασία είσπραξης των καθορισμένων απαιτήσεων από τα νοσοκομεία και την προεξόφλησή τους από τις εμπορικές τράπεζες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα