Η ανταγωνιστικότητα στον τουρισμό δεν εξαρτάται μόνο από τις τιμές

Πέμπτη, 01 Μαρτίου 2007 21:08

Την 24η θέση μεταξύ 124 χωρών καταλαμβάνει η Ελλάδα στην κατάταξη με βάση τον Δείκτη Ταξιδιωτικής και Τουριστικής Ανταγωνιστικότητας (ΔΤΤΑ) που παρουσίασε σήμερα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum), όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Η Ελλάδα, σε σχέση με τους άμεσους ανταγωνιστές της, υστερεί έναντι της Ισπανίας (15η θέση), της Κύπρου (20η θέση) και της Πορτογαλίας (22η θέση), ενώ υπερτερεί έναντι της Κροατίας (38η), της Τουρκίας (52η) και της Αιγύπτου (58η).

Τα δυνατά σημεία της Ελλάδας, σύμφωνα με το World Economic Forum, είναι οι εξαιρετικές γενικές συνθήκες υγιεινής (3η θέση), η ασφάλεια που προσφέρει η χώρα μας (18η θέση) και οι πολιτιστικοί πόροι (23η θέση). Οι παράγοντες αυτοί ενισχύονται από την θετική στάση των Ελλήνων έναντι των τουριστών (23η θέση), καθώς και από την προτεραιότητα που έχει ο τομέας του τουρισμού στην κυβερνητική δράση (22η θέση).

Όμως, από την άλλη μεριά, η χώρα μας εμφανίζεται να υστερεί σε μια σειρά από άλλους παράγοντες, όπως το γενικό ρυθμιστικό πλαίσιο, όπου η Ελλάδα κατατάσσεται στην 57η θέση λόγω της αυστηρής-μη ευνοϊκής νομοθεσίας για τις ξένες επενδύσεις, τους περιορισμούς στην ιδιοκτησία από αλλοδαπούς, καθώς και την δυσκολία χορήγησης βίζας. ¶λλη μια περιοχή όπου παρατηρείται υστέρηση, είναι οι υποδομές των αεροπορικών και οδικών μεταφορών, όπου η χώρα μας χαρακτηρίζεται σαν ελάχιστα αποτελεσματική σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τέλος, μειονέκτημα παρατηρείται και στον τομέα των ανθρώπινων πόρων, όπου η έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού μάς κατατάσσει στην 55η θέση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα