Χ.Α.: Σχόλια αναλυτών

«Υψηλός βαθμός συσχέτισης με τις διεθνείς κεφαλαιαγορές»
Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2007 10:17
UPD:10:24

Fortius Finance: «Η ελεύθερη πτώση του ΓΔ συνεχίζεται, ο οποίος πλέον καταγράφει απώλειες από την αρχή του έτους (-0,55%), όπως και ο FTSE/ASE-20 ( -0.56%), εξαιτίας του κύματος των ρευστοποιήσεων που έχει πλήξει τα διεθνή χρηματιστήρια. Η καθαρή συναλλακτική δραστηριότητα συνεχίζει να βρίσκεται σε δυσθεώρητα επίπεδα, καταδεικνύοντας αφενός την αρνητική ψυχολογία που επικρατεί στις τάξεις των επενδυτών και αφετέρου την πρόθεσή τους να αυξήσουν τα ρευστά διαθέσιμά τους και αποποιηθούν μέρος του ρίσκου που έχουν αναλάβει τοποθετώντας τα σε μετοχές.

»Οι επιχειρηματικές ειδήσεις φαίνεται να έχουν σταματήσει, καθώς οιαδήποτε βλέπει το φως της δημοσιότητας αδυνατεί να αποτυπωθεί στην τιμή της μετοχής και μόνο εντελώς προσωρινά μπορεί να “φρενάρει” τους πωλητές. Αντίθετα, τα αρνητικά νέα φαίνεται να έχουν την τιμητική τους, καθώς ενώ αυτά τους τελευταίους μήνες έδειξαν να αγνοούνται από τις χρηματαγορές, τώρα επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις αγορές πυροδοτώντας ρευστοποιήσεις.

»Αναμφίβολα μέσα σε αυτά εντάσσεται και η αναστολή λειτουργίας της Ακρόπολις Χρηματιστηριακής (αποφασίσθηκε χθες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) καταφέρνοντας ένα πλήγμα στην αγορά στην χειρότερα χρονική στιγμή. Μπορεί βέβαια οι λόγοι για τους οποίους αποφασίσθηκε η αναστολή της να μην ισχύουν για τα υπόλοιπα μέλη του ΧΑ και το μερίδιό της στην αγορά να είναι μικρό, ωστόσο αυτά δε διαγράφουν την είδηση, τη στιγμή που οι ειδήσεις απουσιάζουν.

»Για τη σημερινή συνεδρίαση ως πιθανότερο σενάριο προκρίνουμε την κίνηση του ΓΔ σε θετικές περιοχές αρχικά, με την περαιτέρω πορεία του να εξαρτάται από την απορρόφηση ή μη των ρευστοποιήσεων σε υψηλότερα επίπεδα. Από τεχνικής απόψεως, η ουσιαστική στήριξη για το ΓΔ εντοπίζεται στις 4.200 μονάδες (4.334 μονάδες και 4.250 μονάδες ενδιάμεσες στηρίξεις). Κλείνοντας αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Nikkei-225 έκλεισε με απώλειες σήμερα το πρωί εξαιτίας δηλώσεων Γιαπωνέζου αξιωματούχου ότι η σφιχτή οικονομική πολιτική θα συνεχισθεί».

Praxis International: «Διατήρηση της νευρικότητας αναμένουμε και κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ενώ θεωρούμε ότι θα συνεχιστεί ο υψηλός βαθμός συσχέτισης με τις κυριότερες διεθνείς κεφαλαιαγορές».

Sarros Securities: «Η ελληνική αγορά, όπως και οι υπόλοιπες διεθνείς, χρειάζεται να βρει γεγονότα και δεδομένα που να μπορέσουν αρχικά να περιορίσουν και μετέπειτα να βελτιώσουν το ήδη υπάρχον αρνητικό κλίμα. Για σήμερα αναμένουμε θετική αντίδραση ευελπιστώντας σε εξισορρόπηση των τιμών των μετοχών. Χρειάζεται όμως ιδιαίτερη προσοχή και αποφυγή αγορών με κριτήριο τα όποια “σενάρια”».

Euroxx: «Εκ νέου πτωτικά κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης τιμών της Σοφοκλέους καταγράφοντας απώλειες 2.97%. Οι ρευστοποιήσεις κυριάρχησαν και στη χθεσινή συνεδρίαση με αποτέλεσμα οι μετοχές να παρουσιάσουν σημαντικές απώλειες και να απολέσουν σχεδόν όλα τα κέρδη που είχαν σημειώσει τους τελευταίους δυο μήνες... Απώλειες κατέγραψαν και οι ευρωπαϊκές αγορές κινούμενες στο ίδιο μοτίβο ενώ οι Αμερικανικές αγορές περιόρισαν τις αρχικές τους απώλειες. Για τη σημερινή συνεδρίαση εκτιμάται ότι η χρονοσειρά τιμών του ΧΑ θα κινηθεί παράλληλα με τις ευρωπαϊκές αγορές».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα