Της Ειρήνης Σακελλάρη
Την ανάγκη να προχωρήσουν σε πιστωτική επέκταση, άμεσα γρήγορα και απλά θα επισημάνουν οι θεσμοί στις ελληνικές τράπεζες καθώς αυτό αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν τα πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να αναπτύξουν κερδοφορία.
Πιστωτική επέκταση
Το θέμα αυτό αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς μεταξύ τραπεζών και των θεσμών στις διαδικτυακές προγραμματισμένες διμερείς συναντήσεις τους την ερχόμενη εβδομάδα.
Το πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες ενσωματώνει τα υψηλά επιτόκια καθώς ο κίνδυνος εξακολουθεί να είναι υψηλός για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.
Αυτό ωστόσο αποτρέπει πολλούς από τους δυνητικούς δανειολήπτες να προχωρήσουν σε πράξεις δανεισμού στοιχείο το οποίο διατηρεί το αρνητικό πρόσημο της πιστωτικής επέκτασης.
Εν τω μεταξύ συγκρατημένη πλέον αισιοδοξία δηλώνουν οι τράπεζες και για τα οφέλη που θα έχουν οι ίδιες από το Ταμείο ανάκαμψης.
Ας σημειωθεί πως για τις τράπεζες πέφτει ο πήχης σε ότι αφορά τις προσδοκίες τους για το Ταμείο Ανάκαμψης μιας και από τα 12,7 δισ. ευρώ δάνεια που αναμενόταν να δοθούν περίπου 5-6 δισ. ευρώ θα δοθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Αναπτύξεως και επομένως τα πιστωτικά ιδρύματα μένει να χορηγήσουν τα υπόλοιπα καθώς άλλα 19 δισ ευρώ είναι οι επιδοτήσεις.
Όπως αναφέρουν τραπεζικοί παράγοντες η συνεισφορά του Ταμείου Ανάκαμψης για τα μεγάλα έργα στη χώρα παραμένει εξαιρετικά ισχυρή όμως για τις τράπεζες η σημασία του μειώνεται αρκετά.
Από την άλλη πλευρά τα επιτόκια παραμένουν εξαιρετικά υψηλά γεγονός που θεωρείται σχετικώς αποτρεπτικό για τους δανειολήπτες την ίδια στιγμή που σε άλλες χώρες της Ε.Ε. οι εκεί δανειολήπτες δανείζονται με ελάχιστο επιτόκιο.
Είναι φανερό πως οι τράπεζες ρίχνουν το βάρος τους στη χορήγηση στεγαστικών δανείων λόγω της ανάπτυξης της αγοράς ωστόσο τα δάνεια που δίνονται παραμένουν περιορισμένα και εν τέλει η πιστωτική επέκταση αρνητική.
Αυτό αποτελεί και ένα από τα σημαντικά θέματα που μαζί με την κερδοφορία θα κληθούν να συζητήσουν τράπεζες και θεσμοί την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να αποκτήσει μια σαφή άποψη και ο Ευρωπαίος Επόπτης για το πως οι τράπεζες διαχειρίζονται το θέμα των χορηγήσεων σε συνδυασμό με εκείνο της κερδοφορίας.
Kεφαλαιακές ανάγκες
Οι κεφαλαιακές ανάγκες στο άμεσο μέλλον αποτελεί το τρίτο πυλώνα στον οποίο θα πρέπει να επικεντρώσουν τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα
Κεφαλαιακές αυξήσεις της τάξεως των 2 δισ. ευρώ θα απαιτηθούν από τις ελληνικές τράπεζες ως συνέπεια της πλήρους εφαρμογής της Βασιλείας ΙΙΙ η οποία θα διενεργηθεί το μέχρι το 2028.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών δημοσιεύοντας την έκθεση παρακολούθησης της πλήρους εφαρμογής, το 2028, των τελικών μεταρρυθμίσεων της Βασιλείας ΙΙΙ στην ΕΕ. κατέληξε στο συμπέρασμα πως θα υπάρξουν απαιτήσεις για αύξηση κατά μέσο όρο 13,7% στο τρέχον ελάχιστο απαιτούμενο κεφάλαιο της κατηγορίας 1 των τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να συμμορφωθούν με το νέο πλαίσιο, οι τράπεζες της ΕΕ θα χρειαστούν νέα κεφάλαια που για την Ελλάδα η τραπεζική κοινότητα τα προσδιορίζει σε περίπου 2 δισ. ευρώ. Ο συνολικός αντίκτυπος αντικατοπτρίζει τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας Covid-19 στις συμμετέχουσες τράπεζες που πραγματοποιήθηκε μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020, ημερομηνία αναφοράς της συγκεκριμένης έκθεσης.
Τα αποτελέσματα της άσκησης παρακολούθησης κεφαλαίου της Βασιλείας ΙΙΙ δείχνουν ότι η ελάχιστη κεφαλαιακή απαίτηση των ευρωπαϊκών τραπεζών για την κατηγορία 1 θα αυξανόταν κατά 13,7% κατά την πλήρη ημερομηνία εφαρμογής το 2028, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ειδικές προσαρμογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εξαιρουμένου του δείκτη μόχλευσης, ο αντίκτυπος των μεταρρυθμίσεων είναι ενίσχυση 18% στα κεφάλαια.
Σε ότι αφορά τις ελληνικές τράπεζες η απαίτηση στην παρούσα φάση είναι για δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 14% στην παρούσα φάση που λόγω Covid έχει κατέλθει στο 11% ενώ οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που κινούνται μεταξύ 16%-18%.
Περιορισμό κόστους
Με μείωση του κόστους θα συνεχίσουν οι ελληνικές τράπεζες αλλά σε έναν διαφορετικό modus viventi μιας και τα πιστωτικά ιδρύματα χρειάζονται μαζικότερες μειώσεις προσωπικού που μόνον μέσα από ειδικές διαδικασίες (σύσταση νέων εταιριών κλπ) μπορούν να επιτύχουν. Ηδη προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται ορισμένες τράπεζες και η εκτίμηση είναι πως σύντομα θα κινηθούν και οι λοιπές.
NPEs
Τέλος η πορεία μείωσης των NPEs παραμένει κυρίαρχο ζήτημα για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.