Market Beat: Οι πληθωριστικές πιέσεις διεθνώς και εδώ μαζί με την ΑΜΚ της ΔΕΗ, διαμορφώνουν τάση

Δευτέρα, 04 Οκτωβρίου 2021 08:54
UPD:08:55
  • Το φρόνημα των επενδυτών ενισχύθηκε την Παρασκευή αφού η Merck & Co δήλωσε ότι μια πειραματική αντιβιοτική  θεραπεία που θα λαμβάνεται εκ του στόματος θα μπορούσε να μειώσει στο μισό τις πιθανότητες να πεθάνουν ή να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο όσοι κινδυνεύουν περισσότερο να προσβληθούν σοβαρά από COVID-19.
  • Μια σειρά από οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή έδειξαν επίσης αυξημένες καταναλωτικές δαπάνες και επιτάχυνση της εργοστασιακής δραστηριότητας, αλλά και υψηλό πληθωρισμό.
  • Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ έφτασε σε υψηλό 13 ετών τον περασμένο μήνα και είναι πιθανό να αυξηθεί ακόμη υψηλότερα.
  • Οι προσδοκίες ότι ο αυξημένος πληθωρισμός θα μπορούσε να ωθήσει την Fed να προωθήσει το χρονοδιάγραμμά της για τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, αύξησε τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων την περασμένη εβδομάδα. Αλλά οι αγορές στο τέλος του μήνα έδειξαν ότι στηρίζουν τις τιμές των ομολόγων. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 1,460%, από το υψηλό τριών μηνών της Τρίτης στο 1,567%.
  • Η πρώτη χρηματιστηριακά εβδομάδα του Οκτωβρίου, έφερε στον μέσο όρο πτώση -0,23%, στον Σεπτέμβριο έχασε -6,26% με απόδοση έτους +7,67%. Ο  FTSE25 ενισχύθηκε κατά +0,01%, τον Σεπτέμβριο έπεσε -5,40%  και στο 2021 κερδίζει +9,00%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή -3,63%, τον Σεπτέμβριο είχε απώλειες -8,62% και αποδίδει στο 2021 +26,70%.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Το φρόνημα των επενδυτών στις ΗΠΑ ενισχύθηκε την Παρασκευή, αφού η Merck & Co δήλωσε ότι μια πειραματική αντιβιοτική  θεραπεία που θα λαμβάνεται εκ του στόματος θα μπορούσε να μειώσει στο μισό τις πιθανότητες να πεθάνουν ή να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο όσοι κινδυνεύουν περισσότερο να προσβληθούν σοβαρά από COVID-19. Μια σειρά από οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή έδειξαν επίσης αυξημένες καταναλωτικές δαπάνες και επιτάχυνση της εργοστασιακής δραστηριότητας, αλλά και υψηλό πληθωρισμό.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή έδειξαν επίσης ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ έφτασε σε υψηλό 13 ετών τον περασμένο μήνα και είναι πιθανό να αυξηθεί ακόμη υψηλότερα. Οι επενδυτές φοβούνται ότι ο πληθωρισμός παγκόσμια θα μπορούσε να διατηρηθεί για περισσότερο διάστημα από το αναμενόμενο, δεδομένης της συνεχιζόμενης αύξησης των τιμών των βασικών προϊόντων και των συνεχιζόμενων διαταραχών της προσφοράς σε πολλά μέρη του κόσμου. Έτσι, οι τρεις βασικοί δείκτες των αμερικανικών χρηματιστηρίων σημείωσαν εβδομαδιαία πτώση, με τον S&P 500 και τον Nasdaq να σημειώνουν τη μεγαλύτερή τους από τον Φεβρουάριο.

Στην Ευρώπη, ήταν χειρότερη η εικόνα με τον δείκτη STOXX 600 να υποχωρεί την Παρασκευή -0,4%.

Ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ επιταχύνθηκε κατά 3,4% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, από 3% έναν μήνα νωρίτερα, στο υψηλότερο επίπεδο από την κορυφή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, τον Σεπτέμβριο του 2008. Ο David Madden, αναλυτής στην Equiti Capital τόνισε: "Η απότομη αύξηση του κόστους ζωής αποτελεί απειλή για τους καταναλωτές και τους αποταμιευτές, και έτσι επηρεάζει τη διάθεση στις αγορές". Μέχρι στιγμής, οι κεντρικοί τραπεζίτες επιμένουν ότι οι εξάρσεις του πληθωρισμού είναι προσωρινές.

Μια ανάσα μετά την πτώση κατά -4,35% την προηγούμενη, προσέφερε η πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, στην οποία περιλαμβανόταν το τέλος του σκληρού για την αγορά Σεπτεμβρίου. Οι συνεδριάσεις του περασμένου μήνα συνέβαλλαν στο να οδηγηθεί από 930 περίπου μονάδες, στο χαμηλό της Παρασκευής 1/10 στις 853,87. Αλλά με ενδοσυνεδριακή αντίδραση, έκλεισε στις 871,06 μονάδες. Δεν έχουν περάσει πολλές μέρες που η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ήταν πάνω από τα 65 δις ευρώ και την περασμένη Τρίτη, έφθασε οριακά ψηλότερα από τα 62 δις. Οι αιτίες που όλοι προβάλλονται   είναι γνωστές. Η τάση για φυγή από το ρίσκο, γιατί τα στατιστικά της πανδημίας έγιναν μόνιμη απειλή για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης. Στην ίδια κατεύθυνση θεωρείται πως λειτουργεί η εκτόξευση των τιμών για την ενέργεια, γιατί δυναμώνει τις ήδη σχηματισμένες πληθωριστικές πιέσεις που έφεραν οι αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα των εργοστασίων. Ενώ δεν θα είναι μικρή αντίδραση των μεγάλων χρηματιστηρίων στην έναρξη της νομισματικής σύσφιξης, μετά από πολλά χρόνια με πολιτικές χαλάρωσης και πάμφθηνης ρευστότητας στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά. Αν προστεθούν και οι ΑΜΚ μαζί με τις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων στην επί χρόνια δομημένη αρνητική προκατάληψη, που συντηρεί η πολύμηνη συσσώρευση, η εικόνα της αγοράς “δικαιολογείται”.

Η εικόνα του χρηματιστηρίου, δηλαδή των επενδυτικών προσδοκιών και φόβων στο δεύτερο εξάμηνο για τη στήλη έχει ως εξής: Παρελήφθη, από την αρχή του Ιουλίου, καθοδική διόρθωση από την κορυφή στις 928,3 μονάδες (εμφάνιση 14/6) που εκτονώθηκε με τη βουτιά στις 830,07 και κλείσιμο στις 833,16 (εμφάνιση 19/7). Την προκάλεσε η έκπληξη για την μεταδοτικότητα του στελέχους Δέλτα και η συνειδητοποίηση πως η ανάπτυξη στις ΗΠΑ είχε πιθανά φθάσει στην κορύφωση για το 2021. Εδώ, εκτός των διεθνών, συνέβαλλαν οι φόβοι πως ο τουρισμός από τις απαιτήσεις των κρατών για τους ταξιδιώτες δεν θα έπιανε ούτε τα μεγέθη του 2020. Αμέσως μετά είχαμε την σταθερότερη και σαφέστερη προεξόφληση θετικών προσδοκιών, που πήραν την αγορά από τον πυθμένα του εξάμηνου και τον ανέβασαν στις 903 μονάδες (εμφάνιση 5/8). Ακολούθησε η μακρύτερη περίοδος συσσώρευσης για την αγορά φέτος, με τον ΓΔ μεταξύ των 880 και 904 μονάδων επί 15 συνεδριάσεις, από τις 3/8 ως τις 23/8, με την γνωστή και φευγαλέα εκτίναξη ως τις 931,94 μονάδες στις 31 Αυγούστου.

Εκεί ξεφόρτωσαν όσοι είχαν τοποθετηθεί από το τελευταίο 10ημερο του Ιουλίου και δεν κουράστηκαν στην εξέλιξη της ισορροπίας προσφοράς και ζήτησης επί τόσες μέρες. Υπήρξε κατόπιν διάστημα από 13/9 ως 17/9 που οι επενδυτικές επιλογές κράτησαν την αγορά συσσωρεύοντας μεταξύ 900 και 913 μονάδων. Αλλά μετά τις 5 συνεδριάσεις πλάγιας κίνησης, ξεκίνησε η τρέχουσα πτώση – μετακίνηση της ισορροπίας με ανώτερο πλέον τις 880 και κάτω όριο τις 850 μονάδες.  Μακάρι αυτή να είναι η ζώνη αναμονής θετικών εξελίξεων.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας  

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Είσοδος σε περίοδο αυξημένης μεταβλητότητας

Ο Σεπτέμβριος ήταν ένας υπολογίσιμα καθοδικός μήνας για τους βασικούς δείκτες των ΗΠΑ, της Κεντρικής Ευρώπης και της Ασίας, με εξαίρεση τον Nikkei στην Ιαπωνία και τον Ινδικό Sensex. Ο παραδοσιακά σκληρός Οκτώβριος ξεκινά, χωρίς να έχει ελαφρύνει ο κατάλογος των θεμάτων που καλείται να λάβουν υπόψη οι διαχειριστές κεφαλαίων, σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Σε αυτόν συμπεριλαμβάνονται, η προς πτώχευση Evergrande, ο ηγέτης της Κίνας και η πολιτική του, η υπόθεση της Taiwan, το δημογραφικό πρόβλημα των αναπτυγμένων χωρών, οι αλυσίδες εφοδιασμού, ο πιθανά παροδικός πληθωρισμός, ο μάλλον επίμονος πληθωρισμός, η επιλεκτική άνοδος των μισθών, η στασιμότητα στην παραγωγή, το ανώτατο όριο χρέους, ένας πιθανός δημοσιονομικός γκρεμός για το Δημόσιο των ΗΠΑ, η έλευση της πολιτικής νομισματικής σύσφιξης. Για να μην θυμίσουμε τα “καθημερινά”. Ήτοι, τις αποδόσεις των ομολόγων, την παραμονή ή αντικατάσταση του κ Πάουελ, τα προβλήματα για την τεχνολογία, το μη ανταποκρινόμενο στις ανάγκες εργατικό δυναμικό, την ανεργία, την πανδημία, τα κέρδη, τα εκτιμώμενα περιθώρια κέρδους, το κόστος εργασίας, τις τιμές των πρώτων υλών, τις ελλείψεις  σε φυσικό αέριο, την ταλάντευση των επενδυτικών επιλογών από τις μετοχές ανάπτυξης προς τα τμήματα των μετοχών αξίας και τέλος το δολάριο.

Η σειρά καταγραφής αυτών των ζητημάτων έγινε επίτηδες τυχαία, καθώς η βαρύτητά τους στον σχηματισμό επενδυτικών αποφάσεων διαφέρει κατά περιόδους, ανάλογα με την θέση των νέων, που τα αφορούν, στην ανά μέρα ροή των ειδήσεων.

Ωστόσο το πλήθος και η αναπήδησή τους σε διάφορες οικονομικές οντότητες της παγκόσμιας αγοράς έχει ήδη επηρεάσει τις προσδοκίες μεγάλων επενδυτικών οργανισμών. Από την Barclays τοποθετήθηκαν στην αρχή της πιο πρόσφατης έκθεσης για την παγκόσμια οικονομία ως εξής: Ενώ, γενικά, η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία έχει συνέχεια μπροστά της, μια συσσώρευση σημείων πίεσης σε πολλές περιοχές πυροδοτεί ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές. Παραμένουμε θετικοί ως προς τις προοπτικές του επόμενου έτους, αλλά βλέπουμε περιθώρια για αυξημένη αστάθεια στα δεδομένα και στις αγορές.

Το ξεκίνημα του Οκτωβρίου

Η πρώτη ημέρα του μήνα που φιλοξένησε αρκετές από  τις πιο διαβόητες καθόδους στην ιστορία, έστειλε μήνυμα, με μια συνεδρία γεμάτη σκαμπανεβάσματα, με σημαντικούς δείκτες να αλλάζουν επανειλημμένα κατεύθυνση, εν μέσω αβεβαιότητας των επενδυτών. Ο δείκτης μετοχών της MSCI σε όλο τον κόσμο κέρδισε τελικά 0,45%. Γιατί στη Wall Street ενισχύθηκε η διάθεση για ρίσκο από την φαρμακοβιομηχανία Merck, που ανακοίνωσε την πρόοδο στην ανάπτυξη φαρμάκου κατά του COVID-19 και από την ελπίδα, ότι θα εγκριθεί το νομοσχέδιο για τις υποδομές στις ΗΠΑ.

Ακόμα κι έτσι, και οι τρεις δείκτες σημείωσαν εβδομαδιαία πτώση, με τον S&P 500 και τον Nasdaq να σημειώνουν τη μεγαλύτερή τους από τον Φεβρουάριο. Στην Ευρώπη, ήταν διαφορετική η εικόνα με τον δείκτη STOXX 600 να υποχωρεί 0,4%. "Υπάρχει μια τεράστια αβεβαιότητα καθώς κινούμαστε προς το τέλος του έτους και οι κεντρικές τράπεζες αφαιρούν την παροχή ρευστότητας ανά μήνα, επιλέγοντας ακόμα  και να ειδοποιήσουν για αυξήσεις στα επιτόκια. Αυτές οι εξελίξεις δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη". Δήλωσε ο Craig Erlam αναλυτής της OANDA.

Με τις αστρικών διαστάσεων επιδόσεις στα μεγέθη της οικονομικής ανάπτυξης να ανήκουν πλέον στο παρελθόν, οι αγορές φαίνονται λιγότερο ελκυστικές τον Οκτώβριο. Ο Michael Hewson, επικεφαλής αναλυτής αγορών στην CMC Markets, δήλωσε:  Με  τη φήμη του Οκτωβρίου, τις ανησυχίες για την αύξηση των τιμών της ενέργειας, τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας, τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τις ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας, ο Οκτώβριος θα μπορούσε να είναι μια αρκετά θυελλώδης υπόθεση. 

Ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ επιταχύνθηκε κατά 3,4% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, από 3% έναν μήνα νωρίτερα, στο υψηλότερο επίπεδο από την κορυφή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, τον Σεπτέμβριο του 2008. Ο David Madden, αναλυτής στην Equiti Capital τόνισε: "Η απότομη αύξηση του κόστους ζωής αποτελεί απειλή για τους καταναλωτές και τους αποταμιευτές, και έτσι επηρεάζει τη διάθεση στις αγορές". Μέχρι στιγμής, οι κεντρικοί τραπεζίτες επιμένουν ότι οι εξάρσεις του πληθωρισμού είναι προσωρινές.

Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς

Στην πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου που συμπεριλαμβανόταν και το τέλος του Σεπτεμβρίου, μόνο ένας των δεικτών που παρακολουθούμε εμφάνισε κέρδη. Ο S&P500 έπεσε -2,21% τον Σεπτέμβριο -4,76% και στο 2021 αποδίδει +15,91%. Ο Dow έχασε -1,36%, τον Σεπτέμβριο -4,29%, με επίδοση +12,15% στο 2021. Ο S&P400 είχε μεταβολή -0,58%, τον Σεπτέμβριο -4,09% με επίδοση στο 2021 +16,35%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης με πτώση -0,29%, τον Σεπτέμβριο -3,05%, στο 2021 κερδίζει +13,51%. Ο δε Nasdaq, με μεταβολή -3,20%, τον Σεπτέμβριο -5,31%, στο 2021 αποδίδει +13,02%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου υποχώρησε -0,35% στη βδομάδα, τον Σεπτέμβριο -0,47%, ενώ στο έτος κερδίζει +8,77%. Ο DAX  έπεσε -2,42%, τον Σεπτέμβριο -3,63%, και στο έτος αποδίδει +10,48%, ο CAC με μεταβολή -1,82%, τον Σεπτέμβριο -2,40%, στο 2021 κερδίζει +17,41%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας με πτώση -0,83%, τον Σεπτέμβριο -0,57%, στο έτος αποδίδει +8,99%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία ελαττώθηκε κατά -1,36%, τον Σεπτέμβριο -1,25%, με ετήσια επίδοση +15,21%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 με απώλειες -2,24%, τον Σεπτέμβριο -3,41%, διαμόρφωσε ετήσια μεταβολή +13,50%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας έπεσε -0,34%, εμφανίζοντας επίδοση Σεπτεμβρίου -6,57% και έτους -5,14%, όταν ο IPC του Μεξικού είχε μεταβολή -0,09%, ενώ στο 2021 αποδίδει +15,87%. Ο χρυσός με άνοδο +0,61%, βρέθηκε στα 1761,30 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους -7,38%. Ενισχύθηκε κατά +2,43%, το πετρέλαιο Crude, αφού έκλεισε στα 75,75 δολάρια το βαρέλι. Στο έτος ενισχύεται κατά +56,44%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή -4,89%, έχει απόδοση στο 2021 +4,83%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έχασε -3,39%, ενώ το 2021 αποδίδει +5,07%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία υποχώρησε -2,14% και στο έτος κερδίζει +22,76%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng κέρδισε +1,59%, και στο έτος χάνει -9,75%. Με εβδομαδιαία μεταβολή -1,24% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης κατέληξε με κέρδη  +2,74% στο 2021.

Έρχεται… χειμώνας

Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου προφανώς έχει επηρεαστεί από δύο από τα σημαντικότερα φετινά γεγονότα: Ολλανδικό δικαστήριο νωρίτερα φέτος διέταξε τη Royal Dutch Shell να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 45% έως το 2030. Και η Exxon Mobil αναγκάστηκε να υποχωρήσει σε ένα επιθετικό σχέδιο επέκτασης, καθώς ακτιβιστές για την κλιματική αλλαγή πέτυχαν να προσθέσουν δύο μέλη στο διοικητικό συμβούλιο.

Η τρελή βιασύνη για να σταματήσει η κλιματική αλλαγή κόβοντας με το μαχαίρι τα ορυκτά καύσιμα θα μπορούσε να αφήσει πολλούς ανθρώπους έξω στο κρύο αυτό το χειμώνα. Οι ακτιβιστές για την κλιματική αλλαγή καταφέρανε να περάσουν την ατζέντα τους για να βγάλουν τον πλανήτη από τον εθισμό στα ορυκτά καύσιμα. Αυτό προκαλεί σημαντικούς πόνους κατά τη διαδικασία της απόσυρσης, καθώς οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας έχουν ορισμένα σημαντικά μειονεκτήματα.

Αυτά σύμφωνα με τον Ed Yardeni είναι:

(1) Οι ανεμογεννήτριες δεν λειτουργούν όταν ο άνεμος σταματήσει να φυσάει. Αλλά ο άνεμος στη Βόρεια Θάλασσα έπεσε δραματικά και απροσδόκητα τον Σεπτέμβριο, μειώνοντας τη σχετική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ανέφερε ένα άρθρο της η WSJ στις 13 Σεπτεμβρίου. Το έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τον άνεμο ανάγκασε την επιστροφή στις μονάδες ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν με φυσικό αέριο και άνθρακα.

(2) Οι τιμές του φυσικού αερίου πηγαίνουν στα ύψη στην Ευρώπη, ενισχύοντας τον πληθωρισμό και μειώνοντας την οικονομική ανάπτυξη. Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξάνονται σχεδόν κατά 500% σε ετήσια βάση. Στο αποκορύφωμά τους, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στο Ηνωμένο Βασίλειο υπερδιπλασιάστηκαν τον Σεπτέμβριο και ήταν σχεδόν επτά φορές υψηλότερες από το ίδιο σημείο του 2020. Οι τιμές ισχύος έχουν αυξηθεί επίσης στη Γαλλία, τις Κάτω Χώρες και τη Γερμανία. Η αύξηση των τιμών δείχνει την ανάγκη να υπάρχουν εφεδρικά τροφοδοτικά όταν ο άνεμος δεν φυσάει και ο ήλιος δεν λάμπει.

(3) Οι μεγαλύτεροι βιομηχανικοί χρήστες ενέργειας ηλεκτρικής ενέργειας πλήττονται ιδιαίτερα από την άνοδο της τιμής. Ένας μεγάλος κατασκευαστής λιπασμάτων αναγκάστηκε να κλείσει δύο εργοστάσια στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της εκτίναξης της τιμής του φυσικού αερίου. Η έλλειψη λιπασμάτων θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές των τροφίμων.

(4) Ένα άρθρο του Bloomberg στις 27 Σεπτεμβρίου κατέληγε ως εξής: "Η κρίση στην Ευρώπη προξενεί προβλήματα για τον υπόλοιπο πλανήτη καθώς η έλλειψη ενέργειας της ηπείρου έχει οδηγήσει τις κυβερνήσεις να προειδοποιούν για διακοπή ρεύματος και τα εργοστάσια να αναγκάζονται να κλείνουν προσωρινά".

(5) Υπό την πίεση των εξελίξεων, οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου περιορίζουν τις δαπάνες τους για νέες προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Στις 15 Σεπτεμβρίου, σε συνέντευξή του στο Bloomberg News, ο διευθύνων σύμβουλος της Chevron, Mike Wirth, προέβλεψε ότι οι τιμές της ενέργειας θα παραμείνουν υψηλές στο άμεσο μέλλον. Ο Wirth έκλεισε με μια ρητορική ερώτηση: "Κοιτάζοντας μπροστά για μερικά χρόνια εάν η παγκόσμια οικονομία συνεχίσει να αναπτύσσεται και να ανακάμπτει μετά τον Covid, ας αναρωτηθούμε αν υπάρχει επαρκής επανεπένδυση στην ενέργεια που τροφοδοτεί  τον κόσμο σήμερα. Ή, στρέφουμε το ενδιαφέρον μας τόσο πολύ γρήγορα στην ενέργεια που θα παρέχεται αύριο ώστε δημιουργήσαμε ένα θέμα βραχυπρόθεσμα; »

(6) Οι εναλλακτικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν ξεκινούν αρκετά γρήγορα για να αντικαταστήσουν το έλλειμμα μεταξύ ζήτησης και προσφοράς και ακόμα φαίνεται να λείπουν, ειδικά όταν τις χρειαζόμαστε, όπως το χειμώνα.

ΧΑ

Έθεσε ερωτήματα  η εβδομάδα του -0,23%

Η συσσώρευση ήταν φρένο στην πτώση ή διάλλειμα;

Μια ανάσα μετά την πτώση κατά -4,35% την προηγούμενη, προσέφερε η πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, στην οποία περιλαμβανόταν το τέλος του σκληρού για την αγορά Σεπτεμβρίου. Ήταν ο μήνας της αποκλιμάκωσης των αποτιμήσεων μετά την κορύφωση της αγοράς για το 2021 στις 30/8 με κλείσιμο τις 929,26 και ανώτερο, στις 31/8, τις 931,94 μονάδες. Η ανοδική δυναμική τότε εκτονώθηκε, αφού από τις 31 Αυγούστου ξεκίνησε η υποχώρηση του μέσου όρου. Οι συνεδριάσεις του περασμένου μήνα συνέβαλλαν στο να οδηγηθεί από 930 περίπου μονάδες, στο χαμηλό της Παρασκευής 1/10 στις 853,87. Αλλά με ενδοσυνεδριακή αντίδραση, έκλεισε στις 871,06 μονάδες. Υπήρξε μια νευρική συσσώρευση στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις, που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η πλάγια κίνηση ως την εκτόνωση των πιέσεων που έχουν απομείνει. Χωρίς όμως να αποκλείεται η εμφάνιση ενός ακόμα κύματος προσφοράς μετοχών, αν συνεχιστεί η πτώση των διεθνών, που θα οδηγήσει τον ΓΔ στο επίπεδο των 830 μονάδων.

Στη διάρκεια της εβδομάδας υπήρξαν ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων, αλλά κεντρικός άξονας διαμόρφωσης της διάθεσης των επαγγελματιών διαχειριστών κεφαλαίου ήταν η εικόνα της μετοχής της ΔΕΗ στο ταμπλό. Ως γνωστό η αναγγελία της επερχόμενης ΑΜΚ έκπληξη, μετά από την επιτυχή πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, διαμόρφωσε τις προϋποθέσεις  για την πτώση της αγοράς στο δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου. Παράλληλα δεν ήταν ευνοϊκό για την ανάληψη ρίσκου το διεθνές χρηματοοικονομικό περιβάλλον.

Με άνοδο ξεκίνησε η εβδομάδα, καθώς ανοδικά κινήθηκαν όλες οι αγορές μετοχών και οι επενδυτές οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 875,43 μονάδες με μεταβολή +0,27%. Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +0,29% στις 2113,49 από 2107,40 μονάδες την προηγούμενη, ενώ ο FTSEΜ είχε πτώση -0,65%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 50,882 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων ανύπαρκτη. Ο ΔΤΡ είχε άνοδο +1,39% συμβάλλοντας στα κέρδη των βασικών δεικτών, αλλά την Τρίτη, με πιέσεις ως τις δημοπρασίες, έκλεισε με απώλειες -1,78%. Έτσι, σε μια καθαρά πτωτική συνεδρίαση, ο ΓΔ κατάληξε στις 860,03 μονάδες με πτώση –1,76%. Ο FTSE25 έκλεισε με απώλειες -1,73% στις 2076,92 μονάδες , ενώ ο FTSEΜ είχε πτώση -2,03%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 48,915 εκατ. ευρώ  και η αξία των πακέτων ήταν 6,417 εκατ. Την Τετάρτη, οι θεσμικοί με χαμηλό τζίρο οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 866,35 μονάδες, με μεταβολή +0,73%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 51,212 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 1,500 εκατ. Ο FTSE25 είχε άνοδο +0,79% κλείνοντας στις 2093,27 μονάδες, αν και ο ΔΤΡ εμφάνισε απώλειες -0,78%, ενώ ο FTSEΜ είχε πτώση -0,54%. Την Πέμπτη, τελευταία σύνοδο του Σεπτεμβρίου, ο τζίρος αυξήθηκε στα 72,021 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 4,647 εκατ. Ο ΓΔ έχασε -0,12% καταλήγοντας στις 865,34 μονάδες αν και ο ΔΤΡ είχε άνοδο +0,17%. Αλλά ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +0,09% στις 2095,08 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ, επηρεασμένος από το -24,38% της ΑΤΤ και το -12,99% της ΙΝΤΚΑ, είχε πτώση -1,64%. Την Παρασκευή ο τζίρος ανήλθε στα 51,038 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 8,059 εκατ. και ο μέσος όρος, μετά από πρόσκρουση στη ζώνη των ΚΜΟ200 απλού και εκθετικού, κερδίζοντας +0,66%, οδηγήθηκε στις 871,06 μονάδες. Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +0,65% στις 2108,72 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ είχε άνοδο +1,20%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 62,741 δις ευρώ από 63,117 την Παρασκευή 24/9. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος ανήλθε στα 54,8 εκατ. ευρώ από 81,9 την τέταρτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και των πακέτων στα 4,1 εκατ. από 16,6. Είναι ξεκάθαρη η υποχώρηση της διάθεσης για συμμετοχή στις συναλλαγές παρά το τέλος του εννεάμηνου.

Η πρώτη χρηματιστηριακά εβδομάδα του Οκτωβρίου, έφερε στον μέσο όρο πτώση -0,23%, στον Σεπτέμβριο έχασε -6,26% με απόδοση έτους +7,67%. Ο  FTSE25 ενισχύθηκε κατά +0,01%, τον Σεπτέμβριο έπεσε -5,40%  και στο 2021 κερδίζει +9,00%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή -3,63%, τον Σεπτέμβριο είχε απώλειες -8,62% και αποδίδει στο 2021 +26,70%.

Η εικόνα των blue chip σε εβδομάδα οριακών μεταβολών  για τους βασικούς δείκτες περιλαμβάνει πολλά με μικρές απώλειες ή κέρδη. Για αυτό ξεχωρίζουν για την εβδομαδιαία άνοδό τους ΔΕΗ +6,52%, μεταβολή -18,25% τον Σεπτέμβριο και +14,40% στο έτος, ΜΥΤΙΛ +2,42%, -11,32% τον Σεπτέμβριο και +21,01% στο έτος, ΟΤΕ +2,22%, μεταβολή -2,67% τον Σεπτέμβριο και +22,53% στο έτος, ΛΑΜΔΑ +2,12%, μεταβολή -10,49% τον Σεπτέμβριο και +5,21% στο έτος, ΕΛΠΕ +1,79%, μεταβολή -6,94% τον Σεπτέμβριο και +5,56% στο έτος, ΜΟΗ +1,29%, μεταβολή -5,71% τον Σεπτέμβριο και +13,47% στο έτος. Στον αντίποδα για την πτώση τους ξεχώρισαν TITC -6,01%, μεταβολή -9,43% τον Σεπτέμβριο και +4,66% στο 2021, ΕΛΧΑ -3,59%, μεταβολή -8,66% τον Σεπτέμβριο και +7,41% στο 2021, ΕΤΕ -3,42%, μεταβολή -5,54% τον Σεπτέμβριο και +6,02% στο 2021, ΒΙΟ -3,15%, μεταβολή -12,26% τον Σεπτέμβριο και +15,24% στο 2021, ΕΕΕ -2,82%, μεταβολή -8,49% τον Σεπτέμβριο και +6,96% στο 2021, ΕΥΔΑΠ -2,82%, μεταβολή -12,56% τον Σεπτέμβριο και +5,24% στο 2021, ΤΕΝΕΡΓ -2,59%, μεταβολή -5,28% τον Σεπτέμβριο και -14,55% στο 2021, ΑΔΜΗΕ -1,65%, μεταβολή -11,47% τον Σεπτέμβριο και -10,02% στο 2021, ΟΛΠ  -1,26%, μεταβολή -7,16% τον Σεπτέμβριο και -3,79% στο 2021. Με μικρά εβδομαδιαία κέρδη συναντάμε τις ΑΡΑΙΓ +0,99%, ΠΕΙΡ +0,80%, ΟΠΑΠ +0,75%, ΜΠΕΛΑ +0,56%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +0,46%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +0,44%, ΑΛΦΑ +0,18%. Πτώση περίπου ισοδύναμη των δεικτών εμφάνισαν ΕΥΡΩΒ -0,68%, ΕΧΑΕ -0,56% και ΣΑΡ -0,11%.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Μείωσαν την απόσταση των ΣΜΕ του FTSE25 από το κλείσιμο του δείκτη

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25  σε αρνητικό πεδίο ως τις 13:05 περίπου και σε θετικό στο τελευταίο τετράωρο. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε καθοδικό χάσμα 13,19 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 13,64 μονάδες ψηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2113,60 μονάδες, ήρθε στις 15:36. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:37 και ήταν οι 2065,80 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2108,72 από 2095,08 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,65% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 9,510 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Οκτωβρίου ο όγκος ανήλθε στα 734 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας τις 2107,25 μονάδες, κατώτερο τις 2051,25 και τελευταίες πράξεις στις 2107,25, με τιμή κλεισίματος στις 2102,00 από 2081,00 και αυξήθηκαν σε 5433 από 5332 οι ανοικτές θέσεις. Επίσης άλλαξαν χέρια 247 ΣΜΕ λήξης Νοεμβρίου με ανώτερο μέρας τις 2105,00 μονάδες, κατώτερο τις 2069,00 και τελευταίες πράξεις στις 2098,50, με κλείσιμο στις 2098,00 από 2079,00 και οι ανοικτές θέσεις περιορίστηκαν στις 196 από 244.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη οι όγκοι ήταν ελαφρά μειωμένοι. Στα calls του 25άρη της σειράς Οκτωβρίου ο όγκος ήταν 1 συμβόλαιο για τιμή εξάσκησης στις 2100 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς διακινήθηκαν 26 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2100 και 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Οκτωβρίου εμφανίστηκε όγκος 6 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης από τις 2050 ως τις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς λήξης Νοεμβρίου ο όγκος ήταν μηδενικός.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, Δεκεμβρίου, δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 545,50 από 544,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ παρέμειναν 4 από 4.

Ο  πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης για τις πιθανές κινήσεις του ΓΔ σημείωσε: “Στο μηνιαίο διάγραμμα του ΓΔ παρατηρούμε τη σημαντικότητα του επιπέδου των 850 μονάδων, μιας και εκεί έχει σημαντικές στηρίξεις σε ημερήσιο γράφημα του ΚΜΟ200 ημερών, αλλά και στηρίξεις σε μηνιαίο. Όταν μελετάς ένα τόσο μεγάλο γράφημα δεν παίζουν ρόλο μερικές μονάδες, αλλά τα επίπεδα. Είναι λογικό να μας φοβίζουν οι Ξένοι, παρόλα αυτά το κάθε γράφημα είναι ξεχωριστό. Η Ελλάδα συνηθίζει να κινείται πιο γρήγορα από τις Ξένες Αγορές, μιας και είναι ιδιαίτερα “ρηχή”. Αν δει κάποιος το γράφημα, θα διαπιστώσει πως ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να ξεπεράσουμε τα προεκλογικά υψηλά. Παρόλα αυτά αρκετοί τίτλοι έχουν κάνει την διαφορά, κάτι που μας κάνει να παρατηρούμε ξεχωριστά μετοχές και κλάδους. Η ζώνη του 890 - 910 έχει γίνει, στην παρούσα, σημαντική αντίσταση, ενώ η Αγορά έχει πολύ χαμηλές συναλλαγές”.

Επί του ιδίου θέματος ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec. σημείωσε: “Τεχνικά o Γενικός Δείκτης έφθασε πολύ κοντά στο κατώτατο επιτρεπτό όριο, πριν έρθει σε επαφή με τον κινητό μέσο των 200 ημερών. Η στροφή έγινε με αυξημένη συμμετοχή, όχι όμως με τζίρο που θα έβγαζε ένταση για την συνέχεια, καθώς οι 890 μονάδες αποτελούν ένα δύσκολο πέρασμα με τις υφιστάμενες συναλλακτικές συνθήκες. Οι τεχνικές ενδείξεις παραμένουν απαισιόδοξες, οι αγοραστές δεν έχουν ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης και η αντίδραση από την υποτιμημένη ζώνη τιμών ήταν εντός των πιθανών σεναρίων. Ουσιαστική αλλαγή τάσης θα έχουμε σε κλείσιμο πάνω από τις 890 μονάδες, σε μια αντίσταση τιμών που, λόγω του χρόνου παραμονής της Αγοράς σε αυτά τα επίπεδα, θα απαιτήσει συλλογική δραστηριοποίηση. Επί του παρόντος, οι περίπου 20 μονάδες που απομένουν για το πέρας της αντίδρασης, κλείνουν κάποια διαγραμματικά “χάσματα” τιμών (882 - 884 μονάδες) και είναι στις δυνατότητες του Γενικού Δείκτη, ακόμα και με αυτούς τους τζίρους, ενώ από την άλλη πλευρά οι 850 μονάδες παραμένουν το βασικό σημείο στήριξης”.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές ανέβηκαν  από τα επίπεδα της προηγούμενης. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 4854 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με κλείσιμο στα 2,42 ευρώ και τα  ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 30.213 από 31.450.

Της ΑΛΦΑ με όγκο 2679 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,11 ευρώ και δημιουργήθηκαν 42.855 από 42.537 ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 324 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,38 ευρώ και 22.536 από 22.358 ανοικτά ΣΜΕ

Της ΕΥΡΩΒ με 964 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 0,813 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 31.182 από 30.881.  

Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 1079 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου για ΔΕΗ, τα 658 ΣΜΕ της ΙΝΤΚΑ,  με αμέσως επόμενα σε όγκο τα 387 ΣΜΕ της ΣΕΝΕΡ για τη σειρά Δεκεμβρίου.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν ανεβασμένο έναντι της προηγούμενης συνόδου  και αφορούσε στα 80.000 συμβόλαια για ΕΥΡΩΒ, στα 25.000 για ΟΤΕ, στα 24.2000 για ΟΠΑΠ, στα 3.923 συμβόλαια για ΑΡΑΙΓ, στα 2.000 για ΜΠΕΛΑ , στα 1500 για ΕΛΧΑ, στα 1500 για ΒΙΟ, στα 1000  για ΜΟΗ και στα 500 για ΕΥΔΑΠ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο  πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης 

Μάγοι δεν είμαστε. Ο καθένας από εμάς πρέπει να έχει μία στρατηγική να ακολουθεί και να μην παρασύρεται από το συναίσθημα και σε λάθος χρόνο. Ο ΓΔ σε μέρα και εβδομάδα είναι πτωτικός με το μηνιαίο να παραμένει ανοδικό. Ποτέ δεν μπορούμε να προβλέψουμε που θα σταματήσει κάτι. Αν κάποιος δουλεύει σε μικρούς χρόνους, θα πρέπει να τους ακολουθεί στην ώρα τους και όχι σε λάθος timing.

Στο μηνιαίο του ΓΔ παρατηρούμε τη σημαντικότητα του επιπέδου 850, μιας και εδώ έχει σημαντικές στηρίξεις σε ημερήσιο γράφημα 200αρη, αλλά και στηρίξεις σε μηνιαίο. Όταν μελετάς ένα τόσο μεγάλο γράφημα δεν παίζουν ρόλο μερικές μονάδες, αλλά τα επίπεδα. Είναι λογικό να μας φοβίζουν οι Ξένοι, παρόλα αυτά το κάθε γράφημα είναι ξεχωριστό. Η Ελλάδα συνηθίζει να κινείται πιο γρήγορα από τις Ξένες Αγορές, μιας και είναι ιδιαίτερα “ρηχή”.

Αν δει κάποιος το γράφημα, θα διαπιστώσει πως ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να ξεπεράσουμε τα προεκλογικά υψηλά. Παρόλα αυτά αρκετοί τίτλοι έχουν κάνει την διαφορά, κάτι που μας κάνει να παρατηρούμε ξεχωριστά μετοχές και κλάδους. Η ζώνη του 890 - 910 έχει γίνει, στην παρούσα, σημαντική αντίσταση, ενώ η Αγορά έχει πολύ χαμηλές συναλλαγές. Βρισκόμαστε σε ένα αντίστοιχο επίπεδο όπως το 1.400 - 1.500 του μακρινού 2010 – 2011, αλλά από την αντίθετη μεριά.

Αν παρατηρήσει κάποιος εκείνη την περίοδο, θα καταλάβει το τι χρόνο χρειάστηκε και τι συνέβη μέχρι να χαθεί. Τα αποτελέσματα και τα νέα σε Οικονομία και Εταιρείες είναι θετικά, οπότε υποστηρίζουν τις αποτιμήσεις, ασχέτως αν σε κάποιες περιπτώσεις είναι “απαιτητικές”. Πάντα η Αγορά δίνει ευκαιρίες τόσο για τους αγοραστές, όσο και για τους πωλητές, αρκεί κάποιος να πάρει τις σωστές αποφάσεις με βάση την στρατηγική του.

Έχουμε ένα Τραπεζικό κλάδο που, πιθανότατα, σε κάποιες περιπτώσεις του λείπουν νέα κεφάλαια, παρόλα αυτά είναι σε τελείως διαφορετική κατάσταση από αυτή που τον έχουμε συνηθίσει τόσα χρόνια. Πολλές Εταιρείες, αλλά και Φυσικά Πρόσωπα έχουν αποφασίσει, έστω και διστακτικά, να επενδύσουν κεφάλαια σε διάφορους κλάδους της πραγματικής Οικονομίας, αλλά και του Χρηματιστηρίου. Είχαμε συνηθίσει τα τρίμηνα της λήξης των συμβολαίων να κλείνουν χαμηλά και να αντιδράνε μετά και εδώ και καιρό συμβαίνει το αντίθετο.

Ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. Μάνος Χατζηδάκης 

H ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου άφησε μια πολύ ικανοποιητική εικόνα για τις επιδόσεις των Εισηγμένων σε όλα τα επίπεδα των κεφαλαιοποιήσεων. Οι Εταιρείες έδειξαν αντανακλαστικά και προσαρμοστική ικανότητα στην αύξηση της ζήτησης, που εμφανίστηκε κυρίως στο β’ τρίμηνο, με αποτέλεσμα πάνω από τις μισές Εταιρείες να εμφανίσουν επιδόσεις καλύτερες από την αντίστοιχη περίοδο του 2019.  

Τα καλά νέα από τα αποτελέσματα περιόρισαν τις πιέσεις, έβγαλαν κάποιες περιορισμένες αγορές σε μετοχές που είχαν πιεστεί και αποφόρτισαν κάπως την επιφυλακτική εικόνα των δύο τελευταίων εβδομάδων.

Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα τα αποτελέσματα δίνουν περισσότερη αυτοπεποίθηση στην Αγορά, περιορίζοντας το δυνητικό περιθώριο υποχώρησης και ενδεχομένως να αποτελέσουν υλικό για την υποστήριξη νέων ιδεών, κυρίως στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ δεσπόζει στην ατζέντα του Οκτωβρίου. Δεν θα ήταν υπερβολή να θεωρηθεί ότι η μετοχή της θα είναι το βαρόμετρο της Αγοράς για τον τρέχοντα μήνα. Η κάλυψη και η τιμή της θα εξαρτηθούν από το εξωτερικό περιβάλλον, καθώς η έκδοση απευθύνεται, κατά κύριο λόγο, σε Ξένους Θεσμικούς Επενδυτές.

Το ενεργειακό περιβάλλον στην Ευρώπη πάντως, δέχεται τις επιδράσεις των αυξήσεων των τιμών των Υδρογονανθράκων, αλλά και των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων, καθιστώντας την συγκυρία απαιτητική για τους Παραγωγούς, αυξάνοντας το βαθμό δυσκολίας του εγχειρήματος της Α.Μ.Κ.

Την ίδια στιγμή η συζήτηση για την μείωση των αγορών ομολόγων και τα επιτόκια των Κεντρικών Τραπεζών, φαίνεται να παραμένει στο προσκήνιο, βάζοντας δύο πολύ σημαντικές ημερομηνίες στο τραπέζι.

Στις 18 Οκτωβρίου οι ΗΠΑ θα πρέπει να επεκτείνουν το ύψος του χρέους, προκειμένου να αποπληρώσουν τόκους Ομολόγων, ενώ στις 28 Οκτωβρίου η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τις προθέσεις της για επιτόκια και αγορές ομολόγων. Όπως και να έχει, η περίοδος στην οποία μπαίνουν οι Αγορές φημίζεται για την μεταβλητότητά της, γεγονός που, αν επαληθευθεί, δεν θα αφήσει “ασυγκίνητο” το Χ.Α.

Τεχνικά o Γενικός Δείκτης έφθασε πολύ κοντά στο κατώτατο επιτρεπτό όριο, πριν έρθει σε επαφή με τον κινητό μέσο των 200 ημερών. Η στροφή έγινε με αυξημένη συμμετοχή, όχι όμως με τζίρο που θα έβγαζε ένταση για την συνέχεια, καθώς οι 890 μονάδες αποτελούν ένα δύσκολο πέρασμα με τις υφιστάμενες συναλλακτικές συνθήκες.

Οι τεχνικές ενδείξεις παραμένουν απαισιόδοξες, οι αγοραστές δεν έχουν ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης και η αντίδραση από την υποτιμημένη ζώνη τιμών ήταν εντός των πιθανών σεναρίων.

Ουσιαστική αλλαγή τάσης θα έχουμε σε κλείσιμο πάνω από τις 890 μονάδες, σε μια αντίσταση τιμών που, λόγω του χρόνου παραμονής της Αγοράς σε αυτά τα επίπεδα, θα απαιτήσει συλλογική δραστηριοποίηση.

Επί του παρόντος, οι περίπου 20 μονάδες που απομένουν για το πέρας της αντίδρασης, κλείνουν κάποια διαγραμματικά “χάσματα” τιμών (882 - 884 μονάδες) και είναι στις δυνατότητες του Γενικού Δείκτη, ακόμα και με αυτούς τους τζίρους, ενώ από την άλλη πλευρά οι 850 μονάδες παραμένουν το βασικό σημείο στήριξης.

Η τηλεδιάσκεψη των αποτελεσμάτων των ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Τερνα Ενεργειακή την Δευτέρα, ολοκληρώνει τις εκκρεμότητες των δημοσιεύσεων του α’ εξαμήνου, ενώ την Τρίτη 5 Οκτωβρίου η Διοικητική Ομάδα της ΓΕΚ, έχει προγραμματισμένη παρουσίαση για τις προοπτικές του Ομίλου.

Σήμερα

Οι μετοχές της Ασίας σημείωσαν πτώση σήμερα Δευτέρα καθώς οι ανησυχίες για τον κλάδο των ακινήτων της Κίνας και οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό αντιστάθμισαν τα θετικά δεδομένα των ΗΠΑ και τις θετικές ειδήσεις για νέα φάρμακα σχετικά με την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Η διαπραγμάτευση μετοχών της βεβαρυμμένης με χρέη China Evergrande διακόπηκε, αφού παρέλειψε την πληρωμή βασικών τόκων που αφορούσαν την υποχρέωση υπεράκτιου χρέους της για δεύτερη φορά την περασμένη εβδομάδα.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι μια χρεοκοπία από την Evergrande αλλά το περιβάλλον που οδήγησε στην πτώση της. Οι αρχές ρυθμίζουν στεγαστικά δάνεια και δανείζουν επιχειρήσεις ακινήτων. Οι αγορές αναζητούν ήδη την επόμενη Evergrande. Υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος τα δεινά της Evergrande να εξαπλωθούν σε ολόκληρο τομέα των κινεζικών ακινήτων». Δήλωσε ο Kazutaka Kubo, της Okasan Securities στο Reuters.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε στην αρχή των συναλλαγών κατά -0,3% αλλά στις 8:30 δική μας ώρα είχε μεταβολή -0,19%. Ο δείκτης σημείωσε την πρώτη του τριμηνιαία πτώση σε έξι τρίμηνα. Το Χονγκ Κονγκ οδήγησε την πτώση με απώλειες στις 8:30 κατά -1,95% στον δείκτη Hang Seng. Ο ιαπωνικός Nikkei διέγραψε τα αρχικά του κέρδη και οδηγήθηκε στις 8:30  -1,31% χαμηλότερα, στα χαμηλότερα επίπεδα ενός μήνα, τις 28.443,60 μονάδες.

Οι αγορές της ηπειρωτικής Κίνας θα παραμείνουν κλειστές μέχρι την Πέμπτη για τις αργίες της Εθνικής Ημέρας, ενώ οι αγορές της Νότιας Κορέας έκλεισαν επίσης σήμερα.

Το φρόνημα των επενδυτών ενισχύθηκε την Παρασκευή αφού η Merck & Co δήλωσε ότι μια πειραματική αντιβιοτική  θεραπεία που θα λαμβάνεται εκ του στόματος θα μπορούσε να μειώσει στο μισό τις πιθανότητες να πεθάνουν ή να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο όσοι κινδυνεύουν περισσότερο να προσβληθούν σοβαρά από COVID-19.

Ο βασικός δείκτης τιμών PCE των ΗΠΑ, το προτιμώμενο μέτρο πληθωρισμού της Federal Reserve για τον ευέλικτο στόχο του 2%, αυξήθηκε 3,6% τον Αύγουστο από πέρυσι, η μεγαλύτερη άνοδος σε τρεις δεκαετίες και αντίστοιχη με την αύξηση του Ιουλίου.

«Παρόλο που ο Πάουελ έχει κολλήσει στο σενάριο του ότι ο πληθωρισμός θα είναι παροδικός, άρχισε επίσης να αντισταθμίζει τα σχόλιά του, κάνοντας τους επενδυτές να υποπτεύονται ότι ανησυχεί και για τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Norihiro Fujito, της Mitsubishi UFJ Morgan. Stanley Securities.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα