«EXPO 2020»: Παγκόσμια πλατφόρμα εκκίνησης για τις επιχειρήσεις

Κυριακή, 03 Οκτωβρίου 2021 11:50

Επ'ευκαιρία της τελετής έναρξης της Παγκόσμιας Έκθεσης Expo 2020 στο Ντουμπάι, η Πρεσβεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Αθήνα πραγματοποίησε webinar στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, με θέμα "EXPO 2020" Inspiration, Empowerment, Endless Support, τίτλο εμπνευσμένο από το όραμα και τις αξίες που μετέδωσε ο αείμνηστος σεϊχης Ζάγιεντ Μπιν Σουλτάν Αλ Ναχιάν, ιδρυτής των ΗΑΕ. 

Στο webinar συμμετείχαν ως ομιλητές η επιτετραμμένη της Πρεσβείας των ΗΑΕ κα Ιμάν Αλζεγιούντι, η  εντεταλμένη σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της Enterprise Greece, κα Μπέττυ Αλεξανδροπούλου, η οποία διατελεί και αναπληρώτρια γενική επίτροπος της Ελλάδας στην Expo 2020 Dubai, η Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Γενναδείου Βιβλιοθήκης και πρώην Πρέσβης της Ελλάδος στα ΗΑΕ Dr Αικατερίνη Μπούρα και ο κος Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος, Iδρυτής και CEO του Ομίλου Εταιρειών Polygreen και περισσότεροι από 20 Έλληνες επιχειρηματίες από διάφορους τομείς.

Στη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας της, η επιτετραμμένη της Πρεσβείας αναφέρθηκε στην έναρξη της "EXPO 2020" , "Connecting Minds, Creating the Future", η οποία άνοιξε τις πύλες της την 1η Οκτωβρίου 2021 και συνέπεσε με την 50ή επέτειο της ίδρυσης των ΗΑΕ. Όπως σημείωσε η κα Αλζεγιούντι, η Expo 2020 είναι μία παγκόσμια πλατφόρμα εκκίνησης για τις επιχειρήσεις, ανοίγει νέες αγορές και ευκαιρίες για κάθε επισκέπτη από κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα και περιλαμβάνει μακροπρόθεσμα επιχειρηματικά προγράμματα τα οποία βοηθούν στην προσέλκυση επενδύσεων, στη σύναψη συμφωνιών και στην ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας. Όπως σημείωσε, η Expo 2020 έχει δεσμεύσει το ποσό που αντιστοιχεί στο 20% των άμεσων και έμμεσων δαπανών του για μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), τις οποίες θεωρεί βασικό πυλώνα για τη μελλοντική ευημερία στα ΗΑΕ και την περιοχή. 

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στο ρόλο της γυναίκας στην εμιρατινή κοινωνία. Όπως σημείωσε η κα Αλζεγιούντι, η Expo 2020 Dubai αλλάζει τα στερεότυπα των γυναικών του αραβικού κόσμου, ως η πρώτη παγκόσμια έκθεση που πραγματοποιείται στις αραβικές χώρες, με επικεφαλής μια γυναίκα, την A.E. Ρίμ Αλχάσιμι, Υπουργό Επικρατείας για τις Διεθνείς Σχέσεις και Διευθύνων Σύμβουλο της EXPO 2020, επιβεβαιώνοντας έτσι τη δέσμευσή της ηγεσίας των ΗΑΕ για ισότητα των φύλων και ενδυνάμωση του ρόλου των γυναικών. Στο πλαίσιο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι η Expo 2020 Dubai δημιούργησε ένα γυναικείο περίπτερο με τίτλο "Νέες Προοπτικές", τιμώντας έτσι τη ισότιμη συμβολή των γυναικών σε όλους τους τομείς. 

Στην ομιλία της η αναπληρώτρια γενική επίτροπος της Ελλάδας στην Expo 2020 κα Αλεξανδροπούλου, αναφερόμενη στο "Γυναικείο περίπτερο" αναφέρθηκε στο μνημόνιο κατανόησης (MoU) που υπέγραψε το Συμβούλιο Ισότητας Φύλων των ΗΑΕ και το Expo 2020 Dubai που στοχεύει στην ενίσχυση της δέσμευσης για την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών.

Η κα Αλεξανδροπούλου, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ελληνική συμμετοχή στην EXPO 2020 βασισμένη στην ανάδειξη των επενδυτικών ευκαιριών σε αναδυόμενους και δυναμικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, στην προώθηση ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών και την ανάδειξη των εθνικών προτεραιοτήτων της ελληνικής κυβέρνησης και κάλεσε τους έλληνες επιχειρηματίες να επισκεφθούν την έκθεση.

Στην ομιλία της η Dr Αικατερίνη Μπούρα αναφέρθηκε στην εμπειρία της ως πρώην πρέσβης της Ελλάδος στα ΗΑΕ κατά την διάρκεια της προετοιμασίας και της διοργάνωσης της EXPO 2020, που όπως σημείωσε, το 50% της ομάδας της ΕΧPO αποτελείται από γυναίκες σε ηγετικές θέσεις.  Τόνισε δε, ότι οι γυναίκες αποτελούν το ήμισυ του παραγωγικού ιστού της εμιρατινής κοινωνίας και  ζωτικό μέλος της αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, επαίνεσε την Εμιρατινή ηγεσία για το όραμα που γίνεται πράξη. 

Τέλος ο κος Πολυχρονόπουλος αναφέρθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στο ελκυστικό επιχειρηματικό περιβάλλον των Η.Α.Ε. και το ρόλο που θα διαδραματίσει η Expo 2020 ως θερμοκοιτίδα για καινοτόμες επιχειρήσεις και έργα που βασίζονται στη γνώση, συμβάλλοντας έτσι στη διαφοροποίηση της οικονομίας. Επιβεβαίωσε τη φήμη της χώρας ως ιδανική τοποθεσία για διαβίωση, αναψυχή, εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα