Η ΤτΕ για τα περί υπερτιμολόγησης ομολόγων εις βάρος του ΤΕΑΔΥ

Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2007 15:29

Με αφορμή δημοσιεύματα σε μερίδα του Τύπου, σχετικά με υπόθεση υπερτιμολόγησης ομολόγων εις βάρος του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ), η Τράπεζα της Ελλάδος με σημερινή της ανακοίνωση διευκρινίζει τα ακόλουθα:

«α) Τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου είναι διαπραγματεύσιμα στο Σύστημα Αύλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.) των Ελληνικών Χρηματιστηρίων Α.Ε. (ΕΧΑΕ), στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (Η.Δ.Α.Τ.) που λειτουργεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και στην εξωχρηματιστηριακή αγορά (Ο.Τ.C.), όπως άλλωστε αναφέρεται και σε κάθε υπουργική απόφαση για την έκδοση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

Η Τράπεζα της Ελλάδος όχι μόνον δεν έχει εμποδίσει τη λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς για τα ομόλογα, αλλά αντιθέτως έλαβε όλα τα μέτρα για να διευκολύνει την λειτουργία του υφιστάμενου συστήματος (Σ.Α.Τ.) όσον αφορά τη σύνδεσή του με το Σύστημα Διακανονισμού των Αύλων Τίτλων (ν. 2651/1998) που λειτουργεί στην Τράπεζα της Ελλάδος.

β) Όσον αφορά την εποπτεία της δευτερογενούς αγοράς:

Στην Ελλάδα τα δύο οργανωμένα και αναγνωρισμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση συστήματα διαπραγμάτευσης που προαναφέρονται (Σ.Α.Τ. και Η.Δ.Α.Τ.) εποπτεύονται ως προς τις λειτουργίες τους από σαφώς καθορισμένα στο Νόμο εποπτικά όργανα. Οι άμεσα συμμετέχοντες στη δευτερογενή αγορά (τράπεζες, χρηματιστηριακές εταιρείες κλπ.) εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος ή την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το νόμο 2651/1998, επιτρέπεται η εξωχρηματιστηριακή συναλλαγή επί ομολόγων του Ε.Δ., εισηγμένων στο Χ.Α.Α., εφόσον ο αγοραστής ή ο πωλητής ή και οι δύο είναι Τράπεζες.

γ) Όσον αφορά τον έλεγχο των επενδύσεων των ασφαλιστικών φορέων:

• Δεν έχει ανατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος η εποπτεία των ασφαλιστικών οργανισμών, η οποία είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

• Έχει συσταθεί (ν. 2676/1999, άρθρο 42) Ειδική Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας της Διαχείρισης της Περιουσίας των Ασφαλιστικών Οργανισμών. Στην Επιτροπή αυτή η Τράπεζα της Ελλάδος υποδεικνύει έναν εκπρόσωπό της ως Πρόεδρο. Τα άλλα μέλη της Επιτροπής είναι εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, της ΓΣΕΕ και τρεις (3) εκπρόσωποι των ασφαλιστικών φορέων.

• Οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (ν. 1902/1990, άρθρο 13, παρ. 2) επενδύουν ελεύθερα τα διαθέσιμά τους σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου και ομόλογα Τραπεζών που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ
  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα