Ευρώπη: O πληθωρισμός εκτινάσσεται και η βιομηχανία επιβραδύνεται

Παρασκευή, 01 Οκτωβρίου 2021 18:43
UPD:18:46
REUTERS/YVES HERMAN

 Συναγερμό προκαλούν τα τελευταία οικονομικά στοιχεία για την Ευρωπαϊκή Ενωση: O πληθωρισμός αγγίζει το υψηλό των τελευταίων 13 ετών και η μεταποιητική παραγωγή επιβραδύνεται, καθώς αυξάνονται οι τιμές της ενέργειας. 

Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 3,4% σε ετήσια βάση από 3% τον Αύγουστο, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας. «Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έχει αυξηθεί πέρα από κάθε πρόβλεψη, σκαρφαλώνοντας στο  υψηλότερο επίπεδο από το 2008», σημειώνει η Ιταλική οικονομική ιστοσελίδα money.it.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 3,4% ετησίως τον Σεπτέμβριο, έναντι εκτιμώμενης αύξησης 3,3%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat.

Σε ότι αφορά τα τρόφιμα και την ενέργεια, oι σχετικοί δείκτες αυξήθηκαν στο 1,9%, ποσοστό που δεν παρατηρήθηκε από το 2008.

Η άνοδος του πληθωρισμού οφείλεται κυρίως στις επιπτώσεις της πανδημίας και στο άνοιγμα των οικονομιών μετά από μια μακρά περίοδο περιοριστικών μέτρων. Η ΕΚΤ αναμένει πάντως αύξηση του πληθωρισμού ως το τέλος του έτους και αποκλιμάκωση το 2022. Ωστόσο, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα διαρκούν ήδη περισσότερο από το αναμενόμενο και οι έρευνες δείχνουν ότι οι εταιρείες αρχίζουν να μετακυλούν το κόστος στους πελάτες για να προστατεύσουν τα περιθώρια κέρδους

Τις πληθωριστικές πιέσεις ενισχύει η ενεργειακή κρίση, καθώς οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν 1,3% τον Σεπτέμβριο και πάνω από 17% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. 

Οι Ευρωπαίοι παραγωγοί δέχονται όλο και μεγαλύτερες πιέσεις λόγω των προβλημάτων στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα που αυξάνουν τις τιμές – κάτι που θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι το επόμενο έτος.

Ο δείκτης IHS Markit  που μετρά την εμπορική δραστηριότητα στον τομέα της μεταποίησης μειώθηκε τον περασμένο μήνα, δείχνοντας ότι μπορεί να υπάρξει μια πιθανή επιβράδυνση στη ζώνη του ευρώ και σε ολόκληρη την ΕΕ. Σύμφωνα με το Bloomberg, είναι προφανές ότι η ανάπτυξη  αποδυναμώνεται στον τομέα της  παραγωγής, στις βασικές ευρωπαϊκές οικονομίες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία.

Από τις αρχές του 2021 έως σήμερα, η καμπύλη PMI του μεταποιητικού τομέα πέφτει. Η ίδια η ΕΚΤ προειδοποίησε  ότι θα επιμείνουν τα προβλήματα στις παγκόσμιες προμήθειες. Επιπλέον, αρκετές ευρωπαϊκές εταιρείες αναγκάστηκαν να μειώσουν ή και να διακόψουν την παραγωγή, λόγω των πολύ υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα