ASKADA Farm: «Ζευγαρώνει» τα ΠΟΠ σύκα Κύμης και «καλλιεργεί» premium αγροτική επιχειρηματικότητα

Κυριακή, 03 Οκτωβρίου 2021 17:36

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]

Η «συνένωση» ενός συκεώνα, με δύο νέους επαγγελματίες παραγωγούς και μιας ισχυρής παράδοσης, οδήγησε στη δημιουργία της Askada Farm, μιας καθετοποιημένης βιολογικής φάρμας κοντά στον ποταμό Μέλα, στο χωριό Ανδρωνιάνοι στην Κύμη Εύβοιας, που καλλιεργεί, επενδύει και αναπτύσσεται στον άξονα της premium επιχειρηματικότητας.

Οι δημιουργοί της Askada Farm, o κ. Στάθης Μηλιώτης και η κα Ευαγγελία Μύταλα, αποφάσισαν να εστιάσουν στην μοναδικότητα και την διατροφική αξία των σύκων Κύμης και να επαναφέρουν την «αίγλη» τους στα καθημερινά γεύματα των καταναλωτών του κόσμου.

Το σύκο, που προπολεμικά μαζί με το ελαιόλαδο και τη σταφίδα αποτελούσε την τριάδα με τα ισχυρότερα εγχώρια εξαγώγιμα προϊόντα, από την δεκαετία του ’50 και μετά είχε υποεκτιμηθεί από πολλές γενιές. Τα τελευταία χρόνια, όμως, φέρεται ότι διεκδικεί μια δυναμική επανείσοδο στη μεσογειακή διατροφή ενώ ειδικά το ξηρό σύκο Κύμης, που «φιγουράρει» από το 1994 στη λίστα με τα πρώτα εγχώρια προϊόντα που κατέκτησαν την κατοχύρωση Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει τη δυναμική να κατακτήσει εκ νέου μια ισχυρή θέση στις διατροφικές επιλογές των καταναλωτών.

Η ποιοτική υπεροχή του σύκου Κύμης βασίζεται τόσο στη γεωγραφική ζώνη καλλιέργειας των δέντρων όσο και στην μοναδική διαδικασία επεξεργασίας.

VALANTIS ZOUMIS

Η Askada Farm ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 2013 αναπτύσσοντας την καλλιέργειά της σε μια έκταση 25 στρεμμάτων, με το πρώτο λανσάρισμα ξηρού σύκου σε craft οικολογική συσκευασία να πραγματοποιείται το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.

«Συσκευάζουμε τα σύκα μας σε κενό αέρος ωστόσο κάθε συσκευασία  περιέχει ένα φύλλο δάφνης, ακολουθώντας την «συνταγή» από το παρελθόν που επιλέξαμε να κρατήσουμε. Θέλουμε το τελικό προϊόν να αντικατοπτρίζει την σύνδεση με την παράδοση που διατηρούμε σε όλη την διαδικασία παραγωγής μας» αναφέρει στη «Ν» ο κ. Μηλιώτης.

«Συλλέγουμε με προσοχή τα ώριμα σύκα με το χέρι και ακολουθώντας το παραδοσιακό τρόπο κόβουμε το μικρό μίσχο και μετά κόβουμε κάθε σύκο στη μέση. Η αποξήρανση γίνεται με φυσικό τρόπο με τα σύκα να στεγνώνουν με το φως του ήλιου για περίπου τέσσερις μέρες. Όταν έχουν αποξηραθεί πλήρως ενώνουμε δύο σύκα ίδιου μεγέθους πιέζοντας τα μαζί.  Αυτή η ένωση, το «ζευγάρωμα» των δύο αποξηραμένων σύκων στην διάλεκτο της Κύμης λέγεται Ασκάδα και αυτό επιλέξαμε να γίνει και η επωνυμία της φάρμας μας» αναφέρει η κα Μύταλα και όπως συμπληρώνει ο κ. Μηλιώτης  «Η Κύμη είναι το μοναδικό μέρος που ευδοκιμεί η συγκεκριμένη ποικιλία συκών με λεπτή φλοίδα και μοναδική γεύση. Η περιορισμένη γεωγραφική παραγωγική παρουσία της ποικιλίας αποτελεί το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα. Το περιορισμένο tonnage δημιουργεί τις προϋποθέσεις διάθεσης ενός μοναδικού premium προϊόντος υψηλή προστιθέμενης αξίας και σε αυτό το πεδίο επενδύουμε».

PORIKIS EFSTATIOS

Η Askada Farm διαθέτει ένα βιολογικό  «καλάθι» υγιεινών διατροφικών επιλογών με δέκα κωδικούς προϊόντων που πέρα από τα βιολογικά ξερά σύκα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και συκόμελο,  αλείμμα σύκου και chutney αλλά και μπάρες σύκου. Σε όρους παραγωγικής δυναμικής οι συκεώνες της Askada Farm υποστηρίζουν 10 περίπου τόνους. 

Στην εγχώρια αγορά τα προϊόντα της Askada διατίθενται σε επιλεγμένα σημεία λιανικής όπως βιολογικά και delicatessen καταστήματα. Ωστόσο, η φυσιογνωμία της φάρμας είναι αμιγώς εξωστρεφής και ήδη τα προϊόντα της «ταξιδεύουν» στα διεθνή ράφια με κυριότερες αγορές τον Καναδά, τις ΗΠΑ, το Βέλγιο, την Ιαπωνία, τη Βρετανία, τη Σιγκαπούρη ενώ πρόσφατα στο χαρτοφυλάκιο των εξαγωγών προστέθηκαν και Αραβικές αγορές όπως Ντουμπάι, Κατάρ και Σαουδική Αραβία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Askada αναπτύσσει κωδικολόγιο και για το κανάλι HoReCa έχοντας συνεργασίες με εστιατόρια και ξενοδοχεία σε ΗΠΑ, Σιγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ αλλά και στην Ελλάδα.

Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για την προσεχή πενταετία προσβλέπει σε ανάπτυξη 20% ετησίως, στόχος επιτεύξιμος όπως υποστηρίζουν οι δημιουργοί της φάρμας. Σε επενδυτικό επίπεδο, δρομολογείται η δημιουργία νέου τυποποιητηρίου- συσκευαστηρίου που θα απορροφήσει κεφάλαια ύψους 200 χιλ ευρώ με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2022, έργο ενταγμένο στο Leader N. Ευβοίας.

Σημειώνεται ότι τα προϊόντα της Askada Farm διακρίνονται και βραβεύονται κάθε χρόνο από το 2014 στο διεθνή διαγωνισμό γαστρονομίας Great Taste που πραγματοποιείται στο Λονδίνο, και για αυτόν το λόγο και η εταιρεία «φέρει» τον τιμητικό τίτλο «Great Taste Producer».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα