Συνεχίζει να καλπάζει ο πληθωρισμός στην Ευρώπη, με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat να δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία, στη Γαλλία και την Ισπανία «χτύπησε» νέα ιστορικά ρεκόρ τον Σεπτέμβριο.
Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, ο πληθωρισμός τον περασμένο μήνα εκτινάχθηκε σε ρεκόρ 25ετίας στο 4,1% από το 3,4% του Αυγούστου και στο υψηλότερο επίπεδό του από το 1997.
Οι πληθωριστικές πιέσεις, ωστόσο, έχουν δημιουργήσει μεγάλη δυσαρέσκεια τους Γερμανούς εργαζόμενους, μερίδα των οποίων ζητάει υψηλότερες αμοιβές ενώ άλλοι καταφεύγον στην απεργία. Οι εργαζόμενοι στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Carthago, για παράδειγμα, απήργησαν για τους μισθούς ζητώντας το μερίδιό τους από τα έσοδα λόγω της αύξησης των παραγγελιών.
Τα συνδικάτα ετοιμάζονται για παρόμοιες απαιτήσεις για τους Γερμανούς εργαζόμενους και σε άλλους τομείς, όπως ο τραπεζικός και ο δημόσιος τομέας. Αυτή την εβδομάδα, οι λιανέμποροι και οι εταιρείες παραγγελιών στην περιοχή της Έσσης συμφώνησαν να αυξήσουν τις αμοιβές των εργαζομένων τους κατά 3 % φέτος και επιπλέον 1,7 % τον Απρίλιο του επόμενου έτους.
Οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ
Υπενθυμίζεται ότι στο τελευταίο του outlook ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε ότι η ανοδική πορεία του πληθωρισμού αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα δύο χρόνια, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει κατανοητό ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο προσωρινό.
Σε διαφορετική περίπτωση οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα πιστεύουν ότι είναι δίκαιο να αυξηθούν οι τιμές και να απαιτηθούν υψηλότεροι μισθοί, κάτι που θα έκανε τον υψηλότερο πληθωρισμό να διαρκέσει περισσότερο και να γίνει πιο επιζήμιος, είχε δηλώσει η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Λοράνς Μπουν.
Με βάση την ίδια λογική, τα γερμανικά αιτήματα για υψηλότερες αμοιβές, έχουν προκαλέσει την ανησυχία των αναλυτών ότι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ένα σπιράλ πληθωρισμού που ανατροφοδοτείται.
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα φτάσει κοντά στο ιστορικό υψηλό, λίγο πάνω από το 4 %, πριν το τέλος του επόμενου έτους. Αυτό παραμένει επίσης το κύριο μήνυμα μέχρι σήμερα των κορυφαίων κεντρικών τραπεζιτών. Ωστόσο, τέτοιες προβλέψεις θα μπορούσαν να αποδειχθούν λανθασμένες εάν οι υψηλότερες τιμές επιβάλλουν αυξήσεις των μισθών που με τη σειρά τους θα αυξήσουν περαιτέρω τον πληθωρισμό.
Άλλοι παράγοντες που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό:
1. Τα σημεία συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα, τα οποία έχουν ήδη εκτοξεύσει τα έξοδα αποστολής δημιουργώντας ελλείψεις στη βιομηχανία.
2. Η ανεργία που συνεχίζει να μειώνεται τόσο στη Γερμανία όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη δημιουργώντας έλλειψη εργατικού δυναμικού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι το ποσοστό των κατασκευαστικών εταιρειών που ανέφεραν ότι η έλλειψη εργαζομένων περιορίζει τις δραστηριότητές τους έφτασε το ρεκόρ 27% στην τελευταία της έρευνα.
Η γερμανική ένωση εταιρειών εμπορευματικών μεταφορών και εφοδιαστικής έχει προειδοποιήσει για έλλειψη άνω των 60.000 οδηγών φορτηγών, η οποία αναμένεται να αυξηθεί και άλλο, κατά 15.000 ετησίως, καθώς περισσότεροι οδηγοί συνταξιοδοτούνται από ό, τι εκπαιδεύονται.
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την οικονομολόγο της Allianz, Katharina Utermöhl, τα αιτήματα αύξησης των αμοιβών των γερμανικών συνδικάτων εξακολουθούν να είναι κάτω από τις αντίστοιχες που είχαν υποβάλει πριν από την πανδημία. «Αναμένουμε ότι οι μισθολογικές απαιτήσεις θα παραμείνουν υπό έλεγχο προς το παρόν», είπε χαρακτηριστικά.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Financial Times