Σήμα για την ακρίβεια που έρχεται στέλνει ο τιμάριθμος χονδρικής

«Βαρύς» χειμώνας περιμένει τους καταναλωτές
Παρασκευή, 01 Οκτωβρίου 2021 07:06
UPD:07:09
REUTERS/JAYANTA DEY

Από την έντυπη έκδοση

Πληθωριστική έκρηξη προμηνύει η πολύ μεγάλη αύξηση των τιμών χονδρικής στην εγχώρια βιομηχανία που κατέγραψε η Ελληνική Στατιστική Αρχή για τον μήνα Αύγουστο, λόγω της εκρηκτικής ανατίμησης των πετρελαιοειδών και των παραγώγων πετρελαίου, του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου, των μετάλλων και των ορυκτών.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Αύγουστο 2021 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2020 παρουσίασε αύξηση 13,1%, έναντι μείωσης 6,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2020 με το 2019.

Μετά τον Σεπτέμβριο

Η άνοδος των τιμών χονδρικής, δεδομένου ότι έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Μάρτιο, θα επηρεάσει και τις τιμές λιανικής, ιδιαίτερα από τον Σεπτέμβριο και μετά. Μάλιστα, λόγω των ανατιμήσεων στα ενεργειακά αγαθά, φυσικό αέριο και πετρέλαιο, οι αναλυτές κάνουν λόγο για «βαρύ χειμώνα» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σαφέστατα η άνοδος των τιμών των εγχώριων βιομηχανικών αγαθών αντανακλά την επίδραση από τις εισαγόμενες ανατιμήσεις των πρώτων υλών και των αγαθών. Σημειώνεται πως οι χονδρικές τιμές των εγχώριων βιομηχανικών αγαθών παρουσιάζουν σημαντικές αυξήσεις από τον περασμένο Μάρτιο, όταν αφυπνίστηκαν από τον «λήθαργο» των αρνητικών μεταβολών, που είχαν υποπέσει λόγω της πανδημίας και του παγκόσμιου lockdown.

Παρατηρείται ότι τον Μάρτιο του 2021 ο δείκτης τιμών χονδρικής αυξήθηκε κατά 9,1%, για πρώτη φορά έπειτα από 12 μήνες αρνητικών επιδόσεων. Ωστόσο από τον Απρίλιο και μετά οι ρυθμοί μεταβολής των τιμών χονδρικής της βιομηχανίας είναι διψήφιοι.

Επίσης, σε σύγκριση με τον δείκτη του Ιουλίου 2021, ο δείκτης των τιμών χονδρικής παρουσίασε μείωση 0,1%, έναντι μείωσης 0,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2020, ενώ ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2020 - Αυγούστου 2021, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2019 - Αυγούστου 2020, παρουσίασε αύξηση 2,7%, έναντι μείωσης 4,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.

+10,5% οι τιμές για το εσωτερικό

Οι χονδρικές τιμές των βιομηχανικών αγαθών που διατίθενται στην εγχώρια αγορά αυξήθηκαν κατά 10,5%, ενώ οι κυριότερες μεταβολές ήταν οι ακόλουθες:

1. Παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου +51,5%

2.Εξόρυξη άνθρακα και λιγνίτη: +35,4%

3. Κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού: +16,3%

4. Κατασκευή μεταλλικών προϊόντων, με εξαίρεση τα μηχανήματα και τα είδη εξοπλισμού: +13,8%

5. Παραγωγή βασικών μετάλλων: +9,8%

6. Βιομηχανία ξύλου και κατασκευή προϊόντων από ξύλο και φελλό, εκτός από έπιπλα, κατασκευή ειδών καλαθοποιίας και σπαρτοπλεκτικής: +8,9%

7. Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού: +7,1%

8. Κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες: +3,8%

9. Παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων: +2,5%

10.Βιομηχανία τροφίμων: +2,0%

Οι τιμές των εξαγόμενων αγαθών

Οι τιμές των εγχώριων βιομηχανικών αγαθών που εξάγονται αυξήθηκαν τον φετινό Αύγουστο σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020 κατά 21,6%, με τη διευκρίνιση ότι είναι διαφορετικό το «καλάθι» των εξαγόμενων αγαθών από το «καλάθι» των αγαθών που διατίθενται στο εσωτερικό.

Οι κυριότερες μεταβολές των τιμών των εξαγόμενων αγαθών ήταν οι ακόλουθες:

1. Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού: +71,8%

2. Παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου: +58,2%

3. Κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού: +20,7%

4. Εξόρυξη μεταλλευμάτων: +18,9%

5. Παραγωγή βασικών μετάλλων: +15,7%

6. Κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες: +13,1%

7. Λοιπά ορυχεία και λατομεία: + 7,6%

8. Παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων: +3,2%

9. Βιομηχανία τροφίμων: +2,9%

10. Παραγωγή άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων: -2,4%

Η ΕΛΣΤΑΤ διευκρινίζει πως ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία με τη σημερινή του μορφή καταρτίζεται από τον Ιανουάριο 2005, οπότε και αντικατέστησε τον μέχρι τότε καταρτιζόμενο (από το 1963) Δείκτη Τιμών Χονδρικής Τελικών Προϊόντων.

Ο Δείκτης της Εξωτερικής Αγοράς προκύπτει από τη σύνθεση των επιμέρους Δεικτών Τιμών Ευρωζώνης και εκτός Ευρωζώνης, ανάλογα με τη διάκριση των χωρών προορισμού των εξαγωγών. Για τις τιμές των προϊόντων που διατίθενται στην εγχώρια αγορά συλλέγονται οι βασικές τιμές πώλησης, δηλαδή οι τιμές χωρίς τον ΦΠΑ και παρόμοιους εκπεστέους φόρους που συνδέονται άμεσα με τον κύκλο εργασιών, καθώς και χωρίς άλλους δασμούς ή φόρους στα προϊόντα, περιλαμβάνοντας, όμως, τις τυχόν επιδοτήσεις στο προϊόν.

Για τις τιμές των προϊόντων που διατίθενται στην εξωτερική αγορά συλλέγονται τιμές FOB (free on board) και περιλαμβάνουν όλες τις επιβαρύνσεις μέχρι τη φόρτωση του εμπορεύματος στο μέσο μεταφοράς για τον προορισμό εξαγωγής του. Οι τιμές που επιλέγονται για την κατάρτιση του δείκτη αναφέρονται, κυρίως, στις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων που παράγουν και πωλούν τα επιλεχθέντα προς τιμοληψία είδη και των επιχειρήσεων που αγοράζουν αυτά, ανεξάρτητα εάν τα είδη αυτά στη συνέχεια χρησιμοποιηθούν ως πρώτες ύλες για την παραγωγή άλλων προϊόντων ή μεταπωληθούν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα