Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Τροχάδην για να κλείσουν τα ορόσημα- Τον Οκτώβριο το πρώτο τετ α τετ κυβέρνησης- Κομισιόν

Παρασκευή, 01 Οκτωβρίου 2021 06:55
UPD:07:44
EPA/OLIVIER HOSLET

Ανεβάζει ταχύτητα το οικονομικό επιτελείο για την ολοκλήρωση των 13+2 οροσήμων τα οποία θα ξεκλειδώσουν την πρώτη δόση ύψους 3,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αν και όπως διευκρινίζουν στη «Ναυτεμπορική» αρμόδιες ευρωπαϊκές πηγές, υπάρχει ακόμα χρόνος για τα προαπαιτούμενα, η ελληνική πλευρά δεν θέλει να χάσει ούτε λεπτό. Την ίδια ώρα, εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη δια ζώσης συνάντηση των μελών της ελληνικής κυβέρνησης με τα στελέχη της Κομισιόν που είναι υπεύθυνα για το "Ελλάδα 2.0".  

Η διαδικασία «τρέχει»

Ήδη αρκετά από τα ορόσημα που έχει θέσει η Ελλάδα στο Σχέδιο Ανάκαμψης βαίνουν προς ολοκλήρωση όπως η υπογραφή των επιχειρησιακών συμφωνιών με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης & Ανάπτυξης (EBRD). Ήδη το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕπ έχει εγκρίνει τη συμμετοχή της για μόχλευση 5 δις. ευρώ (αναμένεται η υπογραφή της σχετικής σύμβασης) και τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει και η σχετική έγκριση από την EBRD για συμμετοχή με το ποσό του 1 δις. ευρώ. Τα κεφάλαια αφορούν στην χρηματοδότηση των ιδιωτικών επενδύσεων.

Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες έχουν λάβει από την κυβέρνηση το προσχέδιο με τους βασικούς όρους της πρόσκλησης προς τις εμπορικές τράπεζες, όπως η διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής των επενδύσεων αλλά και τις υποχρεώσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Η υπογραφή των συμβάσεων εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί εντός του μήνα καθώς σχετίζονται με το σκέλος των δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα διατεθούν για ιδιωτικές επενδύσεις. Όπως είχε δηλώσει πρόσφατα στην "Ν" ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, όταν ολοκληρωθούν οι παραπάνω διαδικασίες τα δάνεια θα αρχίσουν να δίνονται πριν το τέλος του 2021.

Στο στάδιο της ολοκλήρωσης βρίσκονται όμως και τα 13 προαπαιτούμενα από το σκέλος των επιδοτήσεων όπως η ενεργειακή ανακαίνιση κτιρίων κατοικιών, το Σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, η έναρξη ισχύος της νομοθεσίας διαχείρισης αποβλήτων για την εφαρμογή βιώσιμης υγειονομικής ταφής και ανακύκλωσης, η έναρξη ισχύος της νομοθεσίας για το clawback.

Τι έρχεται 

Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται και η ανακοίνωση της νέας εμπλουτισμένης λίστας με δράσεις – έργα τα οποία εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως μάλιστα είχε δηλώσει σε συνέντευξη του στη «Ν» ο Θόδωρος Σκυλακάκης στις 20 Σεπτεμβρίου, η νέα λίστα θα περιλαμβάνει πάνω από 16 δράσεις-έργα με ιδιαίτερη έμφαση στην κλιματική αλλαγή. Επίσης θα ενταχθούν «και τα πρώτα έργα του τομέα της υγείας, που για εμάς είναι ιδιαίτερα σημαντικός καθώς αποτελεί τομέα προτεραιότητας για το «Ελλάδα 2.0».

Βασική επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι τα παραπάνω να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στον Οκτώβριο ώστε να κατατεθεί το σχετικό αίτημα στις Βρυξέλλες για εκταμίευση της πρώτης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης, στα τέλη του έτους ή στις αρχές του 2022. Στα μέσα Οκτωβρίου, εκτός απροόπτου, αναμένεται και η πρώτη επίσκεψη της αποστολής της Κομισιόν στην Αθήνα για το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «όχι για να κάνουμε έλεγχο. Το βλέπουμε ως μια ευκαιρία να συναντηθούμε από κοντά με τους ομολόγους μας καθώς λόγω της πανδημίας αυτό δεν είχε καταστεί εφικτό» δήλωσε χαρακτηριστικά στη «Ν» αρμόδια ευρωπαϊκή πηγή.

Ραλλού Αλεξοπούλου



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα