Τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες τετραετίας η Ευρώπη

Αδυναμία ανάκαμψης
Σάββατο, 03 Μαρτίου 2007 00:01

ΑΔΥΝΑΜΙΑ ανάκαμψης εμφάνισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οδεύοντας προς τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες της τελευταίας τετραετίας, ενώ έλειψαν τα χαμόγελα και στη Wall Street, όταν ο τεχνολογικός δείκτης έχανε ενδοσυνεδριακά πάνω από μία εκατοστιαία μονάδα. Οι προσπάθειες της Κίνας να περιορίσει το δανεισμό και οι ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης παρέτειναν τις ρευστοποιήσεις στα διεθνή χρηματιστήρια.

Σε αρνητικό έδαφος τερμάτισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, διανύοντας τη χειρότερη εβδομάδα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών, μετά την είδηση ότι η Κίνα προχωρά σε αυστηρότερους ελέγχους για το βραχυπρόθεσμο ξένο δανεισμό, εντείνοντας την ανησυχία ότι η επέκταση στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία του πλανήτη θα επιβραδυνθεί. Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι οι μετοχές θα ξεπεράσουν σε επίδοση τις αξίες σταθερού εισοδήματος σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα χάρη της ρωμαλέας οικονομικής ανάπτυξης και ανάπτυξης των εταιρικών κερδοφοριών και της προοπτικής χαμηλότερων επιτοκίων.

Ο δείκτης FTSE 100 παρέμεινε αμετάβλητος στα χθεσινά επίπεδα, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης Cac 40 έκλεισε με απώλειες της τάξης του 0,62%, στις 5.424,70 μονάδες. Στη Φραγκφούρτη ο δείκτης Dax υποχώρησε κατά 0,56%, στις 6.603,32 μονάδες.

Η αξία κεφαλαιοποίησης στις διεθνείς αγορές έχει χάσει πάνω από 1,5 τρισ. δολάρια την τρέχουσα εβδομάδα.

Το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές επηρεάστηκε αρνητικά και από τη μείωση στο 91,3 της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ το Φεβρουάριο από 96,9 τον Ιανουάριο λόγω των αυξημένων τιμών των καυσίμων, σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση. Πρωταγωνίστρια της πτώσης ήταν η Deutsche Telekom, η οποία κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων έξι μηνών, καθώς η Merrill Lynch προχώρησε σε σύσταση πώληση των μετοχών της προς τους επενδυτές.

Σε εβδομαδιαία βάση ο δείκτης S&P 500 έχει σημειώσει απώλειες 3,4%, ο Dow Jones 3,3%, ενώ ο Nasdaq έχει καταγράψει πτώση 4,6%. Οι αμερικανικές μετοχές γνώρισαν τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από τον Αύγουστο 2004 μετά και το διεθνές «ξεπούλημα» που πυροδότησε το κινεζικό χρηματιστήριο στις 27 Φεβρουαρίου.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με νέα πτώση 1,35%, στις 17.217,93 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα