HSBC: 4,7% η αύξηση των κερδών το 2006

Χαμηλότερη από τα επισφαλή δάνεια στις ΗΠΑ
Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2007 10:44

ΑΥΞΗΣΗ 4,7% σημείωσαν το 2006 τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής τράπεζας από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, HSBC Holdings Plc, τη χαμηλότερα μέσα σε πέντε χρόνια, καθώς αυξήθηκαν οι παραβάσεις των καταναλωτών στις ΗΠΑ.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 15,8 δισ. δολ. ή 1,39 δολ. ανά μετοχή από 15,08 δισ. δολ. ή 1,35 δολ. ανά μετοχή το 2005, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της δανείστριας, που εδρεύει στο Λονδίνο. Κατά μέσον όρο εννέα οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι τακέρδη της τράπεζας θα διαμορφωθούν στα 15,68 δισ. δολάρια.

Ο Stephen Green, που ανέλαβε τη θέση του προέδρου τον περασμένο Μάϊο, απέλυσε στελέχη στις ΗΠΑ, έκανε πιο αυστηρή τη δανειοδότηση και προχώρησε σε εξαγορές σε ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως αυτήν του Παναμά. Τον περασμένο μήνα η τράπεζα είπε ότι τα επισφαλή δάνεια μπορεί να διογκωθούν στα 10,6 δισ. δολ. το 2006, εξ αιτίας των αθετήσεων εξόφλησής τους στις ΗΠΑ. Σήμερα η τράπεζα είπε ότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα είναι «περιορισμένη».

Η Royal Bank of Scotland Group, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Βρετανίας, είπε την 1η Μαρτίου ότι τα κέρδη της αυξήθηκαν κατά 15% το 2006, φθάνοντας στα 6,2 δισ. λίρες (12,1 δισ. δολ.). Τα κέρδη της Citigroup Inc. της μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ μειώθηκαν 12%, φθάνοντας στα 22,13 δισ. δολ. έναντι του 2005, όταν τα έκτακτα έσοδα αύξησαν τα κέρδη.

Η HSBC επεκτάθηκε στις ΗΠΑ με την εξαγορά της Household International Inc. – σήμερα HSBC Finance Corp. – αντί ποσού 15,5 δισ. δολαρίων, που δανείζει κόσμο τον οποίο αρνούνται να δανείσουν άλλες τράπεζες. Οι δραστηριότητές της στις ΗΠΑ συνέβαλαν κατά 3,2 δισ. δολ. στα προ φόρων κέρδη της HSBC το πρώτο εξάμηνο του 2006.

Η τράπεζα επεκτάθηκε στην Ασία και τη Λατινική Αμερική το 2006. τον Νοέμβριο του προηγούμενου έτους εισήλθε σε πέντε χώρες της Λατινικής Αμερικής με την εξαγορά ύψους 1,77 δισ. δολ. της μεγαλύτερης τράπεζας του Παναμά, Grupo Banistmo SA. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη εξαγορά της HSBC από την ανάληψη της προεδρίας από τον Green πέρυσι, που διαδέχθηκε τον John Bond.

H HSBC, η μεγαλύτερη δανείστρια στο Χονγκ Κονγκ, δαπάνησε 5 δισ. δολ. σε εξαγορές στην Κίνα από το 2002. Εχει μερίδια στην Bank of Shanghai, την Ping An Insurance (Group) Co. – τη δεύτερη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Κίνας και την Βank of Communications Co., την πέμπτη μεγαλύτερη δανείστρια της Κίνας.

Οι μετοχές της HSBC σημείωσαν άνοδο λιγότερη του 1% το 2006, με αποτέλεσμα να έχουν τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των μετοχών των βρετανικών τραπεζών. Φέτος οι μετοχές της στο Λονδίνο έχουν σημειώσει απώλειες περίπου 5%, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας να ανέρχεται σε 102,7 δισ. λίρες στερλίνες. Βάσει της χρηματιστηριακής αξίας η HSBC είναι η τρίτη σε μέγεθος τράπεζα, μετά την Citigroup με έδρα τη Ν. Υόρκη και την Bank of America που εδρεύει στο Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνα των ΗΠΑ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα