Ακριβότερα από σήμερα εκατοντάδες προϊόντα και φάρμακα

Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2007 12:11

Σε ισχύ τίθενται από σήμερα οι νέες αυξημένες τιμές (από 21% έως 94%) σε εκατοντάδες φάρμακα, μεταξύ των οποίων αντιπυρετικά, αντιφλεγμονώδη κ.α. Συγκεκριμένα:

- Δίνονται αυξήσεις μετά από ανακοστολόγηση στις τιμές 236 φαρμάκων

- Δίνονται αυξήσεις στις τιμές 58 αντιγράφων φαρμάκων, στο 80% του πρωτοτύπου, ώστε να είναι απόλυτα συμβατές με το νέο καθεστώς τιμολόγησης.

- Δίνονται αυξήσεις στις τιμές 255 φαρμάκων, εκ των οποίων τα 149 κυκλοφόρησαν πριν το 1998 και οι τιμές μεταβλήθηκαν μετά το 1998. Τα 84 κυκλοφόρησαν μετά το 1998, τα 15 είναι υπόθετα και μικροκλύσματα, τα 3 είναι φάρμακα στρεπτομυκίνης, ενώ σε 4 φάρμακα δίνονται αυξήσεις μετά από τελεσίδικες αποφάσεις του ΣτΕ

- Δίνονται αυξήσεις της τάξης του 20% (μετά από 9 χρόνια σταθερών τιμών) στις τιμές 285 ορών που παράγονται στη χώρα μας και διακινούνται μόνο στα νοσοκομεία, προκειμένου να μην παρουσιασθεί πρόβλημα με τον εφοδιασμό της αγοράς.

- Δίνονται αυξήσεις 25% στις τιμές 22 παυσίπονων, που δεν πήραν αύξηση στο προηγούμενο δελτίο και που σύμφωνα με το νόμο πρέπει όλα να έχουν ενιαία τιμή για την ίδια μορφή και περιεκτικότητα.

- Δίνεται αύξηση 1 ευρώ στις τιμές 4 εμβολίων αντιγριπικών με σκοπό την εξασφάλιση επάρκειας για την κάλυψη των εσωτερικών αναγκών.

- Δίνονται αυξήσεις στις τιμές 2 εμβολίων ηπατίτιδας για τον ίδιο λόγο.

- Δίνονται αυξήσεις στις τιμές 4 φαρμάκων που είχε σταματήσει η παραγωγή τους λόγω χαμηλής τιμής και τα εισήγαγε το ΙΦΕΤ με υψηλό κόστος. Η τιμή αυτών των φαρμάκων που τελικά διαμορφώνεται, υπολείπεται κατά πολύ των αντίστοιχων τιμών του ΙΦΕΤ.

- Δίνονται τιμές απόλυτα εναρμονισμένες με το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των τριών χωρών της Ε.Ε. των 25, όπως ρητά ορίζει ο νόμος, σε 131 νέα πρωτότυπα φάρμακα, εκ των οποίων τα 15 είναι φάρμακα με νέες δραστικές ουσίες που κυκλοφορούν για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά.

Σημειώνεται επίσης πως μειώσεις τιμών θα ισχύσουν για 266 φάρμακα.

Ακριβότερα έως 15% πωλούνται από σήμερα και δεκάδες είδη ευρείας κατανάλωσης, από τρόφιμα έως οικιακά προϊόντα (απορρυπαντικά κτλ.).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα