Σύσταση Επιτροπής υποστήριξης επενδυτικής πολιτικής των ασφαλιστικών οργανισμών

Παρεδόθη στον υπ. Απασχόλησης το πόρισμα της Επιτροπής Αξιοποίησης της Περιουσίας των Ασφαλιστικών Οργανισμών
Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2007 16:49
UPD:16:57

Παρεδόθη σήμερα στον υπουργό Απασχόλησης, Σάββα Τσιτουρίδη, το πόρισμα της Επιτροπής Αξιοποίησης της Περιουσίας των Ασφαλιστικών Οργανισμών υπό τον υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Παναγιώτη Θωμόπουλο.

Ο κ. Θωμόπουλος σημείωσε ότι το σημερινό πλαίσιο αξιοποίησης δεν ανταποκρίνεται πλέον στις συνθήκες της ελεύθερης αγοράς και των αναγκαίων γνώσεων που απαιτούνται για την αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων. Υπογράμμισε ότι στόχος των προτάσεων της Επιτροπής είναι η βελτίωση στην αποτελεσματικότητα της διαχείρισης, η ασφάλεια των περιουσιακών στοιχείων των ταμείων μέσω μιας συνετούς διαχείρισης και κυρίως η διαφάνεια και ο σωστός έλεγχος σε όλες τις πράξεις διαχείρισης της περιουσίας των Ταμείων.

Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως είπε, προτείνεται η δημιουργία μιας Επιτροπής υποστήριξης της επενδυτικής πολιτικής των ασφαλιστικών οργανισμών, που θα έχει ως στόχο την εμπέδωση ενός ενιαίου πλαισίου, ώστε να είναι εφικτές οι μετρήσεις και οι συγκρίσεις στην απόδοση, αλλά και η δημιουργία κανόνων διακυβέρνησης και αποτελεσματικότητας στη διαχείριση της περιουσίας.

Ο κ.Τσιτουρίδης από την πλευρά του υπογράμμισε ότι δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί το επί πολλά χρόνια παρωχημένο πλαίσιο διαχείρισης της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων. «Θωρακίζουμε και εκσυγχρονίζουμε», είπε, «αυτό το πλαίσιο με στόχο την απόλυτη διαφάνεια και τη μετρήσιμη αποδοτικότητα».

Ο υπουργός Απασχόλησης σημείωσε ότι αφού καταγράφηκε η κινητή και ακίνητη περιουσία των Ταμείων, που θα παρουσιάζεται σύντομα από αντίστοιχη ιστοσελίδα σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και μετά από κοινωνική διαβούλευση, θα προχωρήσουν οι αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το όριο επένδυσης σε χρεόγραφα που θέτει ο νόμος (23%), ο κ. Θωμόπουλος απάντησε ότι το όριο αυτό είναι δεδομένο, ώστε να διασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή ασφάλεια της περιουσίας των Ταμείων. Σημείωσε ότι αν και η αυτονομία και ανεξαρτησία των ταμείων είναι δεδομένη, η Επιτροπή που θα δημιουργηθεί, θα μπορεί να αξιολογεί αν η υπέρβαση του 23% αποτελεί κίνδυνο και να προτείνει τρόπους διόρθωσης, ώστε να προσαρμόζονται τα Ταμεία στο όριο επένδυσης 23% των αποθεματικών τους σε χρεόγραφα.

Aπάντηση Τσιτουρίδη στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

Απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, και στην κριτική του σχετικά με χειρισμούς των Ταμείων, ο υπουργός Απασχόλησης παρατήρησε ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ οφείλουν να είναι προσεκτικά στο θέμα αυτό, αφού επί των κυβερνήσεών τους υπήρξε πλαίσιο αδιαφάνειας, έγιναν παιχνίδια στο Χρηματιστήριο και συγκαλύφθηκαν υποθέσεις.

Ειδικά όσον αφορά τα πρόσφατα γεγονότα με το Επικουρικό Ταμείο των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) και τις σχέσεις του με τη χρηματιστηριακή εταιρεία «Ακρόπολις», ο κ. Τσιτουρίδης απάντησε ότι σκάνδαλο θα υπήρχε αν η κυβέρνηση διατηρούσε το παρωχημένο πλαίσιο που κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Αντίθετα, τόνισε, «εμείς ενδιαφερόμαστε να θωρακίσουμε θεσμικά το σύστημα, ενώ οι οποιες ευθύνες προσώπων αναζητούνται και θα αποδοθούν» http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/03/05/1308863.htm .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα